Prima pagină » Titlurile zilei » Ați auzit de familia Preda, din Iași? Fermierul cu 8 clase și 1.000 de hectare de teren dă lecții miliardarilor

Ați auzit de familia Preda, din Iași? Fermierul cu 8 clase și 1.000 de hectare de teren dă lecții miliardarilor

22 iul. 2022, 02:00, 3 ,
Raluca Costin, în Titlurile zilei

Familia Preda, din Iași, este un exemplu de succes pentru cei care vor să se apuce de afaceri în agricultură. În ultimii 14 ani, Cristi Preda, împreună cu soția și copiii, a pus bazele unei ferme moderne, care poate concura cu oricare alta din străinătate

Puțini știu că în comuna Țibana, din Iași, există o fermă cum numai în filme există. Terenuri agricole cât vezi cu ochii, utilaje moderne cu aer condiționat, dar și oameni dedicați meseriei de agricultor. Cristi Preda, capul familiei, tânăr fermier, în vârstă de 45 de ani, povestește cum a început afacerea din domeniul agricol.

„Noi am deschis ferma în anul 2008. Înainte de asta, prestam servicii pe un tractor U 650. Mă duceam la persoane fizice care aveau terenuri agricole și făceam diverse operațiuni. Atunci, terenurile erau foarte fărâmițate și, dacă prindeam 5 hectare compacte, era ceva. Mă duceam, aram terenul, iar banii pe care îi făceam îi puneam deoparte. Familia avea fermă de confecții și eu mi-am ajutat părinții în firmă până m-am apucat de agricultură. Sunt primul, din familie și din zonă, care a arendat un teren agricol și a devenit fermier. Oamenii râdeau de mine când arendam pământ, că ce o să fac cu el, iar acum toți sunt cu terenurile la mine, arendate. Am învățat mecanică, în timp ce eram pe teren. Eu am doar 8 clase. Apoi am făcut cursuri să mă perfecționez, dar, pentru că mi-a plăcut agricultura, am vrut să fac performanță și mereu am învățat cum să fac asta”, povestește Cristi Preda.

Familia Preda, din Iași, a dezvoltat o afacere de succes în domeniul agricol

Agricultorul spune că primii ani au fost dificili și chiar a fost la un pas să renunțe la tot. Însă l-au ajutat sfaturile unui alt fermier cu experiență, din sudul țării, dar și voința de a face performanță în agricultură.

„Am arendat, în primul an, 40 de hectare de la un proprietar, iar în al doilea an am ajuns la 130 de hectare. Dădeam la arendă 400 de kilograme de grâu, acum dau 1,2 tone. Am ajuns la 1.000 de hectare de teren agricol, arendat și cumpărat. Am 100 de hectare cumpărate. Am dat și 4.800 de euro la hectar, pentru terenul agricol, pentru că era suprafață compactă. În zonă, hectarul este 3.500-4.000 de euro. Am vrut să avem și terenul nostru. Ne-am luptat să luăm și fonduri europene și am accesat 85.000 de euro pentru dezvoltarea fermei. Tot ce am investit a fost din fonduri proprii, prin credite și leasing-uri. Nu se poate fără credite în domeniul agricol. Se fac bani din agricultură! Noi am vrea să mai luăm teren, dar, momentan, nu mai este sau e o problemă cu moștenitorii. Utilajele agricole pe care le-am cumpărat valorează, cel puțin, un milion de euro. Înainte mă duceam la bancă și puneam gaj tot ce aveam, acum vine banca la mine să mă caute, să iau împrumut. După ce am arendat 130 de hectare, am vrut să mă las de agricultură. Un fermier din Galați mi-a spus atunci să nu fac asta. Mi-a spus că banii în agricultură nu vin așa repede, ci odată la 5 ani”, mai spune Cristi Preda, fermier din comuna Țibana.

Cifra de afaceri înregistrată de firma familiei Preda, în anul precedent, a fost de un milion de euro. Reporterii BZI au mai prezentat, în edițiile anterioare, povestea familiei de agricultori Silion, din comuna Miroslava.

Copiii familiei Preda duc mai departe afacerea părinților

Cristi și Florentina Preda au 4 copii, 3 băieți și o fată. Cel mai mare băiat are 20 de ani și este IT-ist, cel de-al doilea este student la Universitatea de Științele Vieții, la Agronomie, iar mezinul are 16 ani și este la Liceul Agricol. Fata are 14 ani și dorește să devină tot fermier. Cristi Preda spune că toată familia este implicată în dezvoltarea afacerii din agricultură.

„Fiica cea mică are 14 ani, am fost cu ea pe teren, la recoltat, și i-a plăcut. Firma-mamă este pe numele soției, Florentina, iar fiii studiază în domeniul agricol”, spune Cristi Preda. Alex Preda, student la Universitatea de Științele Vieții, la Agronomie, în anul II, spune că, în timpul liceului, a vrut să lucreze în alt domeniu, dar, în cele din urmă, a ales să ajute la dezvoltarea afacerii familiei. „Prin liceu, am făcut printare 3D, pentru că îmi plăcea partea practică și, după ce m-am plictisit, am decis să fac ceva în domeniul agricol. De aceea, m-am înscris la facultate”, susține Alex Preda.

Fratele său mai mic, Gabi Preda, spune că ar trebui introdusă mai multă practică în programa școlară. Acesta nu poate să facă practică în ferma familiei și spune că este un dezavantaj.

„Din păcate, nu ni se oferă șansa de a face practică în ferme moderne, să vadă tinerii de vârsta mea tehnologie în domeniul agricol, utilaje moderne. Am fost cu tatăl meu și am recoltat 45 de hectare, într-o zi. E o performanță pentru noi acest lucru. Sunt pasionat de utilajele agricole”, spune Gabi Preda, în vârstă de 16 ani.

Cristi Preda: „Dacă s-ar acorda 3.000 de lei la hectar, cât am cheltuit anul acesta, ar fi bine”

În ceea ce privește situația agriculturii din județul Iași, fermierul Cristi Preda spune că producția de grâu este una slabă, la porumb nu se mai poate faci nimic, iar la floarea-soarelui speră să mai salveze ceva. Zeci de mii de hectare de culturi din județul Iași au fost afectate de secetă, inclusiv în comuna Dumești.

„Anul acesta e calamitat 100 la sută porumbul, la floarea-soarelui vom vedea. Grâu am avut 3 tone la hectar, de pe 250 de hectare. Suntem în proces de evaluare a pagubelor. Anul acesta e cel mai dificil. Nu o să falimentăm, dar va fi dificil. Trebuie să trecem și peste asta. Dacă s-ar acorda 3.000 de lei la hectar, cât am cheltuit anul acesta, ar fi bine. În toată perioada de când sunt agricultor, cel mai bun an a fost anul trecut. Atunci am dat grâul la un trader din Bacău, am dat și la export, duceam cu camioanele în portul din Constanța. Anul acesta va fi 2 lei kilogramul de grâu, în decembrie. Noi nu avem sistem de irigații în zonă, de aceea e dificil pentru noi să aplicăm tehnologii care să ne aducă producții bune”, completează Cristi Preda.

Agricultorul mai spune că agricultura făcută de familia Preda, din Iași, este una performantă, iar ferma ar putea concura cu oricare alta din străinătate.

Comentarii
  • Salarizare Runos

    #@_Domnule menajer de la fabrica de copii Elena Doamna va rugam frumos in numele la toti colegii de munca sa ne dati tichetele de vacanta sa mergem si noi in concediu ! La toate spitalele
    s-au dat tichete ,spit Spiridon ,spit Cfr ,spit da copii ,spit de infecțioase .
    Noii stim ca pt Dvs nu sunt asa importante aceste tichete ,ca dvs aveti salar mare de 30.000 lei lunar plus bonus de performanță inca 25% ,plus afacerile cu medicamente ,afaceri cu angajarile ,afaceri cu echipamente medicale . Apropo cand ne reparati si noua toaletele alea stricate si infecte !

  • Ce baiat bun, vrei subventie de la stat, exact cat cheltuielile efectuate. Sa faci practica acasa la tine si sa fii si platit. Pai esti privat sau bugetar ? De ce ar investi statul in tine ? Sunt si alte afaceri pe lumea asta care se chinueie sa respire macar si care nu primesc subventie de nici macar un euro. Si asa primiti subventii pentru fel de fel de chestii si in cuantum general extrem de mare. Cunosc familii din acest domeniu care isi schimba masinile de sute de mii de euro precum sosetele si isi fac numai vacante de lux tocmai in capatul celalalt de lume. Asa ca, mai incet cu pianul pe scari. Cei care nu cunosc afacerile de genul asta, va si si cred.

  • Chiar asa, acoperire 100% cheltuieli cu subvențiile? Vreau și eu asa afacere!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *