Prima pagină » Local » Atenționare din partea poliției pentru ieșeni: Noi metode de escrocherie prin telefon!

Atenționare din partea poliției pentru ieșeni: Noi metode de escrocherie prin telefon!

09 mart. 2022, 07:00,
Andreea Andrei, în Local

Circulă pe rețelele de socializare o atenționare ce vizează mai multe numere de telefon din diverse țări precum Belarus, Letonia, Serbia și Tanzania. Poliția ne îndrumă să nu răspundem sub nicio formă la apelurile pe care le primim din partea acestor țări și, mai mult de atât, să nu apelăm înapoi.

În ultima perioadă circulă intens pe rețelele de socializare o imagine a unei atenționări din partea poliției legată de siguranța datelor cu caracter personal precum și a celor ce țin de conturile bancare, conturile de pe rețelele de socializare și a informațiilor pe care le avem cu toții în agendă telefonică.

 O pagina pe care este imprimata o atentionare a politie romane

Aceasta este imaginea care circulă în mediul Online

Atenționare din partea poliției pentru ieșenii cu rude plecate în afara țării

 Grafica cu interfata aplicatiilor youtube twitter si whatsapp

Atenționarea poliției circulă în ponderea cea mai mare pe platforma whatsapp

Mulți cetățeni din județul Iași au rude sau cel puțin prieteni ce sunt plecați peste hotarele țării. Nu puțini sunt cei care mențin legătura cu cei dragi prin intermediul telefonului.

De asemenea odată cu războiul din Ucraina, tot mai mulți ieșeni apelează numere internaționale.

Este foarte important să fim atenți la prefixul țărilor ce ne apelează, cu atât mai mult să fim atenți la prefixele numerelor pe care la apelăm.

Printre prefixele întâlnite cel mai des sunt prefixele din Belarus, Letonia, Serbia și Tanzania.

Prefixele numerice sunt +371, +375,+381, +375, +563 ,+370 și +255. Acestea sunt identificate împreună cu anumite numere ce sunt întâlnite cel mai des.

Poliția atenționează toți cetățenii României asupra acestui tip de escrocherie și recomandă vigilență maximă.

Un alt procedeu de același fel a fost depistat că ar fi prin tastarea #09 sau #90 în timpul apelurilor telefonice, deci trebuie mereu să fiți 100% sigur de apelantul ce vă solicită tastarea acestor combinații, precum și de autenticitatea companiilor pe care apelantul le folosește ca pretext.

Printre informațiile pe care le pot afla cei din spatele acestui tip de escrocherie se află orice informație legată de conturile bancare pe care le aveți salvate în telefon, de asemenea și accesul la aplicațiile de internet banking și informațiile stocate în agenda telefonică virtuală, împreună cu informațiile cu caracter personal pe care agenda telefonului le poate conține.

Un laptop si mainile unei persoane ce foloseste un smartphone

Cele mai prețioase informații pe care teroriștii le pot afla sunt cele legate de internet banking

Transmiteți acest mesaj prietenilor și apropiaților!

Capul unei persoane ce priveste suspicios un telefon fix  de pe o masa

Polițiștii ne sfătuiesc sa fim vigilenți

O atenționare din partea polițiștilor vizează numere ce au fost depistate ca fiind folosite de către teroriști pentru a obține informațiile private ale victimelor.

Mesajul ce circulă în pondere ridicată pe platforma Whatsapp se încheie cu încurajarea receptorului de a transmite mai departe, către cât mai mulți prietenia mesajul pentru a opri orice de intruziune.

A mai avut loc o astfel de întâmplare în anul 2019, când de asemenea la scurt timp a apărut o atenționare din partea polițiștilor.

Pentru moment, menționăm că această atenționare nu este atribuită nici unui birou al Poliției Române, dar vom reveni cu o reacție oficială din partea Inspectoratului de Poliție Județean Iași în cel mai scurt timp. Este important să rămânem vigilenți și să nu răspundem numerelor străine.

De asemenea puteți alege metode alternative pentru a lua legătura cu cei dragi, precum rețelele ce folosesc exclusiv conexiunea prin internet, unde în mare majoritate a cazurile, persoanei îi sunt atribuite informații ce pot ajuta la identificarea cazurilor în care în spatele interlocutorului se află o persoană străină.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *