Prima pagină » Actualitate » Atenționare a medicului Simin Florescu, despre asimptomatici: „Și acești pacienți sunt contagioși!”
Atenționare a medicului Simin Florescu, despre asimptomatici: „Și acești pacienți sunt contagioși!

Atenționare a medicului Simin Florescu, despre asimptomatici: „Și acești pacienți sunt contagioși!”

03 iul. 2020, 09:17,
Cristian ZAVASTIN în Actualitate

Atenționare a medicului Simin Florescu! Directorul medical al Spitalului ‘Victor Babeș’ din Capitală vorbește despre riscului privind asimptomaticii. Medicul Simin Florescu trage un semnal de alarmă legat de zilele critice pentru cei consideraţi „asimptomatici” infectați cu CoVID-19. Șeful Spitalului ‘Victor Babeș’  spune că există un risc mare dacă sunt ținuți în izolare la domiciliu fără o monitorizare zilnică din partea medicilor.

„Este o problemă mult disputată, mai mult din punct de vedere social decât medical. Din nefericire, pacienţii asimptomatici sunt şi ei contagioşi. Şi aşa cum ştim, contagiozitatea este cam cu două zile la simptomatici, înainte de apariţia simptomatologiei, iar la cei asimptomatici poate să dureze până la opt zile de la momentul infectării”, spune medicul Simin Florescu.

Atenționare a medicului Simin Florescu: „Puţini sunt asimptomaticii adevăraţi care nu dezvoltă niciun simptom“

Directorul medical al Spitalului ‘Victor Babeș’ consideră că opt zile este o perioadă mult prea mare pentru asimptomatici până se poate manifesta boala. În acest timp, aceștia pot să răspândească foarte mult. Tocmai de aceea, medicul consideră că atitudinea cea mai coerentă este să îl izolezi.

„Acum rămâne problema unde să-l izolezi? Desigur, e foarte simplu pentru toată lumea să fie izolat la domiciliu. Dar, din păcate, există un procent – nu ştim cât de mare dar un procent semnificativ – de pacienţi care, în această perioadă aşa zis asimptomatică încep să dezvolte simptome. Sunt foarte puţini asimptomaticii adevăraţi care nu dezvoltă niciun simptom. Teama noastră, a doctorilor, este ca în această izolare să nu intervină acele zile fatidice 5-6 de la momentul debutului în care pacienţii se agravează brusc“, adaugă Simin Florescu.

Medicul se bazează pe faptul că vede aceste lucruri la pacienţii asimptomatici internaţi şi care brusc, în zilele 4-6 dezvoltă rapid o afectare respiratorie severă. Nu toţi, dar un număr destul de mare dintre ei au probleme respiratorii ulterior.

„Ori, dacă acest lucru se întâmplă acasă, unde nu este sub supravegherea unui medic, ar trebui să există o monitorizare zilnică din partea medicilor de familie, prin mijloace audio-video,nu neapărat prin prezenţa medicului acolo, dar trebuie monitorizaţi foarte clar aceşti pacienţi”, precizează medicul Simin Florescu.

Alexandru Rafila: „Asimptomaticii pot transmite boala“

Și medicul Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, susține că asimptomaticii sunt surse de infectare cu coronavirus. Totuși, OMS a explicat că asimptomaticii transmit arareori infecția. De altfel, România e singura țară care internează cu forța bolnavii asimptomatici.

„Nu cred că în România avem o contabilizare a cazurilor transmise de simptomatici și asimptomatici. Unele persoane sunt asimptomatice și apoi devin simptomatice, altele rămân asimptomatice pe tot parcursul infecției. Cunosc cazuri care s-au îmbolnăvit de la asimptomatici, iar aceștia au fost descoperiți ulterior. Unii sunt internați asimptomatici, iar după o săptămână încep să aibă simptome”, a declarat Alexandru Rafila.

Profesorul Alexandru Rafila consider că asimptomaticii ar trebui să stea în izolare.

„Nu e rău ca ei să fie izolați, așa sunt toate recomanările. Discuția e unde să fie ei izolați. În Italia, de exemplu, au izolat asimpromaticii în hoteluri. Discuția aceasta legată de internarea cu forța mi se pare ușor exagerată. A existat consimțământul pacientului

Oficialii OMS au însă altă opinie, Maria van Kerkhove, epidemiolog OMS, consideră că „din datele pe care le avem, se pare că este rar ca un individ asimptomatic să transmită mai departe virusul”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
04 ianuarie 2025
04 ianuarie 2025