Estimând că este pe cai foarte mari, probabil cu garanții solide de la Cotroceni și din altă parte, Florin Cîțu și-a pregătit printr-un proiect legislativ o lovitură de proporții în 2024. Este anul când vom avea alegeri locale, europarlamentare, parlamentare și prezidențiale. Anul în care se aliniază toate planetele electorale. Ei bine, Cîțu a pregătit o capcană legislativă extrem de periculoasă, în care riscă să cadă toate partidele, cu excepția PNL. Are un nume neutru: „Ziua Alegătorului”.
„Ziua Alegătorului” este un proiect legislativ inițiat de Florin Cîțu și de Iulia Scântei. Și semnat de majoritatea liberalilor. Cel care ne-a semnalat în mod public întreaga șmecherie este Bogdan Tiberiu Iacob, pe care nu degeaba l-am numit de atâtea ori arheologul presei de investigație din România. Despre ce este în esență vorba?
Există fel de fel de zile naționale, nici nu mai știu câte, pe care Parlamentul României le-a inițiat de-a lungul timpului. Și, iată, urmând să intre în dezbatere, mai avem un proiect aparent la fel de inofensiv, care se cheamă „Ziua Alegătorului”. Și de ce nu? Dacă omagiem independența, dacă omagiem unirea, dacă omagiem cultura, dacă omagiem naționalitățile conlocuitoare și așa mai departe, de ce nu am omagia în definitiv și expresia cea mai pură a democrației, care este alegătorul? Să o facem și pe asta. Chiar dacă în curând vom avea mai multe zile naționale decât sfinți. Numai că această zi a alegătorului nu este o simplă zi. Dacă scuturi puțin proiectul de lege, afli cu totul și cu totul altceva. Și anume că „Ziua Alegătorului” este una dintre cele mai perverse capcane electorale.
„Ziua Alegătorului” nu durează o zi. Ci, atenție, durează 30 de zile. Cât toate celelalte zile națioale la un loc. Foarte bine! Democrația este extrem de importantă. Dar când pică prima zi? Adică ziua cheie? A naibii concidență. În viziunea inițiatorilor legii, ea cade taman pe 26 mai. Ce s-a întâmplat atât de relevant pe 26 mai din perspectiva omagierii alegătorului? Ca să vezi! S-a întâmplat singura victorie electorală post-decembristă a PNL. Singura dată, începând din 1989 până în prezent, când PNL, nelipindu-se la un alt partid, a câștigat o rundă de alegeri. Au fost alegerile europarlamentare din 26 mai 2019. Dar cum a câștigat PNL acele alegeri, care ar urma să fie omagiate veșnic de întreaga națiune română, inițiatorii nu-și mai amintesc. Le reamintesc eu. Klaus Iohannis le-a cuplat în mod neconstituțional cu un referendum. Faimosul referendum pentru Justiție. Care a stabilit, pe bună dreptate, ca legile Justiției să nu mai poată fi promovate decât de Parlament. Și nu prin ordonanțe de urgență, de către Guvern. Națiunea română a salutat și a omologat această cerință de bun simț. Și astfel românii, dând buluc la secțiile de votare pentru a susține referendumul, au votat și PNL, întrucât Iohannis s-a priceput să lipească acest referendum de imaginea partidului său de suflet. Dar, cum-necum PNL, a câștigat atunci singur o rundă de alegeri, victorie despre care crede acum de cuvință că trebuie omagiată an de an, în numele tuturor alegătorilor, indiferent cu ce partide politice au votat sau vor vota în viitor aceștia.
Dar, cum spuneam, proiectul nu celebrează o singură zi, ci 30 de zile. 30 de zile în care, pe bani publici, toate instituțiile statului, inclusiv, atenție, inspectoratele școlare și ambasadele, urmează să organizeze manifestații prin care să-l celebreze, vezi Doamne, pe alegător. Se va face, dacă știm să citim printre rândurile acestui proiect de lege, propagandă la greu. În toate așezările locuite de români din țară și din străinătate. Dar mai ales în școli, unde până în prezent propaganda electorală, fie ea și mascată, a fost interzisă. În intenția inițiatorilor este ca, celebrându-se de fapt singura vicorie din istoria recentă a PNL, rezultatele propagandei să fie în beneficiul acestui partid. 30 de zile, începând cu data de 26 mai 2024, înseamnă suprapunerea acestei acțiuni peste campania electorală a alegerilor din 2024. Când PNL speră să mai fie încă la guvernare. Și când Cîțu speră că va fi tot premier, dar între timp și succesorul lui Ludovic Orban la conducerea acestui partid.
Curat-murdar! Sunt extrem de curios să văd dacă PSD cade sau nu în această capcană. Sau dacă nu care cumva PSD, așteptându-se ca până în 2024 să dea jos PNL de la guvernare, nu încearcă cumva să transforme această armă marca PNL într-un bumerang. Cu care să lovească acest partid în moalele capului. Sunt la fel de curios să văd dacă USR, care nu speră nici una nici alta și care nu va mai fi cu certitudine la guvernare în 2024, va vota acest proiect de act normativ. Ca să nu mai vorbesc de AUR. Dar, până una alta, primește sau nu aviz pozitiv proiectul de lege din partea Consiliului Legislativ? În condițiile în care prevede în mod expres desfășurarea de propagandă electorală în școli?