Un șofer din Alba a folosit apă de gură și a fost prins cu alcoolemie destul de mare de către polițiștii care l-au invitat să sufle în aparatul alcooltest. Bărbatul a fost sancționat conform Codului Rutier însă a contestat amendă și a avut câștig de cauză din partea judecătorilor.
Sunt numeroase situații în special în cazul aparatelor DrugTest când oamenii legii sunt duși în eroare. De exemplu mulți dintre șoferii care au luat pastile banale le-au ieșit pozitiv la diverse substanțe.
Un șofer prins cu alcoolemie după ce a folosit apă de gură!
Un conducător auto din județul Alba a fost tras pe dreapta de poliție în timp ce circula între Blaj și Cenade, fiind testat cu etilotestul. Spre surprinderea sa, rezultatul a indicat o alcoolemie de 0,24 mg/l în aerul expirat, deși susținea că nu consumase alcool. Acesta le-a explicat agenților că, înainte de a pleca de acasă, folosise apă de gură, ceea ce ar fi putut influența rezultatul testului.
Cu toate acestea, polițiștii au considerat că există un temei legal pentru sancțiune și au decis suspendarea permisului de conducere pentru 90 de zile, însoțită de o amendă de 1.485 de lei. Considerând că a fost nedreptățit, șoferul a apelat la instanță și a contestat procesul-verbal întocmit de agenți.
Cazul a ajuns pe masa magistraților de la Judecătoria Blaj. Pentru a lămuri situația, bărbatul a fost supus unor evaluări medicale de specialitate, inclusiv analize toxicologice. Rezultatele au confirmat faptul că nu consumase băuturi alcoolice, ceea ce i-a întărit apărarea.
În ciuda acestor concluzii, un reprezentant al Inspectoratului de Poliție Județean Alba a solicitat menținerea sancțiunii, susținând că aceasta a fost aplicată corect, în baza constatării făcute de polițistul rutier.
Totuși, instanța a decis în favoarea șoferului, iar prin hotărârea din 13 martie 2025, a anulat procesul-verbal emis de agenți. În plus, IPJ Alba a fost obligat să suporte cheltuielile de judecată, în valoare totală de 1.205,5 lei – sumă care acoperă onorariul avocatului, taxa de timbru și costurile analizelor de sânge. Decizia Judecătoriei Blaj a fost atacată cu apel, urmând ca dosarul să fie rejudecat de Tribunalul Alba.
Ce spune șoferul care a băut apă de gură
Șoferul a relatat în fața instanței că, în seara zilei de 3 iulie 2024, în jurul orei 22:00, se afla în trafic pe ruta Blaj–Cenade, când a fost tras pe dreapta de un echipaj de poliție rutieră. După ce a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul afișat a fost de 0,24 mg/l alcool în aerul expirat, lucru care l-a surprins complet, mai ales că, susține el, nu consumă niciodată alcool.
Le-a explicat agenților că singurul lucru care ar fi putut influența testul a fost faptul că, înainte să plece de acasă, și-a făcut igiena dentară, iar la final a folosit apă de gură. Totodată, le-a cerut polițiștilor permisiunea de a-și clăti gura și de a fi testat din nou, dar această solicitare i-a fost refuzată. Considerând că rezultatul nu este corect, a cerut să i se recolteze probe biologice pentru a demonstra că nu a consumat alcool.
În fața judecătorilor, bărbatul a susținut că procesul-verbal întocmit de poliție este lipsit de fundament, deoarece nu reflectă adevărul. Nu doar că nu consumase alcool, dar nici nu existau semne care să indice că ar fi băut – iar el este de părere că etilotestul folosit ar fi putut avea o defecțiune.
A mai adăugat că a fost dus cu mașina de poliție la Spitalul Municipal din Blaj, unde, inițial, unul dintre polițiști a propus să i se recolteze doar o singură probă. Totuși, el a insistat să i se preleveze și a doua probă, conform procedurii, lucru care s-a și întâmplat după aproximativ o oră. Așadar, șoferul prins cu alcoolemie după ce a folosit apă de gură a avut câștig de cauză în instanță însă procesul nu s-a încheiat definitiv.
Poate voi ați băut apă de gură !, șoferul sigur nu , că el știe că apa de gură se folosește doar la clătit gura, dinții !