Tot mai multe persoane suferă de această afecțiune, dar puțini conștientizează acest lucru. Iată ce spun medicii ieșeni despre această boală și cine poate fi afectat. Cei mai mulți dintre pacienți nu recunosc că suferă din această cauză și refuză să ia tratamentul necesar. De unde provin aceste probleme și cum se pot manifesta pacienții
În ultima perioadă, medicii ieșeni se confruntă tot mai frecvent cu pacienți care suferă din cauza afecțiunilor psihiatrice. Conform acestora, o problemă de personalitate cunoscută sub denumirea de „borderline” este tot mai răspândită în rândul ieșenilor. Dr. Ovidiu Alexinschi, medic primar psihiatru, a vorbit despre ce presupune această afecțiune și cum se poate manifesta.
„Atunci când vorbim despre personalitatea borderline, vorbim despre o tulburare de personalitate, tip emoțional instabil. De cele mai multe ori, acești pacienți caută atenția celorlalți și se poate ajunge chiar la serii de acte de autovătămare. Este vorba despre o tulburare importantă, întrucât aceste persoane se implică foarte puternic în relații și sunt în permanență în criză. Pentru aceste persoane nu există o cale de mijloc, pentru ei lumea este bună sau rea și pot trece ușor de la o stare la alta”, precizează dr. Ovidiu Alexinschi, medic primar psihiatru.
Pot recurge chiar la gesturi extreme
Acești pacienți trăiesc intens orice moment, iar din această cauză ei pot trece foarte ușor de la o stare de spirit la alta. Din această cauză, pacienții diagnosticați cu această problemă sunt în continuă căutare de atenție și pot recurge chiar la gesturi extreme pentru a o obține. De multe ori, mulți dintre ei ajung la spital, după tentative de suicid. În realitate, în cazul acestor gesturi extreme este vorba, de fapt, despre parasuicid. Astfel, aceste persoane nu au intenția de a se sinucide.
„De multe ori, acești pacienți ajung la spital după așa-zisele tentative de suicid. În realitate, este vorba despre parasuicid, aceste persoane având tendința de a se autovătăma. În realitate, acești pacienți se iubesc și nu vor avea intenția de a duce la capăt această tentativă. Există multe astfel de cazuri, iar aceste probleme pot fi de două feluri. Este vorba despre impulsuri sau despre personalitatea borderline, la tulburări emoționale instabile. Totodată, acești pacienți prezintă și tulburări de labilitate emoțională. Pentru acești pacienți nu există un tratament, iar dacă le este administrat tratamentul pentru dispoziție, de cele mai multe ori refuză să-l continue. De cele mai multe ori, atunci când înaintează în vârstă, simptomele încep să se reducă”, adaugă dr. Ovidiu Alexinschi.
Cum apare această afecțiune
Conform cadrelor medicale, această tulburare de personalitate este mult mai evidentă în primii ani de viață adultă, dar se stabilizează cu vârsta. De cele mai multe ori, persoanele care prezintă această afecțiune au avut de suferit în copilărie, nu au beneficiat de îngrijirea adecvată. Astfel, apare sentimentul de părăsire, necăjire. Totodată, acești pacienți se consideră îndreptățiți să solicite atenție și protecție și caută, în permanență, o persoană pe care să o aibă aproape, să le poarte de grijă. În cazul acestor persoane pot apărea episoade de gândire psihotică, atunci când concepția lor despre realitate este deformată. De menționat este și faptul că acești pacienți nu au tendința de a deveni agresivi decât cu propria persoană, de aici provenind și tendința de automutilare.