Prima pagină » National » Atenție, șoferi! Veți fi sancționați dacă faceți asta
Atenție, șoferi! Veți fi sancționați dacă faceți asta

Atenție, șoferi! Veți fi sancționați dacă faceți asta

24 iun. 2024, 11:40,
BZI.ro, în National

Atenție, șoferi! Mulți conducători auto încalcă legea fără să știe atunci când transportă persoane cu mașina. În România, numărul maxim de persoane care pot circula într-un vehicul este stabilit în funcție de tipul mașinii și de categoria de permis deținută de șofer. În cazul în care transportați mai multe persoane în mașină, veți fi sancționați dacă faceți asta.

Atenție, șoferi!

Șoferii care dețin un permis de conducere categoria B pot transporta un număr limitat de pasageri. Depinde câte locuri are vehiculul pe care îl conduce un șofer. Într-o mașină condusă de un șofer care are doar categoria B de permis, nu se pot afla mai mult de 9 pasageri. Legea circulației stabilește că permisul de conducere categoria B permite posesorului să conducă un „autovehicul a cărui masă totală maximă autorizată nu depășește 3.500 kg și al cărui număr de locuri pe scaune, în afara conducătorului, nu este mai mare de 8.” Ceea ce înseamnă că în mașină se pot afla, pe lângă șofer, cel mult 8 pasageri, adică în total 9 persoane.

Majoritatea autoturismelor sunt prevăzute cu 5 locuri, două în față (șofer și pasager, fiecare pe câte un scaun individual) și trei pe bancheta din spate. Dar sunt și vehicule care sunt prevăzute cu 7 locuri. Cele două locuri suplimentare sunt montate în portbagaj și pot fi rabate integral. De asemenea, există modele prevăzute doar cu două sau trei locuri în față (șofer și 1-2 pasageri). Iar cabina din spate e destinată exclusiv transportului de marfă. Cei care se întreabă câți pasageri au voie, legal, să transporte pe scaunul din față, răspunsul este cât se poate de simplu: câte locuri sunt omologate.

Șoferii care au în mașină mai mulți pasageri decât limita legală, vor fi sancționați contravențional.

„Constituie contravenție și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni […] nerespectarea regulilor privind transportul persoanelor și al obiectelor în sau pe vehicule”, prevede Art 101, pct. 1 (13), din Ordonanța 195/2002.

Ceea ce înseamnă că șoferul va primi între 6 și 8 puncte de amendă, adică va plăti între 990 și 1.320 lei.

Ce reguli trebuie să respecte părinții care merg cu copilul în mașină

Legea din România stabilește că un copil poate călători pe locul din față al mașinii după vârsta de 12 ani, dar în anumite condiții. Regula se schimbă dacă vine vorba de copiii mici. Toate mașinile sunt prevăzute cu un număr limitat de locuri, iar legea prevede că fiecare pasager e obligat să poarte centura de siguranță, chiar dacă stă în spate. Cu toate acestea, puțini pasageri respectă regula.

Când vine vorba de copii, regulile sunt clare. Legea stabilește clar că un copil mic poate fi transportat doar într-un scaun adaptat pentru mașină. Acesta va fi așezat pe bancheta din spate și prins în dispozitive speciale de siguranță. De asemenea, cel mic va fi asigurat, pe tot parcursul drumului, cu centura de siguranță. Chiar dacă se află pe bancheta din spate, părinții sunt obligați să pună copilul într-un scaun special. Părinții nu au voie să țină copilul în brațe atunci când călătoresc cu mașina. În cazul nerespectării prevederilor Codului Rutier cu privire la transportarea minorilor cu automobilul șoferii pot fi amendați.

Un copil poate călători pe locul din față al mașinii după vârsta de 12 ani. Însă trebuie să aibă înălțimea de cel puțin 1.50 metri. În plus, centura de siguranță trebuie ajustată în funcție de greutatea și înălțimea sa. Aceasta nu trebuie să treacă peste gât sau gură.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *