Atenție, șoferi! Legea rutieră din România prevede că polițiștii nu au nevoie de un mandat de percheziție pentru a controla un autoturism. În momentul în care comportamentul unui șofer sau al pasagerilor este suspect, se poate solicita efectuarea percheziției asupra mașinii. Cu toate acestea, puțini conducători auto știu această regulă. Iată situațiile în care poliția îți poate percheziționa mașina fără mandat.
Atenție, șoferi!
Mulți conducători auto se întreabă dacă este legală percheziția auto fără mandat în 2025. Percheziția auto fără mandat este legală, dar cu respectarea anumitor condiții.
„Perchiziția unui vehicul constă în examinarea exteriorului ori interiorului unui vehicul sau a altui mijloc de transport ori a componentelor acestora. Percheziția unui vehicul se efectuează în condițiile prevăzute la art. 165 alin. (2). Prevederile art. 162, 165 și 166 se aplică în mod corespunzător.”, se precizează în Codul de Procedură Penală.
Polițiștii pot percheziționa mașina fără mandat atunci când:
- există o suspiciune rezonabilă că prin efectuarea unei percheziții vor fi descoperite urme ale unei infracțiuni, corpuri delicte ori alte obiecte ce prezintă importanță pentru aflarea adevărului în cauză;
- percheziția se face cu respectarea demnității umane;
- înainte de începerea percheziției, persoanei percheziționate i se solicită predarea de bunăvoie a obiectelor căutate.
Polițiștii nu au nevoie de un mandat de percheziție pentru a controla un autoturism. Chiar dacă șoferul sau proprietarul vehiculului se opun percheziției, nu pot împiedica poliția să efectueze cercetarea. Dacă se descoperă obiecte sau substanțe ilegale, acestea vor fi ridicate de polițiști și vor constitui probe la dosar. Din acest an, se vor aplica sancțiuni mult mai mari și pentru șoferii care fac gesturi violente la volan sau sunt agresivi în trafic.
Amenzi uriașe în 2025 pentru posesorii auto
Șoferii români nu au voie să dețină, să aibă montate sau să folosească mijloace speciale de avertizare sonoră, ori luminoasă, atunci când se află pe șosea. Dacă nu dețin acest drept în mod legal, polițiștii sunt obligați să îi amendeze pe șoferii care au la bord astfel de obiecte. Românii care sunt prinși cu un asemenea dispozitiv în mașină riscă să primească amenzi drastice. Legea vizează dispozitivele care imită semnalele mașinilor de Poliție, iar deși astfel de obiecte pot părea banale, folosirea lor este strict interzisă.
Conducătorii auto care au astfel de obiecte la bord trebuie să știe că pot primi sancțiuni drastice și amenzi cuprinse între 1.305 și 2.900 de lei. Iar în cazul un șofer folosește aparatele sonore pentru a pretinde că este polițist riscă și un dosar penal, pentru uzurpare de calități oficiale. De asemenea, când se află la volan, șoferii trebuie să aibă vizibilitate maximă, de aceea nu trebuie puse sau lipite obiecte pe parbriz. Legislația rutieră în vigoare interzice obturarea parbrizului.
„Reprezintă contravenție și e încadrată în clasa a IV-a de sancțiuni […] aplicarea de afișe, reclame publicitare, înscrisuri sau accesorii pe parbriz, lunetă sau geamurile laterale care restrâng sau estompează vizibilitatea sub limita legal admisă ori împiedică sau diminuează eficacitatea dispozitivelor de iluminare și semnalizare luminoasă ori citirea numărului de înmatriculare.”, prevede Art. 102 (36), din Codul Rutier.
Dacă un polițist va considera că vizibilitatea șoferului este obstrucționată de aceste obiecte, îl va sancționa pe posesorul auto. O altă lege mai puțin știută de șoferii români este aceea că polițiștii pot percheziționa o mașină fără a avea nevoie de mandat. Dacă poliția consideră că șoferul are un comportament suspect, se poate solicita efectuarea percheziției mașinii.