Prima pagină » Actualitate » Atenție, șoferi! O nouă regulă pentru schimbarea cauciucurilor

Atenție, șoferi! O nouă regulă pentru schimbarea cauciucurilor

11 apr. 2024, 10:00,
BZI.ro, în Actualitate

Atenție, șoferi! Iată ce trebuie să știți înainte de a schimba anvelopele, fie că este vorba de cele de iarnă sau de vară. A fost anunțată o nouă regulă pentru schimbarea cauciucurilor.

Atenție, șoferi!

Mulți șoferi sunt tentați să treacă la anvelopele de vară imediat după ce temperatura din termometre crește cu câteva grade, iar zăpada dispare. Cu toate acestea, de cele mai multe ori, vremea este destul de capricioasă și schimbătoare la început de primăvară, lucru care îi poate afecta pe șoferii care aleg să își pună cauciucurile de vară mult prea devreme.

Atunci când își pun cauciucurile de vară, șoferii sunt sfătuiți să țină cont de o serie de lucruri. În momentul în care temperaturile cresc și se mențin la valori ridicate o lungă perioadă de timp, atunci șoferii își pot monta pe mașini anvelopele de vară. O temperatură medie de peste 7 grade Celsius este potrivită pentru a schimba cauciucurile de iarnă cu cele de vară.

Dacă în martie mai sunt șanse ca vremea să devină deosebit de rece și să apară ninsori, în aprilie temperaturile sunt ceva mai ridicate, astfel că se poate renunța la anvelopele de iarnă.

Un alt factor pe care ar trebui să îl ia în calcul șoferii înainte de a-și pune cauciucurile de vară este zona țării în care locuiesc. Astfel, șoferii care au domiciliul în regiunile montane își pot monta anvelopele de vară ceva mai târziu, având în vedere că temperaturile se pot menține scăzute mai mult timp în aceaste regiuni, comparativ cu restul zonelor țării. Recomandat ar fi ca acești șoferi să își pună cauciucurile de vară în a doua jumătate a lunii aprilie.

Ce riscuri există pentru posesorii auto care nu schimbă cauciucurile de iarnă

În timp ce unii șoferi se grăbesc să își pună cauciucurile de vară, alții preferă să nu mai facă schimbul și să circule și în timpul verii cu anvelopele de iarnă.

Acest lucru poate duce la uzarea anvelopelor de iarnă, ceea ce înseamnă că acestea nu mai pot fi folosite din nou în următorul sezon rece. În plus, există și alte riscuri. Mai exact, distanța de frânare poate crește în momentul în care cauciucurile de iarnă sunt folosite și vara, lucru care poate favoriza apariția incidentelor în trafic. În plus, folosite în timpul verii, cauciucurile de iarnă pot produce un zgomot ridicat, fapt care poate deveni deranjant pentru șoferi și pasageri.

O altă lege îi vizează pe toți șoferii. Parlamentul European dorește să îi sancționeze pe șoferii care încalcă legea și să nu mai aibă dreptul de a conduce în nicio țară UE. În cazul în care unui șofer i se suspendă dreptul de a conduce pentru că a urcat la volan beat sau drogat, legislația țării respective va fi aplicată la nivel european. Noua legislație ar putea fi adoptată din anul 2025.

Se schimbă legea și pentru evaluarea psihologică a șoferilor! Unele persoane își vor putea pierde rapid permisul auto, în funcție de starea lor de sănătate, conform unui nou proiect de lege din acest an. Mai mult, medicii de familie vor fi obligați să raporteze șoferii cu probleme psihologice, ce le-ar putea afecta capacitatea de a conduce.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *