Prima pagină » Actualitate » Atenție, șoferi! Iată care sunt noile reguli de circulație în sensul giratoriu decalat

Atenție, șoferi! Iată care sunt noile reguli de circulație în sensul giratoriu decalat

16 apr. 2024, 10:15,
în Actualitate

Atenție, șoferi! Într-o intersecție, circulația se supune unor reguli multiple, de aceea șoferii trebuie să fie atenți la indicatoare. În ceea ce privește un sens giratoriu decalat, regulile sunt clare în principiu, dar mulți șoferi se confruntă cu probleme. Iată care sunt noile reguli de circulație în sensul giratoriu decalat.

Atenție, șoferi!

Giratoriile pot avea două, trei sau chiar mai multe benzi de circulație. Șoferii trebuie să respecte aceleași reguli ca și pe drumurile drepte: să semnalizeze schimbarea benzii și să acorde prioritate celor deja în circulație pe banda respectivă. De asemenea, cei aflați în centrul giratoriului trebuie să semnalizeze și să acorde prioritate celor care ies din banda din dreapta.

Conform Articolului 107, punctul 1.1, din legea 195/2002, conducătorii de vehicule trebuie să respecte regulile privind circulația pe benzi și să semnalizeze în avans ieșirea din intersecție, asigurându-se că pot face acest lucru fără a perturba traficul sau a pune în pericol alți participanți.

Astfel, când circulăm într-un sens giratoriu pe banda 2 și dorim să ieșim din intersecție, este necesar să semnalizăm spre dreapta și să schimbăm direcția doar dacă banda 1 este liberă.

Cum se circulă într-un sens giratoriu decalat

În ceea ce privește sensul giratoriu decalat, unde unele segmente sunt deplasate față de axul central al drumului, regulile de circulație rămân valabile. Toți șoferii sunt obligați să acorde prioritate celor care circulă deja în interiorul intersecției, indiferent de banda pe care se află. Chiar și atunci când vehiculul se află pe banda 1 și un altul circulă pe banda 2, având linie continuă, schimbarea benzii este interzisă.

În ceea ce privește ordinea de traversare într-un sens giratoriu decalat, fiecare bandă are restricții specifice. De exemplu, cei de pe tronsonul 1 sunt limitați să meargă doar înainte, în timp ce cei de pe tronsonul 2 pot vira și la stânga. Aceste reguli trebuie respectate pentru a asigura o circulație fluidă și sigură în sensul giratoriu. Așadar, indiferent de configurația sensului giratoriu, regulile de acordare a priorității rămân aceleași ca într-un sens giratoriu obișnuit.

De asemenea, a apărut un nou indicator pe toate străzile din România. Indicatorul rutier ar putea fi întâlnit pe autostrăzi și drumurile expres în viitorul apropiat. Acesta este de culoare verde și are desenate două săgeți orientate în sus, precum și o mașină schematizată. Semnul va fi însoțit de textele: ”păstrați distanța” și ”2 săgeți = siguranță”. Semnul de circulație îi va avertiza pe șoferi despre existența unor astfel de săgeți pe carosabil, acesta fiind considerat un tip de marcaj de ghidare pentru păstrarea distanței în trafic. Distanța minimă față de mașina din față va fi egală cu a celor două săgeți orientate cu vârful în sus. Marcajele de ghidare vor fi desenate pe fiecare bandă de circulație.

Testele arată că distanțele de care are nevoie un automobil să frâneze pentru a frâna în condiții de siguranță sunt mult mai mari decât își imaginează șoferii. Astfel, la o viteză de 40 km/h, o mașină va opri complet în 23,11 metri, la o distanță de frânare de 12 metri pe secundă. Distanța crește la 70,22 metri, la o viteză de 80 km/h (timp mecanic de frânare de 48 metri pe secundă) și la 166 de metri, la o viteză de 130 km/h (timp de frânare 130 m/s).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`