Atenție, șoferi! Lumina de întâlnire și luminile de zi au devenit obligatorii pe toate drumurile publice, după modificările recente din Codul Rutier. Mulți conducători fac greșeli când vine vorba de folosirea luminilor. Iată de ce este obligatoriu pe toate drumurile din România.
Atenție, șoferi!
O nouă lege îi vizează pe toți conducătorii auto din țară. Este vorba despre folosirea luminilor mașinii pe toate drumurile publice, atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte. Aceste reglementări sunt menite să îmbunătățească siguranța rutieră prin creșterea vizibilității vehiculelor, indiferent de condițiile de lumină.
Noua regulă vizează toate categoriile de drumuri, inclusiv autostrăzi, drumuri expres, drumuri naționale și drumuri județene, dar și drumurile din interiorul localităților. Pentru a respecta prevederile legii, șoferii trebuie să aibă pornite cel puțin un set de lumini, fie faza scurtă, fie DRL, indiferent de drum și de ora din zi.
„În circulația pe toate categoriile de drumuri publice conducătorii de autovehicule și tractoare agricole sau forestiere sunt obligați să folosească și în timpul zilei luminile de întâlnire sau luminile pentru circulația diurnă.”, arată Art. 44, Alin. (2) din Legea 168/2023.
Conform Codului Rutier, șoferii au opțiunea de a folosi fie luminile de zi, fie faza scurtă, în funcție de dotările mașinii.
Ce sancțiuni pot primi conducătorii auto care încalcă noua lege rutieră
Șoferii care nu pornesc nici faza scurtă și nici DRL-urile în timpul zilei sau în alte situații obligatorii riscă o amendă cuprinsă între 660 și 825 de lei (4-5 puncte de amendă). Această amendă este aplicabilă nu doar șoferilor de autoturisme, ci și motocicliștilor și conducătorilor de mopede.
„Constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevazută în clasa a II-a de sancțiuni […] nerespectarea obligației ce revine conducătorului de motocicletă sau moped de a avea în funcţiune, în timpul zilei, luminile de întâlnire în circulaţia pe drumurile publice.”, arată Art. 100 (11) din Codul Rutier.
De asemenea, o nouă lege a intrat în vigoare pentru toți șoferii din România. Aceștia vor putea fi sancționați și pe baza imaginilor de pe camerele de supraveghere. Polițiștii au dreptul de a prelucra datele de monitorizare a traficului rutier colectate de administratorii drumurilor publice, utilizând mijloace tehnice instalate pe drumurile respective și, dacă este cazul, pe baza acestor date, să aplice sancțiuni șoferilor.
„Polițistul rutier poate constata contravenția de adoptare a unui comportament agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice (…) și cu ocazia verificării sesizării formulate de un participant la trafic ce a perceput în mod nemijlocit și întâmplător efectuarea, pe drumul public, de către conducătorul unui vehicul, a oricăreia dintre manevrele prevăzute la art. 541 alin.(2) și a surprins aceste manevre agresive într-o înregistrare audio-video sau video, după caz.”
Mai mult, șoferii pot fi sancționați pe baza înregistrărilor audio-video sau video transmise de un alt participant la trafic, inclusiv imagini realizate cu camere de bord sau telefoane mobile, dar doar în situațiile în care aceste înregistrări surprind comportamente agresive în trafic.
Conducătorii auto au mai multe obligații, conform modificărilor recente din Codul Rutier. Una dintre ele este folosirea luminilor mașinii pe toate drumurile publice, atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte.