Atenție, șoferi! În parcările private ale magazinelor, centrelor comerciale și mall-urilor respectarea regulilor de circulație este obligatorie. Conducătorii auto pot fi sancționați dacă încalcă legea, la fel ca în cazul circulației pe drumurile publice. Iată ce reguli trebuie respectate în parcările private.
Atenție, șoferi!
Parcările private sunt administrate de entități private, iar șoferii trebuie să respecte regulile specifice, indicatoarele, marcajele rutiere și limitele de viteză.
Legea spune clar că în parcare viteza cu care pot circula șoferii este de 5 km/h. Cei care încalcă regula riscă amenzi mari. De asemenea, conducătorul auto nu trebuie să împiedice în vreun fel circulația pietonilor.
În cazul unui accident produs într-o parcare a unui mall, magazin sau centru comercial, se aplică aceleași prceduri și legi ca în cazul unui acciddent pe drumurile publice. Șoferii trebuie să țină cont și de programul parcărilor private sau de taxele impuse.
Reguli de parcare pe străzile cu sens unic
În localitate, pe străzile cu sens unic, legea permite parcarea pe ambele părți ale drumului. „În localităţi, pe drumurile cu sens unic, oprirea sau staţionarea voluntară a vehiculelor este permisă şi pe partea stângă, dacă rămâne liberă cel puţin o bandă de circulaţie”, prevede Art. 141 (4) din legea circulației. Însă, în afara localităţilor, oprirea sau staţionarea vehiculelor se face doar în afara părţii carosabile. Iar când asta nu este posibil, cât mai aproape de marginea din dreapta a drumului, paralel cu axa acestuia.
„Nu este permisă staţionarea pe partea carosabilă, în timpul nopţii, a tractoarelor, a remorcilor, a mopedelor, a bicicletelor, a maşinilor şi utilajelor autopropulsate utilizate în lucrări de construcţii, agricole sau forestiere, a vehiculelor cu tracţiune animală ori a celor trase sau împinse cu mâna.”, mai prevede legea.
De asemenea, nu este permisă oprirea sau staţionarea în tuneluri. Pot fi străzi unde se permite parcarea doar pe unul dintre sensurile de circulație. Sau, pe un drum cu două benzi pe sens, poate fi permisă staționarea pe partea dreaptă a străzii, pe ambele sensuri de circulație.
Însă, atunci când un conducător auto vrea să parcheze pe contrasens, trebuie să fie atent la indicatoarele și marcajele rutiere. Pentru că dacă va face asta încălcând linia continuă sau indicatorul de depășire interzisă, poate rămâne fără permis. Dacă, însă, niciun indicator sau marcaj nu-i interzic pătrunderea pe contrasens, atunci poate parca și pe celălalt sens de circulație. De asemenea, s-a dat o lege nouă privind circulația bicicletelor și a trotinetelor. Anumite categorii de vehicule, precum bicicletele și trotinetele, sunt obligate să circule pe benzi speciale. Legislația rutieră este în permanentă schimbare și se adaptează noilor tipuri de vehicule care intră în circulație. În oraș, bicicliștii și cei care conduc trotinete sunt obligați să folosească exclusiv benzile dedicate acestor vehicule.
„Dacă un drum este prevăzut cu o pistă pentru biciclete, bicicletele și trotinetele electrice vor fi conduse numai pe pista respectivă. În lipsa acestei piste, circulația trotinetelor electrice este permisă numai pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă pentru circulația vehiculelor este de 50 km/h” stabilește Art. 41 (3) din legea circulației. O nouă lege din Codul Rutier îi vizează și pe pietoni. Pietonii nervoși care lovesc mașinile atunci când șoferii nu le oferă prioritate pot fi acuzați de distrugere, iar pedepsele nu sunt de neglijat. Tot la distrugere se pot încadra și cei care vandalizează un vehicul parcat neregulamentar. Codul Rutier actualizat prevede că toți pietonii sunt obligați să se asigure atunci când traversează pe la trecerea de pietoni.