Prima pagină » Local » Atenție! Se vor interzice centralele de apartament pe gaz. Sistemul centralizat de încălzire atrage consumatorii
Atenție! Se vor interzice centralele de apartament pe gaz. Sistemul centralizat de încălzire atrage consumatorii

Atenție! Se vor interzice centralele de apartament pe gaz. Sistemul centralizat de încălzire atrage consumatorii

30 oct. 2019, 04:00,
Vlad Alexa în Local

Numărul centralelor individuale de apartament care funcționează pe gaz se va reduce semnificativ în următorii ani. Avalanșa debranșărilor pentru trecerea la centrale de apartament a luat amploare în ciuda avertismentelor de la Bruxelles conform cărora centralele de apartament au devenit un important factor de poluare și în curând vor fi interzise

O directivă a Uniunii Europene din 2015 obligă proprietarii de apartamente ale căror centrale termice sunt mai vechi de 10 ani să le schimbe cu unele mai puțin poluante. Potrivit experților în energie de la Bruxelles, la nivelul UE a fost întocmită Foaia de parcurs a căldurii denumită generic „Heat Roadmap Europe” (HRE), pentru a se stabili liniile directoare ce trebuie urmate în următoarele decenii. Acest document este coordonat de Brian Vad Mathiesen, academician și cercetător specializat în energii inteligente la Universitatea din Aalborg, Danemarca.

Sunt necesare mai multe investiții în sistem

În ultima versiune a „Heat Roadmap Europe” se specifica foarte clar faptul că sistemele de termoficare pot furniza până în 2050 o pondere de 50 de procente din căldura necesară la nivelul UE, față de 12 la sută, cât este în prezent.
Politica energetică a UE vizează trecerea la termoficare chiar și în mediul rural, în localitățile în care numărul de consumatori asigură rentabilitatea sistemului. Coordonatorul „Heat Roadmap Europe” a criticat noile state membre din Est, printre care și România, în privința tendinței de înlocuire a sistemelor de termoficare cu centrale de apartament.

„În momentul de față, principala paradigmă la nivelul țărilor europene este complet diferită. Sunt excepții precum Olanda și Franța, care depun eforturi enorme pentru a construi mai multe rețele de termoficare. Și totuși, în multe locuri, în mod special în noile state membre din Est, asistăm la o expansiune a încălzirii cu gaze naturale – în clădiri existente sau noi. A devenit urgent pentru Comisia Europeană să aibă o politică în acest domeniu”, a precizat Brian Vad Mathiesen, cercetător în energii inteligente la Universitatea din Aalborg.

Până când sunt permise centralele individuale pe gaze?

În multe dintre statele membre UE, interzicerea utilizării centralelor individuale pe gaze naturale s-ar putea întâmpla foarte
curând, cel puțin în ceea ce privește clădirile noi. Anul 2030 ar trebui considerat ultimul deadline.

„Dacă vom continua să instalăm centrale individuale pe gaze după 2030, ar trebui să ne întrebăm dacă suntem cu adevărat serioși în ceea ce privește tranziția către surse de energie cu emisii reduse de CO2”, a mai explicat coordonatorul „Heat Roadmap Europe”.

De precizat faptul că aceste centrale au o durată de viață de 12-15 ani, deci interzicerea lor ar trebui să fie decisă în următorii câțiva ani.

Distribuția pe orizontală a venit cu beneficii

Conform specialiștilor, în momentul de față, sistemul de încălzire centralizată rămâne cel mai sigur sistem la nivel local. Independența energetică, controlul temperaturii și al costurilor cu ajutorul termostatului ambiental, dar mai ales costurile reduse au fost primele motive care i-au readus pe ieșeni înapoi la sistemul centralizat. Odată cu implementarea sistemului de distribuție a agentului termic pe orizontală au fost implementate cu ajutorul Primăriei Iași aceste beneficii. O analiză realizată pentru lunile din iarna trecută arată că, într-un bloc din zona Păcurari, cei cu centrală de apartament pe gaz au plătit cu 13 la sută mai mult decât cei racordați la sistemul de distribuție pe orizontală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
06 august 2024
06 august 2024