Atenție, români! ANCOM a venit cu o serie de clarificări în ceea ce privește contractele la distanță încheiate cu furnizorii de telefonie. Un contract la distanță este definit ca un acord încheiat între părți fără a fi necesară prezența lor fizică simultană. Acest tip de contract utilizează mijloace de comunicație la distanță, cum ar fi telefonul, e-mailul, aplicațiile online sau alte metode similare. Iată la ce trebuie să fiți atenți când faceți contracte prin telefon.
Atenție, români!
Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a clarificat procedurile privind încheierea contractelor la distanță, atrăgând atenția românilor că acceptarea unei oferte prin telefon sau transmiterea unei comenzi online nu implică neapărat încheierea unui contract. Pentru contractele încheiate telefonic, utilizatorul trebuie să își exprime consimțământul fie prin semnarea olografă a ofertei, fie printr-o confirmare scrisă transmisă furnizorului pe un suport durabil. Pentru ca un contract la distanță să fie valabil, consimțământul utilizatorului trebuie transmis pe un suport durabil sau, în cazul comenzilor online, să fie confirmat de furnizor printr-un mesaj.
Dacă un contract făcut prin telefon presupune livrarea unor echipamente, cum ar fi telefoane, tablete sau alte dispozitive, furnizorul este obligat să informeze utilizatorii despre prețul total al echipamentului, inclusiv eventualele costuri pentru livrare sau returnare.
Clienții au dreptul să se retragă dintr-un contract la distanță fără a oferi un motiv, în termen de 14 zile de la data încheierii contractului sau de la primirea echipamentului. Pentru a se retrage, românii trebuie să completeze un formular de retragere sau să transmită o declarație explicită.
La ce trebuie să fie atenți românii care au abonamente la telefon
Cetățenii care au telefoane cu abonament lunar sunt sunați de persoane care se dau drept angajați ai operatorilor și furnizorilor legitimi de rețele mobile. Victimelor li se oferă telefoane noi sau contracte noi, beneficiind de reduceri semnificative. Infractorii se folosesc de ofertele companiilor de telefonie mobilă. Astfel, odată ce clienții s-au convins că ofertele sunt autentice și sunt de acord să continue, suspecții solicită apoi datele de conectare ale contului mobil online, inclusiv autentificarea, adresa și detaliile contului bancar.
Ulterior, infractorii plasează comenzi la companii autentice în numele victimelor, dar aleg un telefon diferit de cel solicitat și îl expediază la adresa clientului. La primire, suspecții asigură victimele că aceasta a fost o eroare și le instruiesc să „returneze” telefonul la o altă adresă, care nu este afiliată companiei de telefonie mobilă. După interceptarea telefoanelor „returnate”, suspecții încetează contactul, iar victimele se trezesc blocate fără telefon și răspunzătoare pentru întregul contract nou încheiat pe numele lor. Românii sunt avertizați să fie atenți la ofertele pe care le primesc și la abonamentele suspecte. În ultima perioadă, tot mai multe persoane au devenit victime ale infractorilor online.