Prima pagină » Actualitate » Atenție, români! Iată cine poate fi scutit de plata impozitului pe salariu sau pensie

Atenție, români! Iată cine poate fi scutit de plata impozitului pe salariu sau pensie

08 apr. 2024, 10:59,
în Actualitate

Atenție, români! S-a dat o nouă lege care îi vizează pe cetățeni. Mulți români consideră că sumele pe care le plătesc lunar pentru impozitul pe salariu sau pensie sunt foarte mari. Deși românii sunt obligați să își plătească anumite taxe, există și o categorie de români care are parte de anumite beneficii, cu condiția să îndeplinească anumite criterii. Iată cine poate fi scutit de plata impozitului pe salariu sau pensie.

Atenție, români!

Legislația din România prevede ca toți cetățenii să își achite taxele și impozitele. Există totuși o categorie de români care face excepție de la plata acestora. Este vorba despre persoanele cu handicap grav sau accentuat.

Recent, Cosmin Dumitrașcu, expert contabil, a vorbit despre românii cu situații vulnerabile și a precizat cine sunt persoanele scutite de plata impozitului pe salariu sau pensie.

,,Acele categorii de persoane scutite în anumite considerente sunt persoanele cu handicap. Concret, în situația în care avem un handicap ușor, sau un handicap mediu, putem merge la Direcția Generală de Asistență Socială să solicităm un certificat de handicap și prin acest certificat de handicap se stabilește o valoare a pensiei de handicap.

Iar pe baza acestei pensii de handicap sau pe baza acestui certificat de handicap oamenii pot beneficia de diferite facilități, precum parcări la hipermarketuri, acele parcări clasice unde sunt spații special amenajate.

Cei cu handicap mediu sau ușor nu beneficiază de nicio facilitate la salarii și nici la Persoanele Fizice Autorizate, în cazul în care desfășoară o profesie printr-o astfel de formă de organizare. Dar dacă, de exemplu, discutăm de un handicap grav sau accentuat, persoanele acelea au scutire de impozit, iar dacă ai un PFA, la fel ai scutire de impozit.”, a explicat expertul contabil.

Cum se pot plăti taxele și impozitele la stat

Românii au posibilitatea să plătească impozitele în două tranșe, fiecare având termenul său limită de achitare. Prima tranșă trebuie plătită până la 31 martie, iar cea de-a doua până la 30 septembrie. Cei care aleg să plătească integral impozitul beneficiază de o reducere de 10%. De asemenea, impozitul pe terenuri se poate plăti în două rate egale, până în 31 martie și 30 septembrie. Trebuie de știut și faptul că 2024 vine cu majorarea mai multor taxe și impozite. Cele locale, adică cele pentru casă, maşină, teren şi chiar pentru locul de parcare, vor crește cu 13,8%.

Pe lângă scutirea de la plata impzitelor pe salariu sau pensie în cazul persoanelor cu handicap, mai eistă  o categorie de persoane care beneficiază de reducere la plata taxelor și impozitelor. Persoanele fizice care dețin în proprietate terenuri și clădiri pe teritoriul României ar putea primi reduceri fiscale dacă fac dovada că au donat sânge de trei ori pe parcursul unui an calendaristic.

Donatorii de sânge ar putea beneficia de reduceri în cazul impozitului pe terenuri. În proiect este prevăzut că ,,pentru determinarea sumei finale datorate, în situaţia aplicării reducerii instituite prin prezenta lege, se aplică rotunjirea, definită ca operaţiunea de stabilire a sumelor datorate bugetelor locale la nivel de leu, fără subdiviziuni, prin reducere când fracţiunile în bani sunt mai mici de 50 de bani şi prin majorare când fracţiunile în bani sunt de 50 de bani sau mai mari.”, se mai arată în lege. Această reducere se va putea cumula cu reducerea de 10% de care beneficiază acum cei ce plătesc anticipat impozitul datorat pentru întregul an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`