Atenție, români! Guvernul a adoptat proiectul de hotărâre privind creșterea salariului minim, iar peste 1,8 milioane de salariați vor beneficia de majorare. Angajatorul nu poate negocia şi stabili salarii de bază prin contractul individual de muncă sub salariul de bază minim brut pe ţară. Iată cum, de la 1 ianuarie 2025, se schimbă contractul individual de muncă.
Atenție, români!
Contractul individual de muncă trebuie negociat și modificat după noua lege a creșterii salariului minim. Legea se aplică din prima luna a anului viitor.
Majorarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată de la 3.700 lei la 4.050 lei reprezintă o creștere de 9,46 %, ceea ce în valoare absolută înseamnă 350 de lei în sumă brută. Astfel, în valoare netă, salariul va fi de 2.575 lei (cu deducerea de 300 lei), majorarea pe net fiind de 212 lei, iar creșterea pe net de circa 9%.
,,Această decizie de majorare este rezultatul analizelor și dezbaterilor pe care le-am avut cu partenerii sociali, sindicate și patronate, și a ținut cont și de formula de calcul a salariului minim european, care are la bază indicatori economici clari și predictibili. Măsura vizează reducerea numărului de angajați aflați în risc de sărăcie și excluziune socială și va avea efecte pozitive la nivel social prin stimularea ocupării și prin creşterea puterii de cumpărare a acestora.”, a declarat Ministrul Muncii, Simona Bucura – Oprescu.
Măsura este valabilă indiferent dacă aceştia îşi desfăşoară activitatea în baza unui raport de muncă, raport de muncă cu caracter special (contract de mandat, contract de management, contract de activitate sportivă etc.) sau raport de serviciu. Această reformă va implica instituirea unei noi metodologii și formule pentru stabilirea nivelului salariului minim într-un mod obiectiv și sistematic, luând în considerare directivele și inițiativele Uniunii Europene.
O nouă lege privind salariile românilor
O nouă lege vizează salariile românilor! Potrivit unei directive europene, până în 2026 afişarea salariilor va fi obligatorie pentru toate companiile. Se dorește eliminarea așa-zisului salariu secret sau confidențial. Legea va obliga firmele să afișeze veniturile pe care le oferă în anunțurile de angajare. Angajatorii au început să afişeze venitul pe care îl oferă în anunţurile de angajare, iar specialiştii spun că firmele care sunt transparente au mai mult succes la recrutare. De asemenea, candidații sunt multumiți pentru că știu de la început cât vor câștiga.
Uniunea Europeană a stabilit că, până la jumătatea anului 2026, grilele salariale vor fi la vedere. Mai mult, angajații vor putea să solicite informaţii despre veniturile colegilor. Măsura are scopul de a reduce discrepanțele salariale foarte mari. Românii sunt încântați de noua directivă și susțin că e mult mai bine să știe salariul de la bun început. Cert este că, de la 1 ianuarie 2025, românii vor primi un salariu minim european. Scopul directivei UE privind salariile este să asigure un nivel de trai decent, să reducă sărăcia printre angajați și să promoveze echilibrul social.
Cert este că, de la 1 ianuarie 2025, contractele de muncă se modifică, iar salariații vor beneficia de majorarea salariului minim european. De majorarea salariului de bază minim la 4.050 de lei vor beneficia 1.823.520 salariați, față de 843.668 în prezent.