Prima pagină » Actualitate » Atenție, români! Angajații CNAS își întrerup activitatea timp de două ore, în semn de protest
Atenție, români! Angajații CNAS își întrerup activitatea timp de două ore, în semn de protest

Atenție, români! Angajații CNAS își întrerup activitatea timp de două ore, în semn de protest

10 iul. 2023, 08:33, 8 ,
în Actualitate

Sistemul de sănătate din România va fi blocat astăzi, pentru două ore.

Angajații Caselor de Asigurări din toată țara își vor întrerupe activitatea între orele 12 și 14.

Cei mai afectați vor fi pacienții care nu au card de sănătate fizică și au nevoie de o adeverință pentru a-și deconta serviciile medicale.

Angajații CNAS sunt nemulțumiți de salarii și de condițiile de muncă.

Sindicaliștii spun că, în ultimii ani, s-a redus drastic numărul de angajați, de la 4000 la 3000, iar volumul de muncă este din ce în ce mai mare.

Protest al angajaților CNAS și CAS

Angajații din cadrul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) și ai Caselor de Asigurări de Sănătate (CAS) județene vor protesta luni, 10 iulie, prin întreruperea lucrului timp de 2 ore, motivul invocat fiind “salariile foarte mici în raport cu responsabilitatea și complexitatea activității prestate”. Anunțul a fost făcut joi de Blocul Național Sindical (BNS), alături de afiliatul său, Federația Sindicatelor Caselor de Asigurări de Sănătate.

Astfel, în 10 iulie 2023, în intervalul orar 10:00-12:00, toți angajații din cadrul CNAS, ai caselor de asigurări de sănătate județene și ai Casei Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Singuranței Naționale și a Autorității Judecătorești vor protesta prin întreruperea lucrului.

“Principalul motiv al protestului este reprezentat de salariile foarte mici în raport cu responsabilitatea și complexitatea activității prestate, pierderea alarmantă a personalului calificat și reducerea drastică a numărului total de angajați, la nivel național, în ultimii ani, cu peste 1.000 de persoane dintr-un total de 4.000 de persoane”, a precizat blocul sindical.

Potrivit sindicaliștilor, salarizarea nemotivantă are ca efect lipsa candidaților la concursurile de angajare.

BNS prezintă și exemple legate de volumul foarte mare de activitate desfășurat anual în sistemul CNAS/CAS.

“Astfel, în vederea decontării, se verifică aproximativ 8.500.000 de certificate medicale, 54.000.000 de rețete și 5.700.000 de bilete de trimitere către laboratoare. De asemenea, se decontează 113.000.000 de servicii de medicină primară, 37.000.000 de consultații în ambulatorii clinice și 8.000.000 de servicii medicale spitalicești”, menționează blocul sindical.

Programul Național de Sănătate asigură tratamentul pentru 2 milioane de pacienți, iar bugetul gestionat de CNAS se ridică la suma de 54 miliarde de lei, cel mai mare din țară din sistemul public.

“În aceste condiții, în ultimii ani, numărul posturilor ocupate în sistemul de asigurări de sănătate public s-a redus de la 4.028 la doar 2.815, din cauza salariilor foarte mici în raport cu volumul, complexitatea și responsabilitatea activității”, mai arată BNS.

Blocul sindical solicită soluționarea problemelor expuse la nivelul Casei Naționale de Sănătate și a Caselor Județene de Asigurări de Sănătate și atrage atenția că întârzierea rezolvării problemelor și întreruperea activității prin declanșarea conflictului de muncă va avea consecințe grave, precum nedecontarea prestațiilor medicale ale furnizorilor de servicii medicale.

Acest lucru “va genera tensiuni sociale majore, prin neplata salariilor personalului angajat, al voucherelor de vacanță etc, și va pune în pericol continuitatea tratamentelor pentru pacienții cronici, inclusiv pentru beneficiarii programelor naționale de sănătate, pentru care medicația este vitală”, avertizează BNS.

Bugetul.ro
Adio, Piața Obor din București în forma care a transformat-o într-un loc legendar. Schimbarea pregătită de autorități se va produce cu o oarecare întârziere
redactia.ro
Povestea tragică a lui Mihai, tânărul care la 16 ani avea grijă singur de frații lui. Adolescentul a murit după ce a fost strivit de o cracă
Bugetul.ro
Spaima taxei Daniel Băluță a fost fentată de șoferii din Sectorul 4. Metoda originală prin care locuitorii de aici reușesc să evite să plătească suma impusă de primărie
a1.ro
Ramona Olaru, vacanță de poveste. Mulți români își doresc să ajungă acolo. Ce a vrut neapărat să facă
Playtech.ro
Ne aşteaptă vremuri grele! Ce se întâmplă, în România, după taxele lui Trump. Analiza îngrijorătoare a unui profesor de economie
observatornews.ro
"Ţinutul tinereții veșnice", unde 1 din 10 locuitori trăiesc până la 100 de ani. Toți mănâncă acelaşi lucru
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Vica Blochina are un nou iubit. Mister total în privința bărbatului
realitatea.net
Țara vecină unde alimentele s-au ieftinit cu 50%. Românii din apropiere se pregătesc să treacă granița pentru a face cumpărături
SportpeSurse
Ciolacu a semnat actul prin care maghiarii din România își freacă mâinile de bucurie
Playtech.ro
Cine are dreptul să verifice asociația de proprietari și când se poate face un control
Dailybusiness.ro
Vești proaste pentru o categorie de români. Crește vârsta de pensionare
RomaniaTV
Ilie Bolojan a semnat decrete pe bandă rulantă. Cum se schimbă viaţa românilor
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Romina Gingașu, primele declarații despre divorțul de Piero Ferrari. Anunțul făcut după opt ani de relație
redactia.ro
Cine e Adelin Petrișor, omul care a înnebunit România cu filmulețele de pe Tiktok. Omul și-a renovat casa din donații, iar certurile dese cu concubina sa sunt urmărite de sute de mii de oameni
ego.ro
Andreea Bălan și Loredana au dat lovitura! Nici Bogdan de la Ploiești nu se lasă mai prejos! EXCLUSIV
Comentarii
  • rusine sa va fie, CAS Iasi!

  • alt asigurat

    da cand stati pe facebook in timpul programului nu aveti treaba?

  • eu nu am inteles .10-12 sau 12-14?

  • Rușine angajaților rușine sistemului ! ar trebui noi donatorii de bani degeaba să facem grevă și să nu umplem îmbâcsții cu bani !!! atunci când mergi la ei ești un nimeni te umilesc și doctorii te trimit la particular să faci analizele desființat tot și mergem la particular .

  • plina cas iasi de pilaraie…..tinuti cu pensie si salar si stau pe facebook….

  • Medicii de famile trebuie verificati la numarul de concedii medicale in fiecare luna !

    He,he… angajatii de la CAS „este” si ei oameni.
    Ganditi-va ca ei sunt cei care aproba salariul unui medic de familie, ei sunt cei care semneaza ca 300 milioane lei /luna sau 7000 euroi sa plece de la bujet la cabinetul vraciului.

    Normal ca sarmanii, angajati la CAS intra in sevraj cand tot ei trebuie sa deconteze concediile medicale, date cu lejeritate tot de „sarmanii” medici de familie.

    Prin mun. Iasi circula o vorba, ca daca ai un necaz, o bucurie, vrei sa mergi cu amanta/amantul la mare sau esti familist convins si vrei sa-ti faci curat in casa, mergi la medicul de familie si ceri 2-3 saptamani de concediu.
    Pe loc se rezolva, sau se rezolva cat ai zice peste, mamaliga prapadeste ! Repet, e doar o legenda ;))

    Revista presei:
    Românii și-au luat 110.000 de ani de concediu medical în 2022. Ciolacu: „Este clar că s-a abuzat”

    Românii și-au luat echivalentul a 23.000 de ani de concediu medical în primul trimestru din 2023, adică 8,41 milioane de zile, conform datelor transmise de CNAS

    Si salariatii CAS „vede” ca unii medici sodomizeaza legea si ofera la toata lumea concedii medicale pe banda rulanta, e normal sa vrea si ei o bucata de placinta (bugetul sanatatii), ca acusi trece viatza si nu pleci cu ninika pe lumea cealalta.
    Sau poate nu pleci nicaieri si sufletul se reincarneaza intr-o vrabie sau rama/vierme, depinde cat de bun ai fost in viata asta.

    Medicii de famile trebuie verificati la numarul de concedii medicale in fiecare luna ! Angajatii CNAS si CAS sa verifice pe bune concediile medicale! Daca nu aveti specialisti IT, sau aveti dar sunt angajati pe „pile” cumparati un soft din UE. In Anglia de ce nu se blocheaza cardurile de sanatate. Rezolvati aceste lucruri si dupa aia cereti salarii ca in Marea Britanie

  • cica vor salarii mai mari!!!! rusine sa va fie! de acord cu cele spuse mai sus, plin de pile car nu fac nimic!

  • GabiDumitrescu

    Habar nu ai cum functioneaza treaba cu medicii de familie, bai loaza!!! Nu sint medic de familie, nici macar nu lucrez in sistem, dar detest ignorantii ca tine!!! Pe scurt, un medic de familie primeste suma „x” in functie de numarul de pacienti inscrisi pe lista de la cabinet. Din suma asta, are de platit salariile asistentei si a persoanei care face curat, salariul propriu, darile aferente acestor salarii, cheltuielile cu spatiul si consumabilele. Sa te vad pe tine cit iti mai ramine din suma imensa de „300 de milioane” in cazul asta. S-ar cam putea sa trebuiasca sa vii cu bani de acasa…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`