Prima pagină » National » Atenție, români! Aceste electrocasnice nu trebuie conectate niciodată la aceeași priză
Atenție, români! Aceste electrocasnice nu trebuie conectate niciodată la aceeași priză

Atenție, români! Aceste electrocasnice nu trebuie conectate niciodată la aceeași priză

30 sept. 2024, 12:00,
Mirela Gabriela Todosi în National

Atenție, români! Multe persoane conectează aparatele de mare consum din casă la același ștecher, însă nu țin cont de faptul că se poate produce o tragedie. Riscul de supraîncălzire poate duce la incendii. Iată electrocasnicele care nu trebuie conectate niciodată la aceeași priză.

Atenție, români!

Mulți români au obiceiul de a conecta mai multe electrocasnice la același ștecher, fără a se avea în vedere riscurile la care se expun, și anume producerea unui incendiu în locuință. Anumite aparate electrocasnice consumă mai mult curent decât pot suporta prizele.

Din acest motiv, nu trebuie conectate electrocasnicele la același ștecher. Aparatele pe care nu ar trebui să le conectăm niciodată la aceeași priză sunt cuptoare cu microunde, frigidere, aspiratoare, fier de călcat, aer condiționat, aparate de cafea și calorifere electrice. Aceste dispozitive consumă mult curent și pot suprasolicita rețeaua, provocând incendii.

De asemenea, anumite aparate electrocasnice trebuie scoase din priză atunci când nu sunt folosite. Este vorba despre boiler, cunoscut și sub numele de încălzitor de apă, electric sau pe gaz. Riscul de incendiu este mare atunci când încălzitorul de apă este lăsat nesupravegheat. În cazul încălzitoarelor electrice, un scurtcircuit sau o defecțiune a izolației firelor poate provoca scântei sau supraîncălzire. Boilerele pe gaz pot avea scurgeri de gaz sau probleme cu sistemul de ventilație, crescând riscul de incendiu. În ambele cazuri, riscul este și mai mare dacă dispozitivul nu este deconectat atunci când nu este utilizat. Una dintre principalele recomandări pentru a atenua aceste riscuri este deconectarea încălzitorului de apă atunci când nu este necesar. Pe lângă deconectarea încălzitorului de apă atunci când nu este utilizat, este esențială instalarea corectă a aparatului.

Se implementează pașaportul digital pentru electrocasnice

Din 2026, este obligatoriu ca fiecare nou produs electrocasnic să fie proiectat și asamblat astfel încât să poată fi reparat, reutilizat sau reciclat cu ușurință. Astfel, durata de viață și de folosire a produselor se va prelungi cu 5 ani. Produsele aflate în prezent pe piață prezintă dezavantajul că nu au fost create pentru a fi sustenabile pe parcursul întregului ciclu de viață. Va crește posibilitatea de reutilizare, întreținere, recondiționare și prefabricare a produselor electrocasnice, respectiv potențialul de modernizare, reparare și reciclare a acestora.

Noul regulament UE introduce alte cerințe pentru producătorii de electrocasnice și impune noi tipuri de etichetare a produselor, dar și cerințe de informare specifice, care includ clase de reparabilitate, durabilitate, amprenta de carbon sau amprenta asupra mediului, precum și informații cu privire la modul de instalare, utilizare, întreținere și reparare a produsului. De asemenea, vor fi făcute publice informații cu privire la colectarea în scopul recondiționării sau a refabricării, respectiv a modului de returnare sau de tratare a produsului la sfârșitul ciclului de viață. Sunt reglementate și etichetele produselor, atât în privința formatului cât și al conținutului necesar, cu scopul de a reduce la minimum impactul produsului asupra mediului și pentru a asigura durabilitatea optimă.

Din anul 2026, pentru a putea fi comercializat un produs, acesta trebuie să aibă un pașaport digital, care să dovedească îndeplinirea unor cerințe minime de proiectare ecologică. În ceea ce privește folosirea în siguranță a electrocasnicelor, trebuie de știut că anumite aparate nu trebuie puse simultan în aceeași priză pentru că pot provoca incendii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
30 septembrie 2024
30 septembrie 2024