Atenție! Protecția Consumatorilor avertizează că pe piață se găsesc măști care nu sunt certificate. Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Eduardt Cozminschi, recomandă ca măștile sau dezinfectanții să fie achiziționate doar din spații autorizate. De asemenea, produsele ar trebui să îndeplinească anumite condiții referitoare la etichetare.
„Este destul de greu pentru un consumator mediu informat să-şi dea seama dacă o mască sau un dezinfectant respectă toate condiţiile. Recomand în primul rând ca achiziţionarea acestor produse să se facă din spaţii autorizate, şi mă refer la farmacii şi magazine, să păstreze bonul cu care a achiziţionat produsul, să poată dovedi în cazul în care are reclamaţii referitoare la calitatea acestora. În primul rând trebuie să urmărească ca aceste produse să aibă etichete în limba română, să fie tradus textul, trebuie să conţină elemente de informare şi caracterizare completă, corectă şi precisă a produsului, trebuie să aibă marcajul Comisiei Europene, al Uniunii Europene, cel care certifică faptul că produsul respectiv respectă clasificarea, etichetarea şi ambalarea conform directivelor europene.
De asemenea, pe etichetă trebuie să existe pictograme sau avertizări de pericol privind toxicitatea şi inflamabilitatea produsului. În cazul recipienţilor, aceştia trebuie să fie prevăzuţi cu sisteme închidere de siguranţă pentru copii. De asemenea, trebuie să aibă pe etichetă data ieşirii din uz şi instrucţiuni de depozitare. În cazul în care li se pare că această etichetă nu corespunde, îi rugăm să se adreseze Protecției Consumatorilor în cea mai apropiată localitate.”, a explicat Cozminschi la Digi 24.
De ce măștile de față ne pot usca ochii? Atenție! Protecția Consumatorilor avertizează că pe piață se găsesc măști care nu sunt certificate
De ce măștile de față ne pot usca ochii? Măștile de față ajută la reducerea transmiterii coronavirusului, mai ales acolo unde distanțarea socială este dificilă. Pe măsură ce lumea isi reia activitatile, purtarea măștilor de față pentru perioade îndelungate de timp va crește.
În timp ce aceste măsuri de protecție sunt esențiale pentru combaterea răspândirii COVID-19, apare un fenomen nou: creșterea cazurilor de ochi uscați.
Termenul de ochi uscat asociat cu masca a fost descris pentru prima dată de un oftalmolog în iunie, pe baza unor cazuri din ce in ce mai dese cu care s-a confruntat.
Măștile de față reduc semnificativ răspândirea aerului în exterior din gură și nas. Cu toate acestea, aerul expirat încă trebuie să se disperseze; atunci când o mască stă vag pe față, ruta probabilă este în sus. Acest lucru forțează un flux de aer pe suprafața ochiului, creând condiții care accelerează evaporarea peliculei lacrimogene, precum o adiere constantă care suflă pe pielea umedă.
Oamenii care poartă ochelari sunt bine conștienți de acest lucru, indicat de aburirea enervantă a lentilelor care apare adesea la respirația sub mască.
Atunci când măștile sunt purtate pentru perioade îndelungate, această evaporare repetată poate duce la zone uscate pe suprafața oculară.
Uscarea ochilor poate aparea, de asemenea, atunci când măștile feței sunt realizate pentru a sigila marginea superioară, dacă acest lucru interferează cu mișcarea naturală a pleoapelor, prevenind clipirea completă. Clipirea incompletă poate face ca filmul lacrimal să devină mai puțin stabil.