Boala obrajilor pălmuiți sau eritemul infecțios este o infecție virală care afectează în principal copiii, deși poate afecta persoane de orice vârstă. În ultima perioadă, cazurile de eritem infecțios s-au înmulțit.
Sindromul obrazului plesnit, cunoscut și sub numele de a cincea boală a copilăriei sau eritem infecțios, este o infecție virală cauzată de parvovirusul B19. Virusul interferează cu dezvoltarea celulelor roșii din sânge în măduva osoasă, vizând celulele progenitoare eritroide situate acolo. Răspunsul imunitar al organismului la virus și nu virusul în sine provoacă erupția roșie caracteristică observată pe obrajii persoanelor infectate.
Virus extrem de contagios ce se răspândește cu ușurință între persoane
Parvovirusul B19 este un virus transmis prin aer care se răspândește în același mod ca și virusul răcelii comune sau al gripei. Atunci când o persoană infectată tușește sau strănută, virusul este expulzat în aer, suspendat în mici picături de salivă. Aceste picături pot fi apoi inhalate de o persoană sănătoasă și o pot infecta.
De asemenea, virusul poate fi transmis prin atingerea unor suprafețe care au intrat în contact cu picăturile de salivă infectate sau prin schimbul de batiste sau șervețele infectate.
Parvovirusul B19 este extrem de contagios și se răspândește cu ușurință între persoane, în special între cele care trăiesc în spații apropiate, cum ar fi la școală sau în cadrul unei grădinițe de zi. De asemenea, copiii pot transmite virusul fraților lor la sosirea acasă de la școală. Perioada cea mai contagioasă este de trei până la șapte zile înainte de apariția erupției roșii distinctive pe obraji.
Boala obrajilor pălmuiți sau eritemul infecțios – a cincea boală a copilăriei
Odată ce o persoană a fost infectată cu virusul, imunitatea la acesta este dobândită și este rar să apară o a doua infecție. Adulții care lucrează cu copiii, inclusiv profesorii și îngrijitorii, sunt expuși riscului de a fi infectați dacă nu au avut anterior virusul.
Copiii mai multor clase din Sângeorgiu de Mureș lipsesc, de o lună, de la școală din cauza bolii obrajilor pălmuiți. Afecțiunea, cunoscută și sub denumirea de a cincea boală eruptivă sau eritemul infecțios, este o boală infecto-contagioasă alături de scarlatină, rujeolă, rubeolă. Cazurile de îmbolnăvire nu se raportează însă la Direcțiile de Sănătate Publică, deși este o boală a copilăriei care se transmite foarte ușor. Această infecție se întâlnește mai mult vara – spune medicul de familie din comuna Gornești, Mureș, Gálfi Zsuzsanna.
„Este o boală virotică. Se tratează simptomatic, în primul rând, cu antitermice, multe lichide, odihnă. Dacă se suprainfectează, atunci și local, și general se dau antibiotice. Igiena este foarte importantă, vitaminizarea. În urmă cu vreo doi ani am foarte multe cazuri; vara, când transpiră, când sunt mai mult pe afară. Eu un singur caz am avut. Avem mai mult erupții ale pielii post-virotice, deci după ce a suferit o boală respiratorie virotică“, a explicat medicul pentru Rador Radio Romania.
Medicii mai spun că boala obrajilor pălmuiți nu se poate preveni, deoarece perioada de incubație este și cea în care se transmite cel mai ușor virusul. Radio România Târgu Mureș mai transmite că erupția poate persista până la două-trei săptămâni, iar din momentul apariției acesteia copilul nu mai este contagios și se poate merge în colectivitate.