De maxim interes pentru părinții și elevii din județul Iași! Inspectoratul Școlar Județean a prezentat noile scenarii de funcționare ale unităților de învățământ din județul Iași, valabile pentru perioada 21-25 septembrie 2020. Asta, în urma propunerilor înaintate de Consiliile de Administrație ale școlilor și liceelor în data de 18 septembrie. De reamintit că, după prima săptămână de la debutul noului an școlar, la Iași au fost depistați cu COVID-19 șase elevi și șase cadre didactice
Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Iași a prezentat noile scenarii de funcționare ale unităților de învățământ din județ, valabile pentru perioada 21-25 septembrie 2020. Asta, în urma propunerilor înaintate de către Consiliile de Administrație ale școlilor și liceelor în data de 18 septembrie. Astfel, conform acestora, se înregistrează următoarea situație: 369 de unități de învățământ în Scenariul 1: participarea zilnică (față în față) a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție sanitară. 282 de unități de învățământ în Scenariul 2.
Acesta presupune participarea zilnică (față în față) a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție, respectiv revenirea parțială (prin rotație de una-două săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție. Sunt și două unități de învățământ în Scenariul 3, care presupune participarea tuturor preșcolarilor și elevilor la activități/lecții on-line. Acestea sunt: Liceul Tehnologic „Spiru Haret” și Școala Sanitară Postliceală „Aprendis” din municipiul Iași. De reamintit că în cele șapte școli (toate din comuna Bivolari), în care cursurile au început în scenariul roșu, după reducerea numărului de infectări, s-a revenit la scenariul galben.
Scenarii galbene, verzi și unul singur roșu au fost aplicate în școli și licee din Iași, odată cu începerea anului școlar 2020-2021. Activitățile cu preșcolarii se fac și outdoor
Scenarii galbene, verzi și unul singur roșu au fost aplicate în școli și licee din Iași, odată cu începerea anului școlar 2020-2021. Activitățile cu preșcolarii se fac și outdoor.
„Sunt clase împărțite în două, se vor defaza pauzele. O clasă nu va intra în contact cu alta în pauze, elevii vor merge în curtea școlii doar cu respectare normelor de distanțare și cu respectare normelor de igienă. O clasă nu va intra în contact cu alta. S-au organizat spațiile, există distanțare. De asemenea, o parte din elevi și liceeni nu vor mai avea loc în internate. Aici, ca urmare a unui parteneriat cu Primăria Iași, o parte din aceștia sunt cazați într-un cămin al unei unități de învățământ tehnologice, la o capacitate de 118 locuri.
Mai mult, Primăria Iași le va asigura transportul. Acum, pentru on-line, avem acoperită o capacitate pentru 80 la sută din copii și profesori, în scenariul galben. Vom lua măsuri de îmbunătățire. La triajul epidemiologic, părinții trebuie să fie atenți la copii și la semnele de îmbolnăvire. Triajul se va face și la școală, de către personalul medical autorizat”, a punctat prof. dr. Genoveva Aurelia Farcaș, inspector general IȘJ Iași.
Masca, obligatorie pentru elevi și profesori
Elevii și personalul didactic, didactic auxiliar/nedidactic vor purta mască atât în timpul orelor de curs, cât și în timpul recreației, atunci când se află în interiorul unității de învățământ. Potrivit proiectului de Ordin de Ministru, se va asigura decalarea pauzelor, astfel încât să fie limitat numărul de persoane prezente în grupurile sanitare și în curtea școlii. Va fi gestionat fluxul de elevi care merg la toaletă. Consumul de produse alimentare se va realiza cu precauție.
Se recomanda intrarea eșalonată, la intervale orare stabilite, în funcție de zone sau de cladiri (etaj, aripa etc). Este recomandată intrarea prin mai multe uși de acces pentru a reduce fluxul de elevi. Elevii vor fi instruiți să nu interacționeze fizic (nu se vor îmbrățișa, nu își vor atinge reciproc mâinile și nu vor sta aproape unul de celălalt). Nu vor fi practicate jocuri de contact sau cu mingea, nici activități care implică schimbul de obiecte.