Prima pagină » Actualitate » Atenție, părinți! Se dau bani pentru copii la începutul lunii mai
Atenție, părinți! Se dau bani pentru copii la începutul lunii mai

Atenție, părinți! Se dau bani pentru copii la începutul lunii mai

25 apr. 2024, 07:30, 1 ,
în Actualitate

Atenție, părinți! Alocațiile de 700 lei pentru copiii cu vârsta sub 2 ani vor intra în conturi de luna viitoare. Ministerul a stabilit un calendar de plăți pentru a asigura o distribuție eficientă și rapidă a fondurilor către familiile beneficiare. Se dau bani pentru copii la începutul lunii mai.

Atenție, părinți!

Alocațiile pentru copii reprezintă un sprijin necesar pentru familiile din România. Copiii cu vârsta de până la 2 ani primesc lunar 718 lei, în timp ce cei cu vârsta între 2 și 18 ani beneficiază de o sumă lunară de 291 de lei.

Conform datelor furnizate de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, alocațiile pentru luna mai 2024 vor fi transferate direct pe cardurile elevilor pe data de 8, permițând familiilor să-și programeze mai bine cheltuielile și să administreze eficient bugetul lunar.

În România, circa 3,6 milioane de copii și tineri beneficiază de alocaţie de stat în 2024. Alocatia pentru copii poate fi plătită în două moduri principale în România: prin poştă sau prin transfer bancar pe cardul bancar al beneficiarului.

Guvernul promite mai mulți bani și pentru bursele sociale în 2024. În anul scolar 2023-2024, ministerul acordă șase tipuri de burse pentru elevi, și anume bursa de excelență olimpică I  – între 750 si 3000 de lei, bursa de excelență olimpică II – 700 de lei, bursa de merit – 450 de lei, bursa socială – 300 de lei, bursa pentru mame minore – 700 de lei și bursa tehnologică – 300 de lei.

Ce acte sunt necesare pentru dosarul de alocație

Alocaţiile pentru copii reprezintă un sprijin financiar important pentru familiile din România, iar cunoaşterea datelor de plată este esenţială pentru gestionarea corespunzătoare a bugetului familial. Pentru dosarul de alocație sunt necesare mai multe documente precum:

– Cerere tip (tipizat 1) completată şi semnată de către reprezentantul legal al copilului sau, de către copil, după împlinirea de către acesta a vârstei de 14 ani, cu încuviinţarea reprezentantului său legal (original);

– Actele de identitate ale reprezentanţilor legali ai copilului (copie);

– Certificatul de naştere al copilului pentru care se solicită dreptul, copie (faţă verso);

– Certificatul de încadrare a copilului într-un grad de handicap, dacă este cazul (copie);

– Livretul de familie (copie) în cazul în care nu există livret de familie se completează o declaraţie;

– Actul de identitate al reprezentantului legal al părintelui minor, în cazul în care acesta din urmă nu are capacitate deplină de exerciţiu (copie).

Alocaţiile de stat pentru copii au crescut din ianuarie 2024 cu 13,8%, iar primele alocaţii majorate au fost plătite începând cu luna februarie 2024.

Indemnizația pentru creșterea copilului în 2024 a suferit și ea modificări. Astfel, mamele au primit mai mulți bani începând cu 1 martie. Guvernul promite și alte majorări. De la 1 martie 2024, toate ajutoarele de stat calculate pe baza valorii ISR au fost majorate. Printre acestea se numără indemnizația de șomaj, alocația lunară de plasament sau prestațiile sociale pentru persoanele cu handicap.

Actul normativ actualizat prevede că părinţii care, în ultimii 2 ani, anteriori naşterii copilului au realizat timp de 12 luni venituri supuse impozitului pe venit potrivit Codului fiscal beneficiază de concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copiilor până împlinesc vârsta de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copiilor cu dizabilităţi. Indemnizaţia acordată este de 85% din media veniturilor nete lunare realizate din ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului. Atât mama, cât și tatăl copilului nou-născut pot depune dosarul cu actele necesare pentru obținerea indemnizației de creștere a copilului, fiecare dintre ei putând opta pentru a sta cu copilul în concediu de creștere.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *