Prima pagină » Local » Atenție, părinți! Obezitatea este principalul factor care determină menstruația precoce: „Pentru fetele care se încadrează în această categorie crește riscul de cancer la sân și de boli cu transmitere sexuală” – FOTO

Atenție, părinți! Obezitatea este principalul factor care determină menstruația precoce: „Pentru fetele care se încadrează în această categorie crește riscul de cancer la sân și de boli cu transmitere sexuală” – FOTO

13 oct. 2023, 02:00,
Cristina Doroftei în Local

Medicii ieșeni spun că pubertatea a început să se instaleze mai devreme decât se întâmpla în trecut. Vârsta medie s-a modificat și există un număr tot mai mare de copile care au prima menstruație încă de la 8 sau 9 ani, deși, în mod normal, aceasta ar trebui să apară la 12 sau 13 ani. Principalul factor care determină menstruația precoce te va pune pe gânduri.

Obezitatea este principalul factor care determină menstruația precoce

poză cu prima menstruație

Vârsta medie a menstruației a început și ea să se modifice și există un număr tot mai mare de copile care au prima menstruație încă de la 8 sau 9 ani

Medicii afirmă faptul că pentru unele fete pubertatea precoce poate cauza probleme de natură fizică, în primul rând, obezitatea, dar și de natură emoțională. Printre acestea se numără și stresul, care se instalează pe fondul unei familii disfuncționale. Însă pentru cele mai multe este vorba despre constituția hormonală, dar și de statusul genetic al fiecărei persoane în parte.

„Un ciclu menstrual normal ar trebui să apară între 10 și 12 ani. Depinde de constituția hormonală, dar și de statusul genetic al fiecărei persoane în parte. Practic, ciclul menstrual este determinat genetic, iar genetica se reflectă asupra sistemului hormonal. Factorii sunt multipli, începând de la fetele care au un risc asociat de diabet zaharat, care ulterior au un debit ridicat al menstruației precoce”, declară dr. Eduard Crauciuc, director medical al Maternității „Elena Doamna” din Iași.

Modificările hormonale vin cu riscuri de cancer la sân

poză cu o sala de obstetrică și ginecologie

O altă problemă fundamentală este reprezentată de faptul că femeile au un risc mai mare să treacă mai devreme prin menopauză

Aceste modificări hormonale vin însă la pachet cu factori de risc, precum dezvoltarea cancerului la sân. Un studiu recent a arătat că izolarea din timpul pandemiei a influențat incidența pubertății precoce. Cum ar fi indicele de masă corporală crescut, la care s-a adăugat și sedentarismul. O altă problemă fundamentală este reprezentată de faptul că femeile au un risc mai mare să treacă mai devreme prin menopauză.

„Apar mai multe riscuri. În primul rând, menstruația precoce pare a fi condiționată genetic, adică contează și vârsta de debut la mamă. Există o serie de afecțiuni centrale și cerebrale care afectează axul hormonal central, precum și o serie de afecțiuni ovariene care pot apărea încă din perioada embrionară, intrauterină, și care se dezvoltă ulterior, după naștere.

Aceste fetițe cu menstruație precoce au riscul de a dezvolta mai multe afecțiuni ulterior, în general au risc de a dezvolta anxietate și despresie, din acest motiv au nevoie de consiliere psiho-emoțional. Alți factori sunt reprezentați de obezitate, diabet, afecțiuni cardiace prin asociere cu diabet și obezitate, accidente vasculare cerebrale.

Din păcate, pentru acestea crește riscul de cancer la sân și de boli cu transmitere sexuală, pentru că, dacă debutul menstruației este mai devreme, automat, și începerea vieții sexuale va fi mai devreme. Un alt aspect foarte important este faptul că rezerva foliculară se termină mai devreme și atunci apare fenomenul de monopauză precoce”, declară dr. Ciprian Ilea, medic primar obstetrică și ginecologie la Maternitatea „Cuza Vodă”, în legătură cu principalul factor care determină menstruația precoce.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`