Prima pagină » National » Atenție, părinți! Iată ce trebuie să știți dacă plecați din România cu copilul în vacanță
Atenție, părinți! Iată ce trebuie să știți dacă plecați din România cu copilul în vacanță

Atenție, părinți! Iată ce trebuie să știți dacă plecați din România cu copilul în vacanță

17 iun. 2024, 13:00,
BZI.ro, în National

Atenție, părinți! Poliţia de Frontieră vine cu unele precizări legate de ieşirea din România cu un copil, având în vedere că se apropie vacanţa de vară și perioada concediilor. Iată ce trebuie să știți dacă plecați din România cu copilul în vacanță.

Atenție, părinți!

Începe perioada concediilor așa că este bine de știut noua lege privind călătoriile în străinătate împreună cu minorii. Pentru a verifica dacă cetăţenii români minori şi însoţitorii acestora sunt în posesia documentelor necesare pentru călătorie, poliţiştii de frontieră pot efectua verificări punctuale în incinta aeroportului. Dacă se constată că aceştia nu sunt în posesia lor, nu li se va permite ieşirea din ţară.

Dacă minorul călătorește însoțit doar de un părinte sau de o terță persoană, sunt necesare următoarele documente: document de călătorie valabil; acordul celuilalt părinte atunci când călătoreşte însoţit doar de unul dintre părinţi; acordul ambilor părinţi când călătoreşte însoţit de altă persoană decât părintele; doar documentul de călătorie dacă se deplasează la domiciliu/reşedinţă şi face dovada în acest sens; doar acordul unuia dintre părinţi când se deplasează la studii/concursuri/tratament medical şi face dovada scopului declarat al călătoriei.

Dacă minorul are peste 16 ani și călătorește neînsoțit, va avea nevoie de document de călătorie valabil; acord din partea ambilor părinți; doar document de călătorie dacă face dovada domiciliului/reședinței în țara în care călătorește.

Ce spune legea despre însoțitorii minorilor într-o vacanță

Însoţitorii minorilor, alţii decât părinţii sau reprezentantul legal, nu mai sunt obligaţi să prezinte certificatul de cazier judiciar în format fizic, acesta este consultat electronic de către poliţistul de frontieră. Însă, dacă poliţistul de frontieră constată că însoţitorul minorului a săvârşit anumite infracţiuni prevăzute de lege, acestuia nu i se va permite ieşirea din ţară cu minorul.

„Este vorba despre următoarele infracţiuni: omor; infracţiuni contra libertăţii şi integrităţii sexuale; infracţiuni privitoare la traficul şi exploatarea persoanelor vulnerabile; lipsire de libertate în mod ilegal; infracţiuni privind traficul de droguri sau precursori; trafic de ţesuturi sau organe umane; infracţiuni de terorism. Poate avea calitatea de însoţitor al minorului pe durata zborului şi personalul desemnat în acest scop din cadrul societăţilor comerciale autorizate să desfăşoare activităţi de transport internaţional de persoane, în condiţiile legii”, a precizat Poliţia de Frontieră.

Acordul părintelui, părinţilor sau al reprezentantului legal pentru efectuarea călătoriei în străinătate de către un minor este materializat într-o declaraţie notarială care are forma şi conţinutul stabilite de lege, modelele fiind postate pe site-ul instituţiei.

Atunci când vine vorba de trecerea frontierei, minorii care călătoresc cu ambii părinți au nevoie doar de un pașaport sau o carte de identitate. În cazul în care este însoțit doar de unul dintre părinți, pe lângă documentul de călătorie valabil, este necesară și o declarație autentificată a celuilalt părinte, care să confirme acordul acestuia cu privire la călătoria minorului în străinătate. Dacă minorul este însoțit de o altă persoană (bunica sau fratele), este necesară și declarația autentificată a ambilor părinți, care să ateste consimțământul lor cu privire la călătoria minorului.

Din 31 martie 2024, românii care călătoresc în țările din Spațiul Schengen nu mai sunt supuși controlului documentelor la trecerea frontierei. Cu toate acestea, există anumite aspecte de luat în considerare în cazul minorilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *