Prima pagină » National » Atenție! O nouă țeapă pe internet vă poate lăsa fără bani în conturi
Atenție! O nouă țeapă pe internet vă poate lăsa fără bani în conturi

Atenție! O nouă țeapă pe internet vă poate lăsa fără bani în conturi

02 sept. 2021, 22:20,
BZI.ro, în National

O nouă înșelătorie în România! Experții de la Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) au tras un semnal de alarmă cu privire la o campanie de tip scam.

Această escrocherie vizează compania Dedeman.

„În ultimele zile, utilizatori din România au primit mesaje în care erau anunţaţi că au obţinut un premiu la ‘Tombola’ DEDEMAN. Pentru detalii, aceştia erau invitaţi să acceseze un link care redirecţiona către o pagină de #phishing, unde urmau să introducă date personale sau financiare, pentru a beneficia de ‘câştig’. Este vorba despre o tentativă de fraudă tip #scam, metodă utilizată frecvent de atacatori (impersonarea unor branduri cu reputaţie)”, semnalează specialiştii CERT-RO.

Pe pagina de Facebook a companiei Dedeman a fost publicat miercuri, 1 septembrie 2021, un mesaj prin care se trăgea un semnal de alarmă cu privire la faptul că nu organizează sondaje, campanii promoționale sau concursuri on-line cu premii.

„Acestea fac parte din atacuri de tip phishing sau alte forme de fraudare informatică. De aceea, pentru siguranţa ta, îţi recomandăm să nu dai curs campaniilor sau mesajelor de acest tip primite pe e-mail, Facebook, WhatsApp sau alte reţele sociale şi să nu furnizezi date personale sau date de pe card. Toate concursurile organizate de DEDEMAN vor fi anunţate prin canalele de comunicare oficiale (pagina www.facebook.com/dedeman.ro şi website-ul www.dedeman.ro)”, scrie în anunţul companiei.

Mesaje înșelătoare care pretind a fi trimise de Poșta Română

Specialiștii Bitdefender au avertizat că noul mesaj înșelător transmis ca fiind din partea Poștei Române are ca scop golirea contului bancar al destinatarului.

Potrivit unui comunicat de presă al companie de securitate informatică, noi încercări de fraudă au fost detectate începând cu 8 august 2021, iar atacatorul își propune să convingă destinatarul să plătească o taxă suplimentară pentru a primi un pachet.

„Mii de email-uri frauduloase în care oamenii sunt notificaţi că pachetul lor nu a putut fi livrat din cauza neachitării unei taxe vamale de 3,54 lei au fost trimise începând de duminică către ţinte din România de pe IP-uri care aparent provin din Statele Unite ale Americii. Mesajul primit îndeamnă ţintele să acceseze un link pentru a finaliza plata şi a li se confirma expedierea coletului. După accesarea link-ului, victimele le oferă atacatorilor datele lor bancare, care pot fi folosite mai apoi de către hackeri pentru a goli conturile compromise.

Conform notificărilor postate de-a lungul timpului de către Poşta Română, compania comunică cu proprii clienţi doar prin intermediul adreselor oficiale ([email protected], [email protected]) şi nu solicită plata unor taxe vamale prin intermediul unor astfel de mesaje. De asemenea, compania nu cere clienţilor să furnizeze parole, date cu caracter personal, numere de card sau alte informaţii bancare”, se menţionează în comunicatul citat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *