Prima pagină » Titlurile zilei » Atenție mare! Pisica unui ieșean a devenit brusc extrem de agitată când a văzut un intrus ucigaș în sufragerie: „Este un șarpe care mănâncă viperele” – FOTO, VIDEO

Atenție mare! Pisica unui ieșean a devenit brusc extrem de agitată când a văzut un intrus ucigaș în sufragerie: „Este un șarpe care mănâncă viperele” – FOTO, VIDEO

05 iul. 2022, 02:00,
Raluca Costin, în Titlurile zilei

Pisica unui ieșean, din comuna Bârnova, care a adus un șarpe în casă a creat panică. Specialiștii recomandă ieșenilor să nu atingă reptilele și să sune la 112, dacă văd șerpi în curte sau în casă

Un ieșean din satul Vișan, comuna Bârnova, a avut parte de o experiență nemaiîntâlnită. S-a trezit cu un șarpe în casă, adus de pisică. Filmarea cu pățania ieșeanului a fost postată pe pagina de Facebook „Codrii Iașilor”, iar comentariile nu au întârziat să apară.

„Ce a mai adus pisica? Când urbanizarea înaintează, se mai întâmplă așa ceva? Vișan, iunie 2022, șarpele de alun (Coronella austriaca), inofensiv, neveninos, a fost adus în casă de pisică. Filmarea este de la o cunoștință din satul Vișan, comuna Bârnova, o zonă în plină dezvoltare. Părerea mea este că nu trebuie să punem mâna pe șarpe, dacă nu ne pricepem. Această specie de șarpe este peste tot, la Aroneanu, în oraș, dar nu este veninoasă. Poate imita vipera, când se sperie, pentru că lățește capul, dar, dacă nu este deranjat, nu se întâmplă nimic. La noi în județ sunt vipere în Dobrovăț, dar, de obicei, se ascund, dacă simt oamenii. La Bârnova, Pietrărie, există riscul să apară mai des, dacă e o curte neîngrijită, se adună șoarecii și vin să mănânce rozătoarele”, a spus Ștefan Aniței, ieșeanul care a postat filmarea cu șarpele, pe grupul „Codrii Iașilor”.

Persoanele care trec prin aceeași experiență ca cea provocată de pisica unui ieșean trebuie să sune la 112

Specialiștii recomandă ieșenilor să nu atingă animalele și să sune la 112, dacă văd șerpi în curte sau în casă. Speciile specifice Iașului nu sunt periculoase, însă cel mai bun lucru este prevenția.

„Persoanele care se trezesc în curte cu așa ceva, un șarpe venit pe cont propriu sau adus de o pisică, trebuie să nu-l atingă, să nu-l omoare. Cât timp nu este atins, șarpele nu atacă. Șerpii din zona noastră nu sunt periculoși pentru om, cu o singură excepție: vipera. În cazul în care ieșenii se confruntă cu o astfel de situație, găsesc un șarpe în curte sau în casă, apelează serviciul de urgență și ei știu să ia legătura cu persoane ce știu să manipuleze astfel de animale. Noi avem grupul „Herpetologic Moldavia” și știu că pompierii au mai apelat la noi. Este perfect normal să-ți intre un șarpe în curte, dacă locuiești la casă. Cine nu are expertiza necesară să facă deosebirea între speciile de șerpi, dacă este veninos sau nu, cel mai bine îl lasă în pace și sună la 112. Nu-l punem în sticlă, nu punem găleata în cap. Nu trebuie omorâți, pentru că sunt ocrotiți de lege și asta înseamnă dosar penal. Șerpii caută rozătoare aproape de casă, au o acțiune benefică, să spunem. În perioade calde, ei stau ascunși. Nu o să facă drumul de la pădure în casă, nu au nevoie să consume energie degeaba. Oamenii mai apelează la colegii de pe grupul de Facebook, deci soluții sunt. La noi în zonă, „șarpele de alun” este specific sau cel de „casă”, susține prof. univ. dr. Ștefan Remus Zanfirescu, în cadrul Facultății de Biologie, din cadrul UAIC Iași.

Reporterii BZI au arătat că o vulpe și-a făcut culcuș în curtea unui ieșean din cartierul Bucium.

În județul Iași, o singură specie de șarpe este veninoasă

Reporterii BZI au arătat, în edițiile anterioare, că în județul Iași sunt 7 specii de șerpi, dar numai 3 pot fi întâlnite accidental prin împrejurimi. Șarpele de casă, Natrix natrix, este un șarpe ușor de recunoscut după cele două pete galbene, albe, portocalii sau chiar roșii, în formă de semilună, pe spatele capului. Șarpele de alun, Coronella austriaca, este un șarpe brun sau cafeniu, cu pete sau dungi închise la culoare. Vipera lui Nikolsky este singura specie de șarpe veninos din Iași. Această specie are mai multe forme de culoare – uneori, poate fi gri cu o dungă în zig-zag de culoare neagră sau, alteori, complet neagră. Cele două specii neveninoase se hrănesc cu rozătoare și alți dăunători. Șarpele de casă este cel mai inofensiv, acesta nu mușcă, dacă este atins, ci emană un miros puternic, urât mirositor, asemenea unui sconcs.

Șarpele de alun este un mic „dușman” al viperelor, fiind prădător al acestei specii. O experiență asemănătoare cu cea provocată de pisica unui ieșean care a adus un șarpe în locuință au avut și alți localnici ce locuiesc în apropierea pădurii, însă ce au fost „vizitați” de vulpi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
31 iulie 2024
31 iulie 2024