Prima pagină » Actualitate » Atenție mare! Dacă tușești sau strănuți într-un tren CFR poți fi dat jos!

Atenție mare! Dacă tușești sau strănuți într-un tren CFR poți fi dat jos!

30 iul. 2024, 12:24, 3 ,
în Actualitate

Sunt noi reguli pentru pasagerii care aleg să meargă cu un tren CFR. Dacă tușești sau strănuți poți fi dat jos fără prea multe explicații. Vorbim despre persoanele care au boli contagioase și care pot fi un pericol pentru ceilalți pasageri.

Un alt regulament CFR prevede faptul că poți primi amenzi de până la 400 de lei dacă pasagerii deblochează sistemul automat de închidere a ușilor trenului în timpul mersului. Vă aducem aminte faptul că în ultima perioadă trenurile CFR înregistrează întârzieri mari. Acest lucru este cauzat de canicula care a impus restricții de viteză pe mai toate liniile de căi ferate din România.

Dacă tușești sau strănuți într-un tren CFR poți fi dat jos!

Conform noului regulament CFR, pasagerii care suferă de boli contagioase vor fi eliminați din trenuri. Așadar, dacă tușești sau strănuți într-un tren CFR poți fi dat urgent jos. Aceasta se aplică călătorilor care prezintă gripă sau alte afecțiuni evidente, considerate contagioase. În trecut, aceștia puteau călători cu trenul doar dacă rezervau întregul compartiment.

Regulamentele actualizate fac parte din cel mai recent regulament de transport feroviar din România, care a fost modificat și republicat în Monitorul Oficial.

Aceste schimbări sunt acum reflectate și pe site-ul Ministerului Transporturilor. Regula cea mai strictă se aplică pasagerilor care prezintă gripă sau alte boli vizibile și contagioase.

Conform noilor reglementări, acești pasageri vor fi eliminați din tren, indiferent de locația lor, deoarece reprezintă un risc pentru sănătatea celorlalți călători. Dacă cineva se îmbolnăvește pe parcursul călătoriei și necesită asistență de urgență, va fi transportat până la prima stație, unde i se vor oferi îngrijirile necesare.

Persoanele afectate vor primi restituirea diferenței dintre tariful plătit și cel corespunzător distanței parcurse, conform articolului 21 din regulament. Anterior, pasagerii cu boli contagioase aveau posibilitatea de a călători cu trenul doar după ce rezervau întregul compartiment. Nu este singura restricție. Vă aducem aminte faptul că în perioada pandemiei de COVID-19, pasagerii erau obligați să poarte măști de protecție dacă doreau să călătorească cu trenurile.

Ce amenzi poți primi într-un tren CFR

CFR sancționează călătorii care deschid ușile trenurilor în mișcare. Această acțiune nu doar că pune în pericol viața celor implicați, dar reprezintă și o infracțiune conform unui comunicat al companiei.

Conform HG 203/1994, articolul 2, punctul 16, deschiderea ușilor trenului în timpul deplasării este pedepsită cu amenzi între 250 și 400 de lei. CFR Călători avertizează că aceste comportamente pot avea efecte grave și îndeamnă pasagerii să respecte normele de siguranță.

Amenzile sunt aplicate de personalul de tren și/sau de Poliția de Transport Feroviar (PTF) la prima stație unde trenul se oprește. Dacă pasagerul refuză să plătească amenda, angajatul CFR Călători va solicita intervenția PTF. Pasagerul va fi descărcat din tren la prima stație de oprire, unde va fi întâmpinat de poliție și va risca o penalizare suplimentară. Așadar, toți călătorii din trenurile CFR trebuie să fie atenți la aceste detalii. Dacă strănuți sau tușești este mai bine să stai în casă și să nu alegi să călătorești cu trenul.

Comentarii
  • Follow the science. Numai aberații scris in acest ,,articol”.

  • Nu de alta , dar as vrea sa stiu; de bășit , pot sa ma bășesc? Este vro’ interdictie??

  • Mai bine ar fi preocupati de confortul calatorilor: wc-uri curate (nu sa-ti fie greata sa le folosesti), sa nu aiba intarzieri. Drept ca in zicala: tara piere si baba se piaptana.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală - pdf
07 septembrie 2024
07 septembrie 2024