Prima pagină » Actualitate » Atenție! Lucian Bode, ministrul de Interne, anunță implementarea brățărilor electronice
Atenție! Lucian Bode, ministrul de Interne, anunță implementarea brățărilor electronice

Atenție! Lucian Bode, ministrul de Interne, anunță implementarea brățărilor electronice

12 ian. 2022, 15:31,
BZI.ro, în Actualitate

România se confruntă cu tot mai multe cazuri de violență domestică. Vorbim de mii de femei care sunt bătute şi care, de frică, nu depun plângeri penale. Cu toate că, în urma plângerilor penale, agresorilor li se pun un ordin de restricție, totul rămâne la nivel de foaie. Așadar, Lucian Bode a anunțat faptul că va fi începută implementarea brățărilor electronice.

Ministrul de Interne a vorbit despre o investiţie uriaşă și despre faptul că se va derula un proiect pilot pentru o perioadă de 4 ani.

Lucian Bode, ministru de Interne anunță implementarea brățărilor electronice

Așadar, cu toate că oamenii legii impun ordine de restricții persoanelor violente, totul se rezumă la un document. Concret, statul român nu poate controla, în aceste momente, respectarea efectivă a acestui ordin .Au fost multe cazuri în care, în pofida ordinului de restricție, agresorul a reușit să se aproprie de victimă și chiar să o ucidă. Lucian Bode a anunțat faptul că statul român va trece la implementarea brățărilor electronice:

Poliţiei române îi revine o parte importantă dintre atribuţii a sistemului informatic de monitorizare electronică. Implementarea mecanismului de monitorizare electronică presupune creerea unei infrastructuri. Sistemul electronic de monitorizare va permite asigurarea protecției victimelor VIOLENŢEI DOMESTICE şi tragerea la răspundere a agresorilor. Acest act normativ constituţie baza achiziţiei  aparaturii necesare. Valoarea este de 240 de milioane de lei. Proiectul urmează să asigure capacitatea de acțiune a Poliţiei Române. explică Lucian Bode.

 

Din 2026, braţările electronice se vor implementa la toate cazuril prevăzute de lege

În continuarea declarațiilor, Lucian Bode afirmă faptul că proiectul va fi unul pilot pentru o perioadă de 4 ani, iar din 2026, braţările electronice se vor utiliza în toate cazurile pe care legea 146/2021 le prevede:

Proiectul pilot se va întinde pe o perioadă de 4 ani și va cuprinde verificarea modului de respectare a măsurilor dispuse în condiţiile legii a ordinelor de protecție provizorie respectiv ordinele de protecție şi ordinele europene de protecție. Precizez faptul că, începând cu anul 2026 monitorizarea electronică se va realiza pentru toate cazurile prevăzute de legea 146/2021: control judiciar, arest la domiciliu sau supravegherea la distanță privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate. a conchis Lucian Bode, ministrul de Interne.

Poate ordinul de protecţie să protejeze victima?

În spaţiul public, în ultimii ani s-a discutat despre randamentul pe care ordinul de protecţie îl are. Aşadar, în pofida faptului că organele abilitate emit astfel de ordine, victima nu este mereu protejată. Sunt multe exemple în care victimele sunt ucise de agresorii care au nu ţin cont şi încalca astfel de ordine de protecţie.

Un caz celebru prin care s-a încălcat ordinul de protecţie este cel în care a fost implicată o femeie. Bărbatul și-a bătut fosta soţie după ce în prealabil avea o interdicţie de a se apropria de aceasta.

Un alt caz s-a produs în comuna Sinești din Iași unde un bărbat şi-a terorizat soţia încălcând sistematic ordinul de protecţie. Din cercetările efectuate până în prezent, s-a constatat faptul că, la data de 6 februarie 2020, acesta ar fi pătruns în curtea și în locuința concubinei sale, de 38 de ani, amenințând-o cu un obiect contondent și distrugându-i ușile de acces în locuință.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *