Atenție la produsele lactate din piețele ieșene! Laptele și brânza nu sunt verificate

Atenție la produsele lactate din piețele ieșene! Laptele și brânza nu sunt verificate

02 mart. 2023, 02:00,
Raluca COSTIN, în Economic Local

Specialiștii din Iași atrag atenția că produsele lactate din piețele ieșene nu mai sunt verificate. În anii trecuți, atât persoanele fizice, cât și cele juridice aduceau probe în laboratorul DSVSA, pentru a fi verificate, însă acum nu mai fac acest lucru. Produsele neverificate sunt vândute în piețele și magazinele din Iași

Specialiștii în alimentație publică atrag atenția că a apărut o problemă la produsele lactate vândute în Iași. Dacă în urmă cu un an erau analizate probe de lactate ce erau aduse de persoane fizice și juridice care vând produsele în piețele și magazinele din Iași, acum nu se mai verifică ceea ce este scos la vânzare.

Specialiștii susțin că, dacă lactatele nu sunt verificate, dar sunt comercializate, pot apărea probleme din cauza unor bacterii sau paraziți care îmbolnăvesc consumatorii.

„A scăzut cererea pentru analiza unor probe pe lactate, cam cu 25 la sută, față de anul trecut. Vârful de lapte este în perioada aceasta, deci producătorii, cei care vând, operatorii economici, ar trebui să vină să verifice produsele lactate. Vin comercianți și din alte județe, dar nu se știe dacă au verificat, pentru că legea nu îi obligă, iar aici este o problemă. Poate a scăzut și numărul de producători de lactate, dar sunt și cei care vând în continuare, dar nu aduc la analiză probe, așa cum făceau în anii trecuți. Deci foarte puțini producători au adus probe de lapte sau alte produse lactate în ultimul an”, susțin specialiștii laboratorului DSVSA Iași.

Au apărut probleme la produsele lactate din piețele ieșene

Reprezentanții DSVSA spun că ar trebui să fie mai mulți medici veterinari în piețele din Iași.

„Este și o problemă cu faptul că nu mai sunt medici veterinari în fiecare piață, așa cum erau în anii trecuți, care să verifice produsele din aceste locații. Ar trebui să fie măcar un medic veterinar și un asistent în fiecare piață. Verifică falsificarea pentru făină, smântână, alte produse lactate, verificări care se fac foarte ușor. Deci acești comercianți vând în fiecare zi, fără niște documente care să arate că totul este în regulă”, susțin specialiștii din cadrul laboratorului Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Iași.

Aceștia au analizat zeci de probe de lactate și la două au fost găsite nereguli, la indicatorii de igienă, adică laptele nu a fost muls corespunzător. Costul pentru analiza produselor lactate este de 72 de lei. În această perioadă se desfășoară controale în locațiile din toată țara, inclusiv din Iași, unde se vând produse lactate. Inspectorii DSVSA, ai Agenției Județene pentru Protecția Consumatorilor (OJPC) Iași și ANAF (Autoritatea Națională de Administrate Fiscală) verifică dacă operatorii economici respectă regulile impuse în „Legea laptelui”.

Un singur medic veterinar în piețele din Iași

Piețele din Iași, în total 7 locații, sunt sub coordonarea unui singur medic veterinar. Potrivit lui Radu Botez, director interimar al EcoPiața, nu au fost probleme la produsele vândute în locațiile din Iași.

„Pentru toate piețele din Iași este un singur medic veterinar ce are mai multe responsabilități asupra elementelor care se vând în piețe, respectiv brânza, ouăle. Trebuie să țină niște registre cu producătorii. Baza lui este în Piața Alexandru, dar merge în fiecare piață din Iași. Are un parcurs și merge prin toate locațiile. Acum vreo 5-6 ani erau mai mulți medici veterinari, dar s-a restructurat domeniul respectiv pentru că nu aveau domeniul muncii. Nu se mai ocupă de carne, de aceea nu a mai fost nevoie de mai mulți medici veterinari.

Domnul care se ocupă acum de piețe ia probe de ouă, brânzeturi, cu o tehnologie destul de precară, dar sperăm să se schimbe asta, să retehnologizăm micul laborator pe care îl are. Nu trebuie să trimită la DSV probele. Producătorii iau avize de la DSV. Doctorul nostru ia probe din când în când sau dacă cineva sesizează că sunt nereguli. El are program zilnic și merge în toate piețele. Este și sâmbăta, și duminica, program de 8 ore. Nu au fost sesizate probleme până acum cu produsele din piețe”, susține Radu Botez, director interimar al EcoPiața Iași.

Probleme în piețele din Iași au fost anul trecut, când s-a vândut caș cu stafilococ.

Read also: How to win real money in Eye of Horus?

Pot fi verificate produsele pentru depistarea alergenilor

Persoanele care vor să verifice alergenii sau mierea pot aduce produsele la laboratorul DSVSA Iași. După evaluarea laboratorului de către o comisie de la București au fost extinse verificările pentru alergeni.

„Evaluarea a ieșit foarte bine. Se face o dată la 10 ani, o evaluare completă, de către o comisie, iar acum am extins laboratorul pentru verificarea alergenilor și gama de micotoxine din produse de origine animală și non-animală, respectiv furaje, fructe uscate, musli. Facem și analize la miere, la zaharoză, ceea ce ne lipsea”, mai spun specialiștii din Iași.

Inspectorii DSVSA au verificat mierea comercializată în Iași. Specialiștii mai spun că verificările în laborator ar trebui făcute nu numai la produsele lactate din piețele ieșene, ci la tot ce se comercializează.

Comentarii
  • Ecopiata spune ca va dota laboratorul propriu, dar recunoaste de fapt ca, nu are dotarea necesara pentru analizele rapide care se impun. Faptul ca se recolteaza probe, nu dovedeste faptul ca acestea sunt si analizate. In ceea ce priveste gama de analize care se efectueaza la DSVSA, aceasta este diferita decat analizele din asa zisul laborator al pietei. Responsabilii pietei afirma ca nu trebuie sa aduca probe pentru analiza la DSVSA, de fapt i-si arata lipsa de intentie si interes in verificarea produselor lactate și nu numai.

  • de aia prefer Kaufland & Lidl sau magazine specifice de lapte si preparate din lapte din incinta magazinului Selgros sau cele de la pta Nicolina cu produse din jud Botosani sau Neamt.

  • brinza fara de lapte sau lapte indoit cu apa sunt produsele din magazine si pietele rominesti toti pietarii vind cas de oaie dar oi nu prea mai sunt prin rominia .. cine sa controleze ?? asta nu o stie nimeni

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *