Obiceiul taierii porcului de Ignat este o traditie care prefateaza sarbatoarea Craciunului. A fost transmis din generatie in generatie si chiar daca la oras nu se mai poate tine, in fiecare familie se mananca totusi mancaruri specifice. Nu putem gati in tuci asezat pe pirostrii, dar putem prepara diverse bucate traditionale.
Bucatile de carne cruda, taiate potrivit, amestecate cu sare, ulei si putina apa si lasate sa fiarba inabusit pana sfiriie uleiul, se asorteaza cu mamaliguta si muraturi. Bucatile de carne trebuie alese din diferite parti ale porcului: muschi, ficat, slanina, coasta, ceafa. Aceasta este mancarea numita traditional „pomana porcului” si, dupa cum se poate observa, este o mancare grea.
Se mai mananca si tochitura, termen care provine din „topitura”, adica slanina pusa la prajit din care se obtin jumari si care se mananca doar cu mamaliga. Dar la oras, tochitura si pomana porcului sunt una si aceeasi, in cratita fiind prajite si bucati de carne slaba si grasa. Aceste preparate traditionale se condimenteaza cu busuioc, cimbru si mujdei de usturoi.
Cum se prepara un lebar de porc pentru Craciun
Iar ca porcul sa aiba de toate pe lumea cealalta, se bea tuica fiarta inainte de masa si vin fiert dupa. O asa masa copioasa nu este indicata persoanelor care sufera de boli cardiovasculare, diabet, obezitate sau oricare alta boala cronica. In general, carnea de porc este considerata o carne grasa si grea pentru organism, iar medicii recomanda sa fie consumata cu moderatie chiar si de catre persoanele sanatoase.
E cam greu sa ne abtinem, mai ales de Sarbatorile de Iarna, cand masa e incarcata cu mancaruri din carne de porc. Dar putem sa ne educam vointa si, cunoscand cateva reguli de combinare a felurilor de mancare, sa evitam indigestia si cresterea colesterolului.