Specialiștii atrag atenția asupra pericolului izbucnirii unor incendii de vegetație și din pădurile din Iași. Anual, în luna martie, apar astfel de probleme în județul Iași, fie din neglijența unor persoane, fie focul fiind pus intenționat. Direcția Silvică Iași atrage atenția asupra pericolului izbucnirii unor incendii în pădurile din județ, dacă nu sunt îngrijite corespunzător de către proprietari sau personalul instituțiilor abilitate
Pericol de incendii în zonele cu vegetație uscată și în pădurile din județul Iași! Specialiștii atrag atenția că, în această perioadă, în fiecare an apar astfel de probleme. Ultima intervenție a pompierilor de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Iași a fost, în urmă cu câteva zile, la un incendiu de vegetație din comuna Aroneanu. Direcția Silvică Iași atrage atenția asupra pericolului izbucnirii unor incendii în pădurile din județ, dacă nu sunt îngrijite corespunzător de către proprietari sau personalul instituțiilor abilitate.
Atenție la incendiile de vegetație și din pădurile din Iași
Personalul silvic din cadrul Regiei Naționale a Pădurilor (RNP) Romsilva – Direcției Silvice Iași asigură prevenirea și stingerea incendiilor de pădure în baza Legii 307/2006, a Regulamentului privind gestionarea situațiilor de urgență ca urmare a incendiilor de pădure, aprobat cu O.M. 551/2006, și a altor acte normative, fiind întocmite în acest sens Planuri de apărare împotriva incendiilor de pădure, planuri întocmite la nivel de ocol silvic și reactualizate anual. În funcție de administratorul pădurii în care s-a declanșat un incendiu, gestionarea incendiilor de pădure va fi realizată de administratorii fondului forestier, autorizați în condițiile legii, pentru pădurile pe care le administrează și Gărzile Forestiere, dar și pentru celelalte păduri.
Potrivit specialiștilor din domeniul silvic, este interzis accesul autoturismelor particulare în pădure şi instalarea corturilor şi rulotelor în locuri neamenajate, este interzisă igienizarea păşunilor prin incendiere, de către proprietarii de terenuri sau crescătorii de animale din vecinătatea pădurilor, dotarea punctelor de exploatare a masei lemnoase cu materiale necesare intervenţiei la incendiu în caz de nevoie, dar și interzicerea focului deschis şi a fumatului în pădure sau la o distanţă mai mică de 100 m de liziera pădurii.
Ieșenii trebuie să fie atenți dacă circulă în pădurile din județ
Un rol important în intervenţiile de izolare şi stingere a incendiilor de pădure îl constituie cooperarea cu instituţiile cu atribuţii în domeniul situaţiilor de urgenţă, acţiuni întreprinse pentru organizarea în timp şi spaţiu, într-o concepţie unitară, a tuturor forţelor participante la intervenţie. Cauzele care dau naştere incendiilor de pădure sunt variate, potrivit specialiștilor din domeniul silvic. Cele mai frecvente sunt curățarea terenurilor agricole prin arderea vegetaţiei uscate, folosirea neglijentă a focului de către oameni pentru prepararea hranei sau încălzirii, țigări aruncate la întâmplare, arderea rămăşiţelor lemnoase rezultate din parchete de exploatare, crearea de suprafeţe agricole prin ardere sau de îmbunătăţire a păşunilor, trăsnetul sau incendii premeditate.
La toate aceste cauze contribuie în mod decisiv condiţiile meteo defavorabile (direcţia şi viteza vântului, seceta, temperatură ridicată şi umiditatea aerului), precum şi caracteristicile vegetaţiei, care vor asigura propagarea cu uşurinţă a incendiului. Din totalul incendiilor din ultimii 15 ani, 95% au avut drept cauză arderi cu scop agricol cu autor necunoscut, personalul silvic intervenind de fiecare dată pentru stingerea incendiilor în afara fondului forestier pentru ca incendiul să nu se propage în pădure. Astfel, persoanele din Iași trebuie să fie atente la pericolul ce poate apărea în cazul izbucnirii unor incendii de vegetație sau în pădurile din județ.