Prima pagină » Sanatate » Atenție la flegma cu sânge! Ce afecțiuni grave poți avea?
Atenție la flegma cu sânge! Ce afecțiuni grave poți avea?

Atenție la flegma cu sânge! Ce afecțiuni grave poți avea?

27 oct. 2023, 16:01,
în Sanatate

Hemoptizia, cunoscută și sub numele de expectorație/ flegmă cu sânge, este un simptom caracterizat prin eliminarea de sânge proaspăt și oxigenat din căile respiratorii în timpul unui episod de tuse. Cantitatea de sânge prezentată în timpul unui astfel de episod poate varia, de la câteva urme sângeroase observate în secrețiile eliminate până la eliminarea unor cantități semnificative de sânge din arborele bronșic.

De câte tipuri este flegma cu sânge

Hemoptizia (flegma cu sânge) este adesea cauzată de afecțiuni pulmonare, dar există și situații în care simptomul poate fi atribuit unor boli cardiace cronice cu afectare secundară la nivelul sistemului respirator, care determină modificări structurale specifice.

În unele cazuri, expunerea cronică la substanțe iritante în medii de lucru (precum praf sau pulberi toxice) sau infecția cu Chlamydia psittaci, o bacterie transmisă de la păsări la om, poate provoca afecțiuni pulmonare care se manifestă prin hemoptizie.

Hemoptizia, sau tusea cu sânge, poate fi clasificată în mai multe tipuri, în funcție de cantitatea de sânge eliminată prin expectorație într-o perioadă de 24 de ore:

Hemoptizia ușoară sau mică

  • Persoanele cu acest simptom vor elimina aproximativ 20 de mililitri de sânge în episoadele de tuse.

Hemoptizia moderată sau ne-masivă

  • Eliminarea de până la 200 ml de sânge amestecat cu mucus sau salivă în decurs de 24 de ore poate fi clasificată drept hemoptizie moderată. Aceasta nu reprezintă un risc major pentru sănătatea persoanei afectate, însă este esențial să se obțină un diagnostic și să se efectueze analize detaliate pentru a identifica cauza și a primi un tratament corespunzător.

Hemoptizia masivă

  • Hemoptizia masivă se referă la eliminarea unei cantități de sânge cuprinsă între 500 și 1.000 de mililitri într-o perioadă de 24 de ore. Aceasta este o afecțiune gravă care pune în pericol viața persoanei afectate. Este o urgență medicală care necesită tratament imediat.

Cauze apariție flegma în sânge

De obicei, în cazul hemoptiziei, sângele expectorat provine din capilarele pulmonare, care transportă sânge cu presiune scăzută. În cazuri rare, când apar leziuni sau traume, sângele poate proveni din arterele bronșice și are o presiune mai mare.

Un risc major în cazul tusei cu sânge este reprezentat de posibilitatea de înec, mai ales când cantitatea de lichid este semnificativă și pătrunde rapid în căile respiratorii. În plus, hemoptizia masivă poate duce la o anemie severă, ceea ce reprezintă o problemă gravă de sănătate. Există multiple cauze pentru hemoptizie, care pot fi grupate în jurul principalelor probleme de sănătate:

Cauze Pulmonare:

  • Tuberculoză
  • Infecții bacteriene asociate bolilor pulmonare cronice, cum ar fi fibroza chistică (o afecțiune ereditară)
  • Bronșită acută, pleurezie sau acumulare de lichid în plămâni
  • Pneumonie
  • Infecții provocate de microorganisme precum Aspergillus, Nocardia sau micobacterii non-tuberculoase
  • Cancer pulmonar, metastaze la plămâni sau sarcomul Kaposi

Cauze Cardiovasculare:

  • Hipertensiune arterială în contextul stenozei mitrale, insuficienței cardiace sau emboliei pulmonare
  • Afecțiuni vasculare, cum ar fi granulomatoza Wegener, boala anti-glomerulară a membranei bazale sau sindromul Goodpasture
  • Malformații arterio-venoase sau telangiectazia hemoragică ereditară

Alte Cauze:

  • Tulburări de coagulare a sângelui
  • Utilizarea anticoagulantelor
  • Traumatisme pulmonare
  • Inhalarea unui corp străin

Este important ca un profesionist medical să identifice și să evalueze cauza specifică a flegmei în sânge pentru a putea recomanda un tratament adecvat. Acest articol NU ține loc de părerea specialistului! Dacă aveți astfel de simptome este bine să nu luați medicamentație ”după ochi” și să vă prezentați la cel mai apropriat cabinet medical.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
01 ianuarie 2025
01 ianuarie 2025