Prima pagină » Economic Local » Atenție la cumpărăturile de Paște! DSVSA a confiscat carne alterată și marfă depozitată necorespunzător. „Comercianții să nu se grăbească să cumpere, ci să fie foarte atenți”
Atenție la cumpărăturile de Paște! DSVSA a confiscat carne alterată și marfă depozitată necorespunzător. „Comercianții să nu se grăbească să cumpere, ci să fie foarte atenți”

Atenție la cumpărăturile de Paște! DSVSA a confiscat carne alterată și marfă depozitată necorespunzător. „Comercianții să nu se grăbească să cumpere, ci să fie foarte atenți”

12 apr. 2023, 02:00,
Raluca COSTIN în Economic Local

Mare atenție unde faceți cumpărăturile de Paște și ce produse achiziționați! DSVSA Iași a găsit carne alterată și marfă depozitată necorespunzător în mai multe magazine și piețe din Iași. Controalele specialiștilor s-au intensificat înainte de sărbători, astfel că medicii au confiscat produsele neconforme. Verificările continuă până după Paște

Mare atenție la locațiile din care cumpărați produsele pentru masa de Paște! În această perioadă, DSVSA a intensificat controalele în unitățile unde se comercializează produse din carne, de patiserie, ouă, lapte sau produse specifice sărbătorilor. În urma verificărilor în peste 50 de unități comerciale, specialiștii Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) au descoperit că patronii din mai multe magazine din piețe sau unități comerciale din municipiu comercializau produse neconforme. Aceștia au aplicat amenzi contravenționale, în valoare de 20.000 de lei, dar și 12 avertismente.

Printre neregulile găsite au fost nemarcarea spațiilor destinate SNCU (n.r. – unități neutralizare subproduse de origine animală), etichetare neconformă a semipreparatelor culinare, depozitare PAONA (n.r. – produse alimentare de origine nonanimală) direct pe pavimente, expunere produse din carne pe vitrina frigorifică și nu în interiorul acesteia, cum este normal. De asemenea, inspectorii au confiscat și carne alterată sau marfă depozitată necorespunzător.

DSVSA a aplicat amenzi pentru mai multe nereguli

Medicii veterinari au verificat 4 piețe agroalimentare, 3 măcelării, 2 carmangerii, 18 magazine alimentare, 4 supermarketuri, depozite alimentare, 8 restaurante, 5 fast-food-uri, 6 catering, 4 laboratoare de patiserie-cofetărie, 2 baruri. Verificările continuă în această perioadă, mai ales că în următoarele zile se vor aglomera unitățile alimentare din Iași.

„Colegii mei verifică foarte amănunțit toate locațiile. Am descoperit nereguli și am aplicat avertismente, unde am impus o serie de măsuri, dar și amenzi, unde au fost impuse măsuri. Am confiscat câteva produse neconforme, carne depozitată necorespunzător. Consumatorii trebuie să se uite la calitatea produselor, cum este manipulată marfa. Să nu se grăbească să cumpere, ci să fie foarte atenți. O clipă de neatenție sau faptul că este mai ieftin îi poate costa sănătatea”, susține Gabriel Ciobanu, directorul DSVSA Iași.

Nereguli au fost descoperite și în perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă.

Ieșenii trebuie să fie atenți la cumpărăturile de Paște

Consumatorii trebuie să fie atenți la aspectul produselor din carne. Astfel, carnea trebuie să prezinte la suprafaţă o peliculă uscată, de culoare roz până la roşie, să fie fermă şi elastică, atât la suprafaţă, cât şi în secţiune, iar mirosul trebuie să fie caracteristic de produs proaspăt. De asemenea, ouăle de consum trebuie să prezinte coaja intactă, normală, fără fisuri, fără corpuri şi mirosuri străine.

În cazul ouălor vândute în vrac, trebuie comunicate vizibil, cu uşurinţă şi perfect lizibil, informaţiile privind categoria de calitate (A) şi de greutate (clasamentul ouălor din categoria A, în funcţie de greutate), o indicaţie a metodei de creştere a găinilor, o explicaţie a semnificaţiei codului producătorului şi data de valabilitate minimă. DSVSA Iași a aplicat deja sancțiuni comercianților ilegali de pește.

Ieșenii care fac cumpărăturile de Paște și sesizează nereguli pot depune reclamații la numărul de telefon afișat pe site-ul instituției, 0232 267 501, sau pe pagina de Facebook a instituției.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *