Prima pagină » Local » Atenție la ce semnați! Avocații trag un semnal de alarmă referitor la contractele de vânzare-cumpărare: „O simplă vânzare se poate transforma într-un adevărat coșmar juridic”
Atenție la ce semnați! Avocații trag un semnal de alarmă referitor la contractele de vânzare-cumpărare: „O simplă vânzare se poate transforma într-un adevărat coșmar juridic”

Atenție la ce semnați! Avocații trag un semnal de alarmă referitor la contractele de vânzare-cumpărare: „O simplă vânzare se poate transforma într-un adevărat coșmar juridic”

02 apr. 2025, 02:00, 5 ,
Marinela CHIHAI  în Local

Avocații trag un semnal de alarmă referitor la numărul tot mai mare de persoane care încearcă să anuleze în instanță acte autentificate la notar, invocând faptul că nu le-au citit sau nu le-au înțeles. Deși astfel de situații sunt frecvente, legea nu permite anularea unui contract din motive nejustificative din punct de vedere juridic.

Atenție la semnarea contractelor de vânzare-cumpărare

Avocații atrag atenția asupra unui fenomen tot mai frecvent în instanțe, persoanele care, după semnarea actelor la notar, încearcă să le anuleze invocând că nu le-au citit sau nu le-au înțeles în momentul semnării. Deși aceste motive pot părea plauzibile, legea nu permite invalidarea unui act semnat din simpla neatenție. Specialiștii subliniază că această atitudine poate duce la pierderea proceselor, iar cei care semnează un contract trebuie să fie extrem de atenți și să înțeleagă pe deplin, înainte de a semna.

„Contractele de vânzare-cumpărare par, la prima vedere, acte juridice simple, reglementate clar de Codul civil și completate de informațiile disponibile online. Ne bazăm pe Google, pe sfaturile unui vecin și avem încredere că ne putem descurca fără ajutor în ziua semnării, mai ales dacă suntem de bună-credință și nu avem nimic de ascuns. Totuși, în practică, tranzacțiile imobiliare și comerciale sunt adesea complicate de probleme juridice, ambiguități contractuale și vicii ascunse ale bunurilor tranzacționate sau chiar de clauze contractuale neclare. Lipsa de diligență în verificarea actelor, clauzele abuzive sau chiar fraudele pot transforma o simplă vânzare într-un adevărat coșmar juridic. În practica instanțelor de judecată întâlnesc frecvent situații în care clienții îmi spun că nu au citit actul semnat la notar, că nu au știut că imobilul avea probleme pentru că nu au verificat, că nu au măsurat un teren înainte de a-l cumpăra, că nu au avut cunoștință de eventuale litigii pe rolul instanțelor de judecată etc.. Probabil că bine-cunoscutul și controversatul caz «Nordis» i-a făcut pe mulți să reflecteze atent asupra riscurilor din piața imobiliară”, a declarat avocata Paula Florea.

O greșeală frecventă este neglijarea verificării actelor de proprietate. De asemenea, multe proprietăți sunt tranzacționate fără ca vânzătorii să își fi achitat datoriile ce țin de imobil. Multe probleme apar și din lipsa unor măsurători precise ale terenurilor sau verificări tehnice ale construcțiilor.

„Verificarea actelor de proprietate este esențială, mai ales când sunt mai mulți proprietari și imobilul nu este încă înscris în cartea funciară; chiar dacă urmează să încheiați doar o promisiune de vânzare, este important să nu pierdeți timp și bani pe lucruri care nu pot fi vândute sau au alte probleme. Analizați istoricul actelor de proprietate, care vă va oferi detalii esențiale despre modul de dobândire a imobilului. În unele cazuri, veți observa, de exemplu, că prețul anterior de vânzare (dacă imobilul a mai fost tranzacționat) poate fi semnificativ mai mic sau mai mare decât suma pe care urmează să o plătiți. Verificați certificatul de atestare fiscală, datoriile de la asociația de proprietari și utilități. Sunt multe situații în care acestea nu sunt achitate și riscați să vă complicați, în momentul vânzării, cu declarații de preluare a datoriilor, achitarea lor pentru a face vânzarea sau alte asemenea. Verificați cu un specialist ceea ce cumpărați. Măsurați terenurile cu un expert. Poate părea excesiv, însă puteți constata că vă lipsesc 50-100 de metri după încheierea tranzacției, că imobilul nu are placă de beton turnată la etaj sau că suprafețele de teren au suprapuneri ori nu se poate construi din alte motive. Solicitați OCPI, notarului public, avocatului sau chiar de pe internet (pe site-ul OCP Iași) un extras de informare, dacă imobilul este intabulat, pentru a verifica dacă imobilul are sarcini, servituți, alte notări în cartea funciară. Verificați și la vânzare datele inserate în extrasul de autentificare”, a adăugat Paula Florea.

Plata avansului este o altă capcană în care mulți cumpărători cad

Avocatul Paula Florea afirmă că deși în entuziasmul unei achiziții este tentant să oferi o sumă în avans pentru a rezerva proprietatea, acest lucru trebuie făcut doar prin metode sigure. De asemenea, este foarte important de verificat o tranzacție cu vânzători în vârstă. În astfel de situații, este recomandat să se obțină o confirmare medicală privind discernământul acestora, pentru a preveni eventuale contestări ale contractului.

„Achitați avansuri doar pe bază de înscrisuri, în contul promitentului vânzător (nu în contul altor persoane), cel mai sigur, prin transfer bancar, în care să menționați destinația banilor. În niciun caz nu oferiți avansuri la colț de bloc, fără nicio dovadă. Valabil pentru orice operațiune, mai ales în contextul înmulțirii fraudelor. Citiți, vă rog, fiecare cuvânt și nu semnați nimic în grabă sau dacă nu înțelegeți. Indicați clauze clare în contract și aveți grijă la frazele care încep cu «renunț la..», «îmi asum orice» etc.. Nu faceți economie la taxele notariale prin inserarea unui preț mai mic decât cel pe care îl oferiți în realitate. Comunicați-i notarului prețul real, pentru că oricum taxarea contractului de vânzare se va face la valoarea de piață a imobilului, așa cum este calculată în programul notarului public. Protejați-vă înțelegerea prin inserarea unor clauze care să prevadă sancțiuni în cazul nerespectării înțelegerii. În cazul vânzătorilor în vârstă (apreciați dvs. în acest caz), solicitați o adeverință de la medicul de familie sau o expertiză cu privire la discernământul acestora, pentru a fi siguri că persoanele vulnerabile au înțeles ce semnează”, a menționat avocatul Paula Florea.

Astfel, informarea temeinică, verificarea atentă a contractelor de vânzare-cumpărare și consultarea unui specialist pot face diferența între o investiție sigură și un litigiu care poate dura ani de zile.

Bugetul.ro
Plecarea lui Dorinel Umbrărescu s-a produs în mod oficial. Drumarul din județul Bacău și-a luat la revedere de la oamenii din zona Buzăului
redactia.ro
Cine e primul director de la stat cu venituri uriașe care își reduce drastic salariul lunar
Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
a1.ro
Imaginile momentului de la Insula Iubirii sezonul 9. Tot ce trebuie să știi despre cele 5 cupluri
Playtech.ro
Maria Mihalache, cea mai rapidă sportivă din România, dar şi cea mai frumoasă! Sacrificiile făcute pentru sport
observatornews.ro
Criminalul din Mureș, căutat de polițiști, ar fi vorbit aseară cu mai mulți pescari: "Era murdar şi flămând"
Playsport.ro
Doi români au zburat în țara lui Trump pentru prima dată la lux: „A fost o experiență complet diferită față de ce trăim noi”
Evz.ro
Europa, pe buza prăpastiei. Șeful JPMorgan, avertisment dur
realitatea.net
Ce temperatură trebuie să setezi la frigider când afară e caniculă. Trucul prin care să scazi factura la curent
SportpeSurse
Detalii tulburătoare despre JAFUL de la BNR! A fost TORTURAT să spună ADEVĂRUL
Playtech.ro
Misterul din cabina avionului prăbușit în India: înregistrarea audio dezvăluie o întrebare tulburătoare după oprirea motoarelor
Dailybusiness.ro
Adolescenții români care învață să fie responsabili și se angajează pe timpul verii. Ce vor să-și cumpere cu banii câștigați
RomaniaTV
BOMBA BOMBELOR în showbiz! David Măruță se iubește cu fiica lui Nicolai Tand. Fiul Andrei, sărut pătimaș cu Ilona Tand, la mare / VIDEO
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Anamaria Prodan, anunţ de ultimă oră despre căsătoria cu Ronald Gavril. Party pe lux și opulență cu 50 de invitaţi, mese bogate, proţap şi lăutari / VIDEO
redactia.ro
Cine este Smărăndița, noua șefă de la Guvern. Tânăra a fost numită de Ilie Bolojan într-o funcție de conducere
ego.ro
Știați că Alin Gălățescu are o fiică? Iată ce relație are cu ea și cu mama ei
Comentarii
  • Problema este ca limbajul juridic este greu inteligibil. Ma refer la formulari : fraze kilometrice, in care relatia cauza-efect nu este deloc clara.

    • Bună ziua, este adevărat că limbajul juridic poate fi dificil de înțeles pentru cei fără pregătire de specialitate, iar frazele lungi pot crea confuzie. Totuși, aceste formulări au rolul de a acoperi cât mai multe situații posibile pentru a transmite cât mai multă informație. Tocmai de aceea, este important ca părțile să solicite explicații notarului sau unui avocat înainte de a semna un contract. Cu puțin efort veți înțelege tot articolul care extrage/citează fraze dintr-o opinie juridică mai amplă. Zi cu Spor!

    • Limbajul juridic poate fi, într-adevăr, dificil de înțeles pentru cei fără pregătire de specialitate. Totuși, aceste formulări sunt mult adaptate și sunt menite să acopere cât mai multe situații, chiar dacă nu reușesc să anticipeze toate problemele care pot apărea în practică. De aceea, este esențial ca părțile să solicite explicații notarului sau unui avocat înainte de a semna un contract. Cu puțin efort, ideile principale ale acestui text pot fi extrase, având în vedere că el preia, la rândul său, fragmente dintr-o opinie juridică mai amplă. Citiți și încercați să înțelegeți ce semnați!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
12 iulie 2025
12 iulie 2025