Persoanele care aduc adeverințele de vechime în muncă la Casa de Pensii Iași, pentru recalcularea veniturilor, trebuie să fie atente la informațiile din acest document. Maria Andronache, director al instituției din Iași, susține că specialiștii au întâmpinat probleme cu privire la aceste documente care nu respectau un anumit model, potrivit legii.
Maria Andronache, director al Casei Județene de Pensii Iași, susține că pensionarii au început să aducă adeverințe care atestă vechimea în muncă, însă le recomandă acestora să fie atenți la datele înscrise pe aceste documente pentru a fi valabile.
„Adevărata recalculare este acum, pentru cei care au adeverințe care arată că au venituri din sporuri nepermanente, cum le numim noi. Adeverințele fie erau la dosar, la 31 august 2024, fie vor fi aduse. Aici este o problemă cu forma adeverinței. Ordinul (n.r – Ordin nr. 826/2014) prevedea un anumit model. Nu toată lumea a prezentat adeverință după acel model, după 2001. Legea spune că valorificăm adeverințele emise dinainte de 2001 dacă îndeplinesc cerințele legale, nu neapărat cele de formă. Legal, înseamnă să am pe adeverință desfășurat salariul tarifar, sporuri și un brut, cu mențiunea că s-a plătit contribuția de asigurări sociale. Deci trebuie să fie atente persoanele care aduc documentele, pentru a fi îndeplinite toate condițiile necesare recalculării pensiilor. Noi îi ajutăm cum putem, chiar trimitem e-mail-uri către companii private, pentru a cere informații, să le punem cap la cap, să putem închide dosarul de pensie”, explică Maria Andronache, director al Casei Județene de Pensii Iași.
Persoanele interesate de recalcularea veniturilor pot aduce adeverințe de vechime în muncă la Casa de Pensii Iași
În a doua etapă a recalculării veniturilor pensionarilor, care a început la 2 septembrie 2024 și se va finaliza la 1 martie 2025, sunt analizate dosarele a 9.000 de persoane din județul Iași. Potrivit noii legi a pensiilor, drepturile pot fi recalculate din oficiu, ținând cont fie de punctele de stabilitate (acordate pentru anii de cotizare contributivă ce depășesc 25 de ani), fie prin valorificarea veniturilor lunare realizate înainte de 1 aprilie 2001. De asemenea, recalcularea pensiilor poate fi solicitată și la cerere, prin adăugarea de stagii de cotizare sau de venituri suplimentare.
Recalcularea pensiilor la cerere se va face pe baza veniturilor nepermanente, obținute înainte de aprilie 2001, cum sunt bonusurile sau primele, sporurile și al 13-lea salariu, respectiv adăugarea de venituri sau stagii de cotizare care nu au fost luate în calcul la stabilirea inițială a pensiei. De asemenea, vor fi recalculate pensiile ieșenilor care au lucrat în Cooperativele Agricole de Producție (CAP).
Pensionarii primesc cele 5.000 de decizii de recalculare a veniturilor
Maria Andronache mai spune că din cele 5.000 de decizii de recalculare a pensiilor, care nu au fost emise și nici înmânate pensionarilor până la 1 septembrie 2024, un procent de 80% dintre acestea ajung la pensionarii din Iași până la finalul lunii.
„Am emis cam 80% din decizii, din cele 5.000 rămase, care nu au fost emise până la 1 septembrie 2024. Nu a depins de noi emiterea deciziilor. Persoanele care nu au primit deciziile la 1 septembrie, dar au informații că li s-au emis, pot să se prezinte la sediul nostru pentru a ridica decizia de recalculare a pensiei. Noi avem o convenție încheiată între Ministerul Muncii și Poșta Română. Dar, pentru că am întârziat emiterea unor decizii, nu din cauza noastră, pentru că nu a depins de noi, repet, persoanele care vor să le ridice, pot veni la noi. Pensionarii care nu se pot deplasa la sediul Casei de Pensii pot să mai aștepte până pe data de 20, luna aceasta, când vor fi aduse de poștași”, mai spune Maria Andronache.
În prima etapă a recalculării pensiilor din Iași, veniturile au crescut cu 1 leu, până la 8.000 de lei. De asemenea, persoanele care aduc adeverințele de vechime în muncă la Casa de Pensii Iași, pentru recalcularea veniturilor, trebuie să fie atente la informațiile din acest document.