Consumatorii care vor să achiziționeze miere de albine din magazine trebuie să fie atenți la mai multe detalii importante. Din cauză că pe piață au apărut și produse apicole falsificate, specialiștii oferă câteva sfaturi cu privire la alegerea mierii de albine, dar și despre condițiile de păstrare a acestui produs
Specialiștii în apicultură din Iași oferă sfaturi cu privire la mierea de albine și la cum să alegem corect aceste produse. Pentru a fi siguri că nu dau banii degeaba, consumatorii trebuie să fie atenți la mai multe detalii.
„Cei mai mulți consumatori preferă mierea în stare lichidă, probabil ca să nu se piardă mult timp în amestecatul mierii în ceai, cafea (n.r. – râde). Din punctul meu de vedere, cel mai sigur indiciu că o miere este naturală este ca aceasta să fie cristalizată. Din păcate, o să găsiți în prea puține locuri miere cristalizată. Explicația e simplă. În marile magazine e un reflex dat tot de consumatori.
Mierea începe să se cristalizeze, acest lucru pare ușor dubios. Imaginați-vă comportamentul consumatorilor. Într-un hipermarket luați un borcan cu miere de pe raft, vedeți că e tulbure, are niște cristale. Primul reflex, în 99 la sută din cazuri, este ca o persoană să pună la loc și să ia alt borcan care e limpede, conform percepției sale. Borcanul rămâne, se adună multe borcane de același fel.
Mierea de rapiță cristalizează în cel mult o săptămână, cea de salcâm după un an, iar celelalte tipuri în 2-3 luni. Dar, de obicei, cristalizează în intervalul când produsul e în stoc. Furnizorul este contactat de reprezentanții supermarketului să ia mierea cristalizată că are o problemă. Producătorul îi spune că e normal. Chiar și așa, cei de la supermarket îi spun că nu se vinde și să vină să o ia.
În felul acesta, calitatea produsului de pe raft scade din cauza consumatorului needucat. Mierea cristalizată este garanția clară că mierea nu este falsificată”, explică Cătălin Maxim, BioNEst Cluster Manager și apicultor din Iași.
Cum trebuie să aleagă consumatorii borcanele de miere de albine din magazine
Apicultorul susține că multe persoane nu știu că procesul de cristalizare a mierii este normal.
„Cristalizarea este un proces absolut natural. Proporția dintre fructoză și glucoză determină cât de repede cristalizează mierea. Insist asupra termenului de «cristalizat» și sunt împotriva cuvântului «zaharisit» care e prea aproape de zahăr, asocierea zahărului cu mierea fiind cea mai mare jignire adusă albinelor
. Raportul mare dintre fructoză și glucoză, în avantajul fructozei, duce la o cristalizare lentă. Ceea ce este specific mierii de salcâm. În proporția inversă, deci mai multă glucoză, înseamnă că mierea cristalizează foarte repede și este cazul mierii de rapiță care uneori cristalizează în rame și nu apucăm să o extragem din cauza vremii. În mod uzual, mierea de rapiță este în stare cristalizată”, mai explică apicultorul.
Apicultor: „Mierea este în top 3 produse falsificate, după uleiul de măsline și sucul de portocale”
Specialistul mai spune că mierea trebuie achiziționată direct de la producători.
„Există teoria cu bula și multe altele. La un vas mic, bula nu are timp să se formeze, iar dacă este umplut până la capac, iarăși nu are unde să formeze. Sunt multe teorii care nu au legătură cu realitatea. Dar și chestiile acestea legate de vâscozitate se pot «aranja», dacă mierea este falsificată. Mierea este în top 3 produse falsificate, după uleiul de măsline și sucul de portocale.
Din Asia se vinde în toată lumea miere artificială. Pe factura lor este miere artificială, dar comercianții omit acest lucru când scot la vânzare produsul. Cumpărați miere cristalizată și cel mai bine este să cumpărați de la producători, chiar și miere lichidă. Nu cred că este o problemă atât de mare să găsească ieșenii, și nu numai, un apicultor de la care să fie siguri că iau miere naturală, pe un lanț foarte scurt.
De exemplu, mierea de salcâm este lichidă, translucidă, nu trebuie să aibă tulburări de niciun fel și cât mai incoloră cu putință. Mierea de rapiță trebuie să fie alb-fildeș. Există și o varietate ușor-gălbuie”, mai spune apicultorul.
În anul 2021, chiar dacă producția a fost bună, au crescut prețurile, mai ales la mierea de salcâm.
În ce condiții trebuie păstrată mierea de albine
De asemenea, mierea poate să fermenteze, iar atunci nu mai este bună pentru consum. Cu toate acestea, mierea de albine nu are termen de valabilitate.
„Mierea poate să fermenteze, dacă nu este închisă bine. Se umflă capacul și mierea fermentată pișcă la limbă. Poate fi ținută și în bucătărie, în dulap. Mierea de rapiță trebuie ținută la frigider pentru că trece uneori printr-un proces de înflorire.
Am observat că și acest proces este influențat de temperatură, de aceea este recomandat ca mierea de rapiță să fie ținută la rece. Mierea de tei are o culoare ușor gălbuie. Cea polifloră are multe variante de culori, iar de cea mai bună calitate ar trebui să fie cea alpină. Adevărata miere polifloră de acolo vine”, mai spune apicultorul Cătălin Maxim.
Din cauza cheltuielilor foarte mari de anul trecut și a producției reduse, mierea s-a scumpit. Prețul mierii de albine din magazine și de la producători depinde de producția de anul acesta.
Doar de pe AliExpress cumpăr. Niciodată probleme. Niciodată miere.
Harneala, ce calificare are expertul.
Atenție, am cumpărat din piață Alexandru de la producator local și a trebuit sa o arunc. La magazin nu am avut probleme.
Mai ușor cu producătorii locali. Niște tepari
Pentru albina.Ce calificare ai in apicultura de ai tras concluzia ca sunt niste tepari?De ce ai aruncat mierea,ce s-a intamplat cu ea?Daca esti de acord te duc personal la un producator de miere(Dobrovat sau Barnova)daca tin minte, sa cumperi doar un borcan de miere de la el si transportul pana la el si retur este din partea mea.Cum se face ca eu cumpar doar de la el de ani de zile si folosesc intensiv(o zi da si o zi nu)la solutia care o prepar pentru alergat 7-10km si cele de mtb si nu am avut probleme?Daca nu ai avut ocazia sa mergi la acel producator acasa sa vezi cum prepara si ce cumperi de la el,nu trebuie sa aruncu cu rahat in toti.Daca imi trimiti o adresa de e-mail iti trimit o foto si pe urma tragi concluzii.