Organizația nonguvernamentală Code for Romania anunță lansarea aplicației Monitorizare Vot (Vote Monitor), care va fi disponibilă pentru toți cetățenii, inclusiv pentru cei din diaspora, pe parcursul celor trei runde de alegeri și în timpul campaniei electorale.
Aceasta va permite raportarea în timp real a posibilelor nereguli, oferind un instrument util pentru observarea procesului electoral.
Cetățenii pot semnala orice problemă
Astfel, cetățenii pot semnala, în mod nominal sau anonim, diverse încălcări ale legii, cum ar fi discursuri sau mesaje instigatoare la ură, acte de violență legate de campania electorală sau de ziua votului, tentativi de mituire a alegătorilor, nereguli în privința publicității electorale, finanțării campaniei sau orice alt tip de problemă care ar putea afecta desfășurarea corectă a alegerilor.
Mai multe informații despre modul în care cetățenii pot contribui la monitorizarea alegerilor sunt disponibile pe site-ul www.atentlavot.ro, platformă dezvoltată în parteneriat cu Observator Electoral.
Informațiile colectate prin aplicație vor fi analizate de jurnaliști de la G4media și ar putea fi incluse în rapoartele de observare a alegerilor publicate de organizațiile nonguvernamentale din domeniu, conform G4media. Unele sesizări vor fi documentate și făcute publice.
Este important de menționat că raportarea prin Vote Monitor nu reprezintă o plângere formală depusă către autoritățile competente, dar aplicația oferă cetățenilor toate resursele necesare pentru a contacta instituțiile abilitate.
Aplicația de monitorizare
Monitorizare Vot (disponibilă pe iOS și Android), creată de Code for Romania în 2016, este prima aplicație de acest tip din România și una dintre puținele la nivel global. Aplicația a contribuit la digitalizarea unui sistem anterior, care depindea de documentație pe hârtie.
De asemenea, este utilizată de observatorii independenți acreditați de organizațiile civice care fac parte din Coaliția Vot Corect, printre care se numără Expert Forum (EFOR), CIVICA, Rădăuțiul Civic, Centrul pentru Studiul Democrației (CSD), Centrul pentru Resurse Civice și Observatorul Electoral.
Monitorizare Vot/Vote Monitor a fost utilizată până în prezent pentru monitorizarea alegerilor în 19 procese electorale distincte, din șase țări, inclusiv în România, Georgia, Moldova și Polonia. Cu ajutorul aplicației, observatorii independenți au raportat peste 110.000 de probleme și au transmis peste 650.000 de mesaje.
Rezolvarea problemelor sociale
Code for Romania, organizație non-guvernamentală din România, este una dintre cele mai mari organizații de tehnologie civică din lume, cu o comunitate de peste 3000 de voluntari. Din 2016, identifică probleme sociale sistemice și generalizate și construiește infrastructura digitală gratuită de care societatea are nevoie.
Misiunea organizației este să ajute la rezolvarea cât mai multor probleme sociale prin intermediul tehnologiei digitale. Până acum, Code for Romania a dezvoltat peste 65 de soluții digitale vitale pentru România, inclusiv infrastructura digitală pentru gestionarea crizei Covid-19 și a crizei refugiaților din Ucraina.