Prima pagină » Actualitate » Atenție, imagini șocante! Epidemie de fentanil în San Francisco, SUA. În 2023 sute de persoane au murit de supradoză

Atenție, imagini șocante! Epidemie de fentanil în San Francisco, SUA. În 2023 sute de persoane au murit de supradoză

05 iul. 2024, 09:54,
BZI.ro, în Actualitate

Visul american este în realitate un coșmar. SUA nu mai este țara tuturor posibilităților, iar epidemia de fentanil din San Francisco confirmă acest lucru. În 2023 lucrurile au scăpat de sub control, iar sute de persoane au murit de supradoză.

Nici în Canada, țară vecină cu SUA situația nu este mai roz. În unele orașe autoritățile au decis să legalizeze consumul de droguri de mare risc cum ar fi heroină.

66 de persoane moarte de supradoză de fentanil în luna mai în San Francisco

Cele 66 de decese suplimentare duc până acum totalul din 2024 la 327 de decese, potrivit celui mai recent raport al medicului legist. Dintre aceste decese, 48 au implicat fentanil. În luna precedentă, 59 de persoane au murit, iar 38 dintre aceste decese au implicat fentanil.

Anul 2023 a depășit 2020 ca fiind cel mai mortal an înregistrat pentru decese prin supradoză în San Francisco. Până acum, se pare că 2024 va fi un alt an mortal, cu decese prin supradoză pe cale să se potrivească aproape cu cifrele din 2023.

În ultimii ani, acea epidemie a fost determinată în mare măsură de proliferarea fentanilului opioid sintetic . Primarul din San Francisco, London Breed, a declarat stare de urgență oficială în districtul Tenderloin în 2021 pentru a aborda epidemia în creștere. Și în ultimul an, liderii orașelor și statelor au anunțat o serie de eforturi menite să pună capăt traficului de droguri în aer liber în oraș.

Decesele accidentale prin supradozaj au început să crească la mijlocul și sfârșitul anilor 2010, deoarece fentanilul s-a infiltrat pe piața locală de droguri.

Fentanilul este de 50 de ori mai periculos decât heroina

Fentanilul poate fi de până la 50 de ori mai puternic decât heroină și poate fi letal chiar și în doze foarte mici. Doar 2 miligrame de fentanil pot fi mortale . Decesele au fost concentrate în mare parte în sau în apropierea cartierelor Tenderloin și South of Market din San Francisco.

În 2020 și 2021, aproximativ 23% dintre decesele prin supradoză au avut loc în districtul Tenderloin și aproximativ 18% în SOMA, multe dintre decese au avut loc în aer liber și pe trotuarele din fața clădirilor. În unele cazuri, decesele multiple au avut loc la aceeași adresă, în special la proprietățile cu ocupare în cameră single (SRO). O investigație Chronicle a arătat că cel puțin 166 de persoane au suferit o supradoză mortală în hoteluri finanțate de oraș în 2020 și 2021.

Pandemia COVID-19 și impactul aferent, inclusiv programele de tratament pentru abuzul de substanțe care reduc capacitatea sau închiderea, au contribuit probabil la creșterea numărului de decese în vara lui 2020 și începutul lui 2021. Oficialii din domeniul sănătății au mai spus că consumul de droguri și alcool a crescut în timpul pandemiei ca un rezultat al oamenilor care se simt izolați și depresivi. Experții nu sunt siguri ce a cauzat creșterea în 2023 .

Unele grupuri demografice din San Francisco sunt afectate în mod disproporționat de epidemie, arată datele. Majoritatea persoanelor care au murit din cauza unei supradoze accidentale în ultimii doi ani au fost bărbați. Aproximativ 70% dintre decesele din 2020 au fost bărbați cu vârste cuprinse între 35 și 64 de ani.

Fentanilul a fost implicat în 73% din decesele accidentale prin supradozaj în 2020, cel mai adesea în combinație cu alte medicamente. Opioidul sintetic, care este fabricat în laboratoare, este „deseori adăugat la alte medicamente din cauza potenței sale extreme, care face ca medicamentele să fie mai ieftine, mai puternice, mai dependente și mai periculoase”, potrivit CDC .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *