Comisarii din cadrul Gărzii Naționale de Mediu- Comisariatul Județean Iași atenționează persoanele fizice și juridice, care în această perioada vor să înceapă curățenia de primăvară, că trebuie să respecte mai multe reguli privind protecția mediului. Astfel, cei care dețin terenuri și vor să ardă vegetația ierboasă, a stufului, tufărișelor, acest lucru este interzis fără acceptul autorității competente pentru protecția mediului și fără informarea în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situații de urgență.
Patru dosare penale pentru incendiere
Cei care sunt prinși pe picior greșit riscă amenzi cuprinse între 3.000 și 6.000 de lei, persoanele fizice, și 25.000 până la 50.000 de lei, cele juridice. Dacă fapta este de natură să pună în pericol sănătatea umană, animală sau vegetală, a avut loc într-o arie protejată, constituie infracțiune. De asemenea, cei care vor subvenții de la Agenția de Plăți ș Intervenție în Agricultură le pot pierde dacă incendiază terenurile. De la începutul anului până în prezent, specialiștii din cadrul GNM-CJ Iași au sesizat organele de cercetare penală pentru constatarea a 4 fapte de incendiere a vegetației ierboase, stufului și tufărișurilor care au avut loc în arii naturale protejate.
Incendierea afectează mediul înconjurător
Practica curentă de a arde, în această perioadă, vegetația uscată are, conform specialiștilor, un impact negativ asupra sănătății și vieții oamenilor provocat de emisiile de poluanți. În afară de impactul asupra aerului înconjurător, aceste acțiuni au efecte asupra biodiversității, precum și asupra solului prin distrugerea adăposturilor, locurilor de hrană și reproducere a diferitelor specii de păsări și animale, inclusiv a celor protejate, distrugerea microfaunei din stratul superficial de sol cu rol în producerea humusului și degradarea progresivă a terenului cu scăderea fertilității acestuia.