Prima pagină » Local » Atenție, ieșeni! Valabilitatea actelor de identitate se prelungește cu trei luni de la încetarea stării de urgență
Atenție, ieșeni! Valabilitatea actelor de identitate se prelungește cu trei luni de la încetarea stării de urgență

Atenție, ieșeni! Valabilitatea actelor de identitate se prelungește cu trei luni de la încetarea stării de urgență

06 apr. 2020, 04:00,
Vlad Rotaru în Local

Ieșenii care vor să-și schimbe cărțile de identitate ce expiră în perioada stării de urgență o pot face și după ce expiră aceasta. Termenul de valabilitate se prelungește cu 90 de zile după expirarea stării de urgență decretate în urma pandemiei de COVID-19

Veste importantă pentru ieșenii ale căror cărți de identitate expiră în această perioadă. Pentru că în țară a fost decretată stare de urgență din cauza pandemiei de coronavirus, activitatea instituțiilor publice a fost limitată în privința lucrului cu publicul. Printre acestea se află și Direcția Locală de Evidență a Persoanelor (DLEP) Iași, instituție subordonată municipalității. Cei care rămân fără acte de identitate valabile trebuie să știe că le pot folosi încă trei luni de la ieșirea din starea de urgență, perioadă în care le pot preschimba cu noi buletine.

„În conformitate cu prevederile OUG nr. 34/2020 se stabilește că valabilitatea documentelor eliberate de instituțiile și autoritățile publice se menține pe toată perioada stării de asediu sau a stării de urgență, precum și pentru o perioadă de 90 de zile de la încetarea acestor stări. În considerarea dispozițiilor legale din Ordonanța Militara nr. 3/2020, cererile pentru eliberarea actelor de identitate ca urmare a expirării termenului de valabilitate, indiferent dacă au expirat în timpul stării de urgență sau anterior acestei perioade, vor fi depuse la serviciul public comunitar local de evidență a persoanelor după încetarea stării de urgență”, au precizat reprezentanții DLEP Iași.

Cereri speciale în starea de urgență

Pe toată această perioadă, cei care rămân fără documentele de identitate trebuie să respecte o serie de cerințe pentru a putea beneficia de noi acte.

„Menționăm că, în cazul în care se solicită eliberarea actului de identitate pentru un alt motiv decât pierdere, furt ori distrugere, aceștia trebuie să dovedească situația deosebită cu un document ori declarația de proprie răspundere. Solicitantul trebuie să facă trimitere cu privire la documentul în cauză ori situația deosebită pentru care solicită act de identitate”, au mai menționat reprezentanții DLEP Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`