Prima pagină » Eveniment-Social » ATENTIE IESENI. Tot ce trebuie sa stiti inainte de casatoria civila. Vezi ghidul complet
ATENTIE IESENI. Tot ce trebuie sa stiti inainte de casatoria civila. Vezi ghidul complet

ATENTIE IESENI. Tot ce trebuie sa stiti inainte de casatoria civila. Vezi ghidul complet

31 iul. 2014, 16:48,
Echipa BZI.ro în Eveniment-Social
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:448144;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}
Reprezentantii Directiei Locale de Evidenta Persoanelor (DLEP) Iasi au publicat un ghid de casatorie pe care cei care vor sa-si uneasca destinele trebuie sa-l consulte. Documentul prezinta fiecare dintre pasii pe care viitorii soti ii vor parcurge, pana la oficierea casatoriei la Oficiul de Stare Civila. Astfel, casatoria se incheie la sediul Serviciului de Stare Civila Iasi daca cel putin unul dintre soti are domiciliul stabil sau resedinta in municipiul Iasi. Nu se oficiaza casatorii in afara sediului (la biserica, in parc). Cei care doresc sa se casatoreasca isi pot programa data si ora oficierii atat la ghiseu, odata cu depunerea dosarului de casatorie, cat si on-line pe site-ul Serviciului de Stare Civila Iasi www.dlep-iasi.ro, cu minimum 12 zile inainte de incheierea casatoriei.
Citeste si Serviciul de Stare Civila Iasi oficiaza casatorii si in ultima zi din an
Datorita numarului mare de cereri si din dorinta de a raspunde favorabil tuturor solicitarilor intr-un interval de 15 minute pot fi programate 2 casatorii. Din acest motiv intervalul rezervat poate sa apara disponibil si dupa confirmarea programarii. Zilele in care nu se oficiaza casatorii sau nu mai sunt intervale libere disponibile programarilor on-line sunt marcate cu rosu. Programarea on-line se poate utiliza numai in cazul casatoriilor incheiate intre cetateni romani. Datorita complexitatii procedurale, programarea datei si orei casatoriei cu un cetatean strain, sau intre cetateni straini se face doar la ghiseu. Serviciul online de programare a casatoriilor nu elimina cerinta legala ca ambii soti sa se prezinte in termenul legal, in fata ofiterului starii civile, pentru a completa declaratia de casatorie si a aduce actele necesare.
Citeste si INEDIT: Doi tineri din Iasi si-au anulat casatoria cu cinci minute inainte de a se prezenta la Starea Civila
 
Obtinerea certificatelor medicale
Certificatele medicale prenuptiale sunt valabile 14 zile de la data emiterii la data casatoriei si trebuie sa cuprinda mentiunea expresa ca persoana la care se refera SE POATE CASATORI. Certificatele medicale prenuptiale se obtin de la medicul de familie sau la oricare centru medical si centralizeaza analize medicale efectuate, deci presupune indeplinirea unor demersuri anterioare emiterii. Nu se admit certificate cu modificari sau stersaturi. Eliberarea, de catre medic, trebuie facuta intre a XIV-a si a X- a zi inainte de data incheierii casatoriei. De exemplu, pentru incheierea casatoriei sambata, certificatul prenuptial trebuie emis de medic luni, marti, miercuri ori cel tarziu joi – in saptamana anterioara incheierii casatoriei. 
Citeste si O singura casatorie la Iasi, de Dragobete
 
Depunerea declaratiei de casatorie
Inainte de depunerea dosarului de casatorie va rugam sa verificati  concordanta intre datele inscrise in certificatul de nastere si actul de identitate (nume, prenume, CNP, etc). Daca sunt constatate erori intre acte este necesar sa va prezentati din timp pentru clarificare. Locul depunerii declaratiei de casatorie. Declaratia de casatorie se face personal, de catre viitorii soti, in scris, la primaria unde urmeaza a se incheia casatoria. Nu se accepta intocmirea Declaratiei de casatorie prin imputernicit. Declaratia de casatorie si documentele necesare se depun, la sediul Serviciului de stare civila, cu 10 zile calendaristice inainte de incheierea casatoriei, termen in care se cuprind atat ziua cand a fost facuta declaratia de casatorie, cat si ziua in care se oficieza casatoria.
Exemplu de calcul: daca doriti sa va casatoriti in data de SÂMBATA, 23 august 2014 puteti depune dosarul in data de JOI, 14 august 2014. In Declaratia de casatorie, viitorii soti vor mentiona regimul matrimonial ales, care poate fi:
a) Regimul comunitatii legale 
b) Regimul separatiei de bunuri 
c) Regimul comunitatii conventionale 
In situatia in care viitorii soti stabilesc un alt regim matrimonial decat cel al comunitatii legale acestia vor prezenta conventia matrimoniala autentificata de catre un notar public. Numele de familie al sotilor dupa casatorie poate fi numele pe care l-au avut inainte de casatorie (Ex: sotul Ionescu – sotia Popescu ), numele unuia sau celuilalt sot (Ex: ambii soti Ionescu sau ambii soti Popescu), numele lor reunite (Ex: ambii soti fie Ionescu – Popescu sau Popescu – Ionescu), unul dintre soti isi pastreaza numele dinaintea casatoriei, iar celalalt sot poate sa poarte numele lor reunite (Ex: sotul Ionescu si sotia Ionescu – Popescu)
Actele necesare incheierii casatoriei
Viitorii soti vor face, personal, declaratia de casatorie, la Serviciul de Stare civila unde urmeaza a se incheia casatoria. este necesara prezenta fizica a ambilor – viitori soti, prezentand urmatoarele acte necesare pentru incheierea casatoriei:
1. Acte identitate ale viitorilor soti(original si copie xerox) aflate in termen de valabilitate atat la data depunerii Declaratiei cat si la data oficierii, Nu se accepta acte de identitate deteriorate.
2. Certificate de nastere ale viitorilor soti (original si copie xerox),
3. Certificate medicale prenuptiale cu mentiunea expresa „se poate casatori”, certificatele prenuptiale sunt valabile 14 zile calendaristice de la data emiterii pana la data oficierii si trebuie sa poarte numar de inregistrare, sigiliul unitatii sanitare, semnatura si parafa medicului,
4. Acte identitate valabile a doua persoane, in calitate de martori(copie xerox),
5. Conventia matrimoniala autentificata de catre notarul public – in situatia in care viitorii soti stabilesc un alt regim matrimonial decat cel al comunitatii legale,
6. Dupa caz, acte din care sa rezulte desfacerea casatoriilor anterioare:
Certificatul de deces al sotului/sotiei si copie dupa certificatul de casatorie,
Sentinta/sentintele de divort definitive si irevocabile,
Certificat de divort (in cazul divortului pe cale administrativa).
Taxe de oficiere a casatoriei: 74 lei pentru ziua de sambata, 194 lei pentru ziua de duminica. Nu se percepe taxa pentru oficierea casatoriei in zilele lucratoare
Oficierea casatoriei civile
Pentru respectarea comunitatii in care convietuim, recomandam sa NU SE CLAXONEZE in drum spre si dinspre locul oficierii casatoriei civile/religioase. Viitorii soti si invitatii acestora vor putea utiliza parcarea supra/subterana existenta langa sediul Serviciului de stare civila. Datorita numarului mare de casatorii programate, si in vederea onorarii tuturor solicitarilor din data respectiva, timpul alocat fiecarei familii este limitat. La data oficierii casatoriei, viitorii soti vor prezenta impreuna cu martorii 
desemnati actele de identitate originale si valabile, NU copii xerox, permis auto, pasaport etc.
Cum se semneaza actele in momentul incheierii casatoriei
Actul de casatorie se semneaza de catre soti, cu numele de familie pe care au convenit sa il poarte in timpul casatoriei, de cei doi martori si de catre ofiterul de stare civila. Martorii la casatorie trebuie sa fie cetateni romani, majori si sa posede actul de identitate aflat in termen de valabilitate la momentul oficierii. Martorii pot fi: rude sau afini, indiferent de grad, prieteni, etc si atesta faptul ca sotii si-au exprimat consimtamantul personal si liber. Casatoria este incheiata in momentul in care, dupa ce ia consimtamantul fiecaruia dintre viitorii soti, ofiterul de stare civila ii declara casatoriti.
Ce se intampla cu actul de identitate
Ofiterul de stare civila anuleaza cartea de identitate a sotului care-si schimba numele de familie prin casatorie – anularea se face prin taierea coltului in care se afla inscrisa perioada de valabilitate. Persoana a carui act de identitate este anulat are obligatia sa solicite eliberarea unui nou act de identitate, in termen de 15 zile de la casatorie – sub sanctiunea amenzii. Nu se percepe taxa pentru fotografii si filmari si nici nu se asigura servicii foto-video.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
02 noiembrie 2024
02 noiembrie 2024