Prima pagină » Titlurile zilei » Atenție, ieșeni! Primăria va bloca o bandă de circulație pe pasajul Socola, pentru lucrările de sondare. Mihai Chirica: „Se reconstruiește un alt pasaj” – FOTO

Atenție, ieșeni! Primăria va bloca o bandă de circulație pe pasajul Socola, pentru lucrările de sondare. Mihai Chirica: „Se reconstruiește un alt pasaj” – FOTO

02 feb. 2024, 02:00, 8 ,
Petronel Ștefan în Titlurile zilei

Circulația va fi blocată pe o bandă pe pasajul Socola pentru cel puțin câteva săptămâni. Constructorul care reabilitează podul vrea să facă lucrările de sondare și forare, astfel că traficul va fi dat peste cap

Primăria Iași a decis ca lucrările să fie efectuate în afara orelor de vârf, preponderent noaptea, pentru a limita crearea ambuteiajelor. La vară, circulația va fi blocată pe 2 benzi pentru lucrările propriu-zise de reabilitare. Este vorba despre o investiție care va costa aproximativ 7 milioane de euro.

Pasajul Socola va fi reconstruit din temelii

Pasajul Socola sau podul Bucium, așa cum este cunoscut de majoritatea ieșenilor, va fi reconstruit din temelii. Edilul Iașului, Mihai Chirica, a anunțat faptul că lucrările vor începe concomitent cu cele de pe bulevardul Poitiers și șoseaua Bucium.

„Circulația este infernală pe pasajul Bucium, numai că, spre deosebire de ceea ce este acum, acolo se va putea circula în siguranță. Noi avem încă o etapă de trecut, după care trecem efectiv la reconstruirea pasajului Socola. Practic, nu va mai rămâne mai nimic din el decât elementele verticale, nici alea în totalitate. În rest, se reconstruiește un alt pasaj. Întâi trebuie să rezolvăm problema la sol, ni s-a cerut elaborarea unui studiu și, sigur, avem și niște lucrări de implementat acolo, la sol. Ne costă aproape 7 de milioane de lei să facem traversarea căii CF și în felul acesta să reușim să ducem tot traficul de pe pasaj pe sub pasaj, și noi să ne vedem de lucrări.

În paralel, am trecut în finanțare strada Dealul Bucium, foarte importantă pentru defluire, în paralel cu șoseaua Bucium, unde vom lucra, de asemenea, și în felul acesta cred că o să reușim să răspundem oarecum aglomerației din trafic. Nu aș lungi-o până când trece o generație, de asta ne apucăm și de bulevardul Poitiers, că în doi ani de zile le treci pe toate. Așa, dacă facem un an Buciumul, un an jumătate – Socola, un an – Poitiers, s-ar putea ca peste patru-cinci ani să putem spune că am terminat. Mai bine să înghițim tot hapul ăsta o dată și în felul acesta să ieșim de pe Bucium cât mai repede”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Circulația de pe pasajul Socola va fi blocată

În următoarea perioadă, vor începe lucrările de sondare și forare pentru grinzile verticale care vor susține podul Socola. Radu Botez, membru în Comisia de Circulație din cadrul Primăriei Municipiului Iași, a confirmat emiterea avizului către constructor pentru desfășurarea lucrărilor.

„Noi am dat aviz la constructor, în ceea ce privește sondarea grinzilor de la pasaj, unde vor trebui să o facă și în partea superioară. Sondarea va fi făcută nu în orele de vârf, ci într-o perioadă limitată între orele de vârf, noaptea și în principal în vacanța elevilor de acum, din februarie. Oricum tot ce o să se lucreze deasupra va fi doar în vacanța de vară. Se va bloca o bandă, aceasta este ideea, de asta au avut nevoie și de aprobarea noastră. Au mai cerut odată, la începutul lunii octombrie 2023, însă nu am fost de acord și am început tot felul de discuții, a modului în care trebuie să lucreze ca să deranjeze traficul cât mai puțin”, a transmis Radu Botez, membru în Comisia de Circulația din Primăria Iași.

Lucrările pe pod vor fi făcute la vară

Modernizarea pasajului suprateran Socola va fi realizată de Conest SA, în asociere cu Arcada Company SA, iar lucrările vor include reabilitarea pasajului, lărgirea carosabilului, astfel că va avea 5 benzi de circulaţie, două benzi de 3,5 metri lăţime, pe sensul Centru – Socola şi două trotuare pietonale, de 2 metri lăţime, dar şi creşterea gabaritului şi a clasei de încărcare. Circulația va fi deviată pe o rută alternativă care va trece pe sub pod.

„În perioada de vară, se vor bloca două benzi, iar pe pasaj se va circula doar pe un singur sens, iar pe celălalt sens să se circule pe ruta alternativă, de lângă pasaj. Deocamdată, încă se amenajează această rută, am primit avizul de la CFR, care era cel mai important. Lucrările de pe pasaj nu știu exact când vor începe, dar cu siguranță va fi în vacanța elevilor”, a mai adăugat Radu Botez.

Pe pasajul Socola, o bandă de circulație va fi blocată pentru ca să se efectueze primele lucrări la modernizarea podului.

Comentarii
  • se stie de 2 ani ca se vor apuca de pasaj, normal ca se vor inchide 1 sau 2 benzi din cand in cand, sa nu se inchida banda 2 spre bucium ca le da sah-mat soferilor de duminica

  • Concluzia la ce vor face : dau cu var si micsoreaza trotuarele facand inca o banda. O sa intrati toti la inchisoare cand va ceda metalul vechi.

  • Labareala marca Chirica

  • Resident in Bucium

    Unde a-ti vazut voi pod cu trotuare de 2 metri? Trotuarele se pot face pe exterior din metal, asa se pot face mai multe benzi de circulatie si mai largi. Daca stati o zi si numarati cate persoane traverseaza podul nu sunt mai mult de 50. Va intreb se merita trotuare de 2 metri? Asa se procedeaza la ora actuala in tari mai civilizate si mai avansate ca noi. Daca nu suntem capabili sa inventam mai bine copiem.

  • Stați liniștiți că până la vară scăpăm și de mâță. Dacă nu-l agață până atunci sigur pierde alegerile.

  • Atentie ieseni, Chirica va minte din nou. A lasat toate proiectele pe anul asta numai sa mai ia inca o data primaria pentru 4 ani. Este disperat, dar nu recunoaste.

  • se va construi un pasaj mai mare in interiorul pasajul mic.

  • ar trebui sa faca capat de linie pt 19 42 43 43c si 27 in fata la fostul Frigorifer. daca intra in reabilitare str Poitiers si pasarela Socola ca sa astepti un autobuz 19 42 43 43c si 27 ce vine de la CUG stai 7 ore in statii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *