De-a lungul anilor, numeroase firme au realizat lucrări de alimentare cu apă în diferite zone ale orașului, fără a respecta prescripțiile tehnice prevăzute în avizele eliberate de ApaVital. Multe rețele nu au fost amplasate sub adâncimea de îngheț pentru Iași, respectiv la minimum 105 cm adâncime. „Ignorarea avertismentelor lansate privind protecția căminelor de apometru împotriva înghețului. În fiecare an, ApaVital își avertizează clienții, prin texte tipărite pe facturi, pe site-ul propriu și prin intermediul mass-media asupra necesității protejării apometrelor împotriva înghețului. Înghețul apei în rețele apare în căminul de apometru, după care se propagă către branșament și rețeaua interioară. Căminele de apometru sunt primele care trebuie protejate împotriva înghețului”, au explicat reprezentanții ApaVital Iași.
Asigurați continuitate în consum
Specialiștii din cadrul ApaVital atrag atenția asupra faptului că principala cauză a înghețării instalațiilor interioare de apă este nerespectarea normelor tehnice de instalare a conductelor și branșamentelor.
Totodată, multe probleme s-au înregistrat la capetele de rețea, acolo unde consumul este mai scăzut și neuniform. „De asemenea, lipsa consumului de apă pe timpul nopții sau lipsa consumului de apă pe parcursul zilelor în care se înregistrează temperaturi scăzute poate duce la formarea unor „dopuri” de gheață pe conductele de alimentare cu apă, ceea ce duce la imposibilitatea distribuției apei”, au mai explicat reprezentanții operatorului.
Cum se dezgheață instalațiile
Pentru dezghețarea rețelelor interioare de apă, soluțiile sunt încălzirea conductelor, dacă acestea sunt din oțel (nu se poate face acest lucru pe o conductă de HDPE) sau plasarea unei surse de căldură (o aerotermă) în căminul de apometru, pentru o durată mai lungă de timp. În momentul în care se produce o dezghețare minimă/parțială a conductei, efectul presiunii, combinat cu temperatura apei potabile (cca. 12-16 grade Celsius), va determina o dezghețare completă a instalației.