Prima pagină » Economic Local » Atenție, fermieri! Mai aveți doar câteva zile să depuneți aceste acte
Atenție, fermieri! Mai aveți doar câteva zile să depuneți aceste acte

Atenție, fermieri! Mai aveți doar câteva zile să depuneți aceste acte

29 oct. 2019, 04:00,
Raluca Costin, în Economic Local

Agricultorii din Iași care vor să încaseze subvențiile pentru sprijinul cuplat la legume în solarii trebuie să depună actele la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA). Aceste sume acordate de Uniunea Europeană reprezintă cele mai mari subvenții pe care le încasează fermierii. Termenul limită de depunere a documentelor este 1 noiembrie. Culturile pentru care se acordă subvențiile sunt tomatele și castraveții destinați industrializării, alte legume cultivate în solarii. De exemplu, pentru roșiile destinate industrializării, culturi înființate începând cu acest an, fermierii trebuie să facă dovada că utilizează sămânța certificată. Pentru cultura înființată în anul 2019, procentul din sămânța certificată autohtonă utilizată este de minimum 5 la sută din norma de semănat pe hectar.

Ce acte trebuie să aducă fermierul?

Factura sau bonul fiscal de achiziție a semințelor și documentul oficial de certificare a lotului de sămânță. De asemenea, fermierii trebuie să aducă buletinul de analiză oficială cu diverse mențiuni sau documentul de calitate și conformitate al furnizorului. Fermierii pot aduce orice alt document echivalent documentelor menționate emis într-un stat membru al Uniunii Europene sau într-o țară terță care are echivalență conform Deciziei Consiliului 2003/17/CE. Poate fi utilizată și eticheta oficială care poate ține loc de document de calitate și conformitate. Fermierul se prezintă cu ea la APIA până la data de 1 noiembrie a anului de cerere.

Ce bani primesc fermierii?

Dacă fermierul înființează cultura prin răsad, pe care-l achiziționează de la o terță persoană, trebuie să prezinte la APIA, până la data de 1 noiembrie a anului de cerere, factura de achiziție sau fila/filele din carnetul de comercializare a răsadului. Aceasta este însoțită de copii de pe plicul de semințe folosite pentru producerea răsadului sau copie de pe documentul de calitate și conformitate al furnizorului. Legumicultorul poate aduce o copie de pe raportul de control sau de pe pașaportul fitosanitar, dacă furnizorul răsadului este persoana fizică sau juridică autorizată de Inspectoratul Teritorial pentru Calitatea Semințelor și Materialului Săditor pentru multiplicarea de material săditor legumicol, pentru cantitatea corespunzătoare suprafeței declarate. Sumele pe care le încasează ieșenii sunt cuprinse între 500 și 1.700 de euro pe hectar, în funcție de legumele cultivate în spațiile protejate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *