Fermierii care nu au reușit să depună la APIA Iași cererile prin care solicită subvenții astăzi este ultima zi când mai pot face asta. Ieșenii sunt penalizați cu 1 la sută din sumele ce li se cuvin pentru fiecare zi de întârziere
Fermierii care vor să mai obțină subvențiile de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Iași mai pot depune cererile doar astăzi, 10 iunie 2022. Potențialii beneficiari trebui să știe că solicitările depuse după această dată sunt inadmisibile iar beneficiarului nu i se acordă niciun fel de plată sau sprijin financiar.
De asemenea, fermierii sau crescătorii de animale care au depus cererile în perioada 16 mai – 10 iunie 2022 sunt penalizați cu 1 la sută din sumele ce li se cuvin pentru fiecare zi de întârziere. Schimbarea declarației de suprafață pentru anul 2022 și completarea ei pot fi făcute de fermieri tot astăzi, 10 iunie 2022. Începând cu 11 iunie cele două formulare sunt considerate inadmisibile, suprafețele adăugate/modificate și sunt excluse de la plată pentru acest an, dar sunt primite și înregistrate. Potrivit specialiștilor APIA Iași în ultimii ani tot mai puțini fermieri depun cererile după 15 mai 2022.
„Mai sunt câteva cereri înregistrate după 15 mai 2022 dar nu este un fenomen. Am observat că fermierii sunt responsabili și depun la timp cererile. În această perioadă vor fi verificate documentele depuse, în prima etapă a controlului, cel administrativ”, susține Sergiu Jităreanu, director APIA Iași.
Inspectorii APIA Iași verifică documentele depuse de fermieri
Tot în această perioadă APIA verifică și cererile depuse de crescătorii care au solicitat ajutorul COVID-19. Crescătorii de bovine, porcine și păsări din Iași care au solicitat ajutorul COVID-19 vor fi verificați de inspectorii Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) în următoarea săptămână. Specialiștii agenției din Iași derulează în această perioadă campania de verificări administrative pentru cererile depuse de fermieri. Verificările au ca scop verificarea datelor furnizate de crescători în cererea de solicitare a ajutorului de stat, în documentele atașate acesteia sau în alte declarații, a respectării conformității cu toate criteriile de eligibilitate, cu angajamentele și cu verificări alte obligații privind schema de ajutor, a condițiilor în care este acordat ajutorul.
Controalele pot fi completate și de verificări încrucişate, care au au ca scop evitarea acordării de sprijin necuvenit sau acordarea aceluiaşi tip de ajutor/sprijin de mai multe ori pentru aceleași animale şi evitarea cumulării necorespunzătoare de ajutoare în cadrul schemelor de sprijin.
Fermierii din Iași primesc ajutorul COVID-19 până la 30 iunie 2022
Începând cu 15 iunie 2022 fermierii care au depus cererile vor fi autorizați la plată, după stabilirea cuantumurilor, conform art. 10 alin. (3) din OUG nr. 51 / 2022. Banii vor fi virați în conturile beneficiarilor, conform legislaţiei în vigoare, până la finalul lunii iunie 2022. În anul 2021 cuantumul pe cap de animal a fost de 100 de euro, drept ajutor COVID-19. Bugetul pentru beneficiari, la nivel național, este în valoare de 453.899.000 lei și se asigură din fonduri publice naționale. În anul 2022, în campania de depunere a cererilor unice de plată fără penalizări APIA Iași a primit 17.425 de cereri pentru 283.674 de hectare. Schemele în cadrul cărora pot obține fermierii subvențiile de la APIA Iași sunt SAPS (schema unică de plată pe suprafață), plata redistributivă, plata pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu (plata pentru înverzire), plata pentru tinerii fermieri.
Alte scheme de plată sunt sprijinul cuplat în sectorul vegetal sau în sectorul zootehnic, Măsurile 10, 11 și 13, pentru agroclimă și mediu sau culturi ecologice.