Prima pagină » Economic Local » Atenție, fermieri! A apărut primul focar de variolă ovină și caprină în Bulgaria
Atenție, fermieri! A apărut primul focar de variolă ovină și caprină în Bulgaria

Atenție, fermieri! A apărut primul focar de variolă ovină și caprină în Bulgaria

09 sept. 2024, 15:03, 3 ,
în Economic Local

A apărut primul focar de variolă ovină și caprină în Bulgaria. Reprezentanții DSVSA Iași au transmis care sunt măsurile ce pot fi implementate.

„Va informam că în data de 04.09.2024, Bulgaria a notificat, prin Sistemul Mondial de Informaţii privind Sănătatea Animalelor (WAHIS) al Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animalelor (WOAH), apariția primului focar de variolă ovină şi caprină în localitatea Straldzha, regiunea Yambol într-un efectiv de 135 ovine”,  a transmis DSVSA Iași.

A apărut primul focar de variolă ovină și caprină în Bulgaria

Variola ovină şi caprină este o boală virală extrem de contagioasă, care afectează în principal ovinele, provocând leziuni cutanate, febră și, în cazurile severe, pierderi economice semnificative. Boala nu reprezintă risc pentru sănătatea umană, dar are impact negativ asupra sectorului zootehnic.

Context epidemiologic: Focare de variolă ovină şi caprină au mai fost raportate recent în Turcia, Spania (2023), Grecia și Bulgaria. Conform autorităților bulgare, focarul a fost identificat într-un efectiv de ovine din localitatea Straldzha, regiunea Yambol.

Măsurile dispuse de autoritățile bulgare pentru controlul şi eradicarea bolii includ:

  • Restricţionarea mişcării animalelor din zona afectată;
  • Uciderea efectivului de animale afectat;
  • Supravegherea intensivă a efectivelor din regiune și din zonele limitrofe;
  • Implementarea măsurilor de biosecuritate;
  • Informarea publicului și a crescătorilor cu privire la măsurile de eradicare și control.

ANSVSA monitorizează situația din Bulgaria și colaborează cu autorităţile veterinare bulgare pentru a preveni răspândirea bolii în România.

În scopul recunoaşterii simptomatologiei bolii și pentru prevenirea introducerii bolii pe teritoriul României, la nivelul DSVSA IASI, se vor efectua de urgenta instruiri în cascadă cu medicii veterinari implicați în supravegherea și controlul bolilor rumegătoarelor mici, cu accent pe informațiile de mai jos și pe necesitatea efectuării diagnosticului diferențial cu alte boli care evoluează pe teritoriul României.

Simptomele variolei ovine și caprine

1. Leziuni cutanate:

Acesta este semnul distinctiv al bolii. La ovinele/caprinele infectate apar  ). Aceste leziuni se pot dezvolta ulterior în pustule şi cruste. Leziunile cutanate apar de obicei pe: Cap (în special în jurul botului, nasului și urechilor, pleoapelor) abdomen , picioare organele genitale ,axile

  1. Febră:

Animalele infectate dezvoltă de obicei febră ridicată (40-42°C) în primele 1- 3 zile de la infectare.

  1. Scăderea apetitului:

Ovinele/caprinele bolnave pot prezenta o lipsă de interes pentru hrană, ceea ce duce la scăderea în greutate.

  1. Depresie şi letargie:

Ovinele/caprinele afectate devin letargice, cu o stare generală proastă, manifestând apatie şi lipsă de energie.

  1. Lacrimație excesivă și secreții nazale:

La multe animale infectate se observă secreții oculare și nazale. În cazuri severe, aceste secreții pot deveni purulente.

  1. Inflamația ganglionilor limfatici:

Ganglionii limfatici submandibulari și cei din regiunea subcutanată a corpului pot fi inflamați și măriți.

  1. Leziuni la nivelul mucoaselor:

În cazurile grave, pot apărea leziuni și pe mucoasele bucale, nazale și oculare, care pot cauza dificultăți de respirație sau probleme de alimentație.

  1. Durata bolii:

În majoritatea cazurilor, boala durează 3-4 săptămâni, dar animalele pot rămâne slăbite şi eliminatoare de virus pentru o perioadă mai lungă de timp. Mortalitatea poate varia în funcție de gravitatea focarului și de starea generală de sănătate a efectivului de ovine.

  1. Perioada de incubație:

Perioada de incubație este de obicei de 1-2 săptămâni, dar poate fi și mai scurtă, de 2-4 zile.

Transmiterea bolii:

Variola ovină şi caprină se transmite prin contact direct între animale infectate și cele sănătoase (în țarc, păşune, piețe etc) și prin contact indirect cu lichidul din conţinutul veziculelor, pustulelor şi prin inhalarea prafului din crustele descuamate.

Virusul poate fi răspândit şi prin:

  • Secrețiile nazale,oculare și orale;
  • Leziuni cutanate ;
  • Păr, lână rupte;
  • Obiecte contaminate, apă (furaje, echipamente);
  • Transmiterea mecanică (insecte care muşcă).

Este important de menţionat că mediul poate rămâne contaminat pentru o perioadă lungă de timp, astfel încât măsurile de igienă şi biosecuritate sunt esenţiale pentru prevenirea răspândirii bolii, virusul fiind foarte rezistent la uscăciune.

Avand in vedere importanta prevenirii aparitiei bolii pe teritoriul Romaniei, transmitem următoarele recomandări crescătorilor de ovine şi caprine din România, si respectiv de la nivelul judetului Iasi:

  • Operatorii economici care achiziționează ovine și caprine din Bulgaria au obligaţia de a prenotifica DSVSA județeană privind oricare achiziție din Bulgaria. La fiecare transport de ovine și caprine, medicul veterinar va asista la debarcarea animalelor din mijlocul de transport și va efectua un examen clinic riguros al tuturor animalelor. Animalele nou introduse vor fi ținute izolate pentru o perioadă de 21 zile până la introducerea în efectivul indigen.
  • Operatorii economici din România trebuie să evite tranzitarea zonelor de restricție care vor fi stabilite prin Decizie a CE, indiferent de scop, pentru a se evita orice risc de introducere a bolii pe teritoriul României;
  • Aplicarea de măsuri stricte de biosecuritate în exploatațiile cu ovine și caprine, inclusiv controlul accesului persoanelor și al vehiculelor;
  • Notificarea imediată a medicului veterinar în cazul observării semnelor clinice suspecte (erupții cutanate, febră, stare generală proastă);
  • Respectarea cu strictețe a legislației în vigoare, a recomandărilor şi măsurilor dispuse de autoritățile veterinare.

DSVSA Iasi, conform instructiunilor transmise de catre ANSVSA , va dispune in perioada imediata urmatoarele masuri:

  • informarea populaţiei cu privire la evoluția variolei ovine și caprine în Bulgaria şi cu privire la informațiile descrise mai sus, prin afișe, pliante, mass media, comunicate şi alte mijloace de informare cat si informarea tuturor operatorilor economici ce desfășoară activități de comerţ în Bulgaria de vigilență maximă, pentru a nu risca introducerea acestei boli pe teritoriul României.
  • verificarea de poliția de frontieră și după caz, de către DSVSA județeană, privind respectarea interdicţiei de introducere de rumegătoare mici din zonele din Bulgaria ce urmează să fie puse sub restricții de mişcare conform Deciziilor CE. Intensificarea controalelor în trafic pentru a identifica eventualele transporturi neautorizate de animale, în special pe granița cu Bulgaria.

„DSVSA Iasi, va informa permanent populatia si in special crescatorii de ovine si caprine referitor la evolutia  acestei boli la nivelul tarilor vecine si, va dispune toate masurile pentru a preveni aparitia bolii in efectivele de pe teritoriul  Romaniei”, a transmis director executiv, dr. Ciobanu Gabriel Dumitru, medic primar veterinar.

Comentarii
  • Asta e o facatura, trasata direct de la Davos, la fel ca si celelalte boli si epidemii inventate.

    Sunt doar minciuni si oamenii ce au ovine pot confirma ca nu este nimic decat prosteala pe fata.

  • Poate cerealele intentionat infectate din ucraina, ucrainienii sunt in stare de orice si au laboratoare de producere a virusilor. Proastele tari iau cereale de la Ucraiana ca sunt mai ieftine

  • Cum naiba apare si in alte tari ca doar oile nu circula dintr-o tara in alta ca sa transmita virusul. Il dau dracu din avion ca sa nu mai dam carne de oaie la musulmani ca jidanii nu vor.Motiv , virusul nu exista , este politica criminala a Ursulei ca sa dispara animalele domestice. De ce doar la oi si capre , de ce nu se transmite si la caprioare , capre negre, cerbi si alte rumegatoare ////Facatura Ursulei la comanda jidanilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *