Prima pagină » Local » Atenție! Expunerea la soare pentru un timp îndelungat poate duce la pierderea sarcinii: „Duce la daune majore pentru făt sau pentru embrion” – FOTO

Atenție! Expunerea la soare pentru un timp îndelungat poate duce la pierderea sarcinii: „Duce la daune majore pentru făt sau pentru embrion” – FOTO

24 aug. 2023, 02:00,
Cristina Doroftei în Local

Pentru o gravidă care se expune, în mod îndelungat, la razele ultraviolete riscurile sunt enorme. Medicii afirmă faptul că acest lucru poate duce la o sarcină care are ca rezultat un copil cu malformații sau chiar la pierderea acesteia

Încă de la începutul sarcinii, pe lângă faptul că apar modificări la nivelul corpului, acestea se extind și la nivelul sistemului imunitar. Astfel, soarele devine periculos pentru gravidă și pentru făt, mai ales în primele 12 săptămâni din sarcină.

„Riscul de a pierde sarcina este mare, dacă nu sunt respectate recomandările medicului. Hipertermia poate duce la daune majore pentru făt sau pentru embrion, cum ar fi malformațiile sau avortul spontan. Nu este interzis să mergi la mare, fiind însărcinată, însă discuția cu medicul înainte de planificarea concediului este esențială”, a precizat dr. Adrian Sescu.

Riscurile la care se supun gravidele atunci când aleg să meargă la mare

 poză cu o gravidă la mare

Din cea mai bună sursă de vitamina D, soarele poate deveni un real dușman al gravidelor. Pierderea sarcinii, mai ales când aceasta se află la o vârstă fragedă, este un pericolul cel mai mare

Medicii trag un semnal de alarmă în special atunci când vine vorba despre vacanța la mare, cauzele sunt multiple, începând de la deshidratare, care este deosebit de periculoasă pentru sarcină. Aceasta poate declanșa travaliul prematur sau avortul. Deshidratarea combinată cu expunerea la soare crește riscul de leșin și de amețeli.

„Riscurile unei gravide aflate în concediu la mare sunt, în general, legate de expunerea prelungită la razele ultraviolete și de apă, care nu este întotdeauna curată. Razele ultraviolete pot scădea nivelul de acid folic din organism, iar acest lucru poate afecta dezvoltarea neurologică a viitorului bebeluș. În sarcină se produc schimbări majore și la nivelul sistemului imunitar. Pielea gravidei, încă de la începutul sarcinii, este mult mai sensibilă, iar riscul de a face urticarie, erupție cutanată sau alergii solare este mult mai mare. La gravide arsurile solare sunt mai grave și se pot produce mai repede”, declară dr. Adrian Sescu.

Recomandările medicilor sunt esențiale pentru a evita pierderea sarcinii

poză cu o sarcină

Soarele devine periculos pentru gravidă și pentru făt, mai ales în primele 12 săptămâni din sarcină

Este esențial ca viitoarea mamă să aibă în vedere recomandările medicului pentru ca sarcina să nu aibă un sfârșit tragic.

„Este indicată folosirea cremelor cu factor de protecție solară maximală. Gravida trebuie să evite intrarea în apă, în zonele aglomerate, pentru că este murdară, iar riscul de infecție este crescut, aceasta trebuie să evite și purtarea costumului de baie ud timp îndelungat. Mai mult decât atât, se recomandă evitarea expunerii în mod prelungit la razele solare, mai ales în intervarul orar 10:30-16:30. Umbrela și pălăria sunt obligatorii. La fel de importantă este și hidratarea”, transmite dr. Adrian Sescu, Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași.

Din cea mai bună sursă de vitamina D, soarele poate deveni un real dușman al gravidelor. Pierderea sarcinii, mai ales când aceasta se află la o vârstă fragedă, este pericolul cel mai mare, din acest motiv, viitoarele mame trebuie să fie atente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
30 noiembrie 2024
30 noiembrie 2024