Prima pagină » Economic Local » Atenție de unde cumpărați carne de porc în această perioadă! Inspectorii DSV au verificat zeci de magazine din Iași și au aplicat amenzi
Atenție de unde cumpărați carne de porc în această perioadă! Inspectorii DSV au verificat zeci de magazine din Iași și au aplicat amenzi

Atenție de unde cumpărați carne de porc în această perioadă! Inspectorii DSV au verificat zeci de magazine din Iași și au aplicat amenzi

21 dec. 2019, 04:00,
Raluca Costin, în Economic Local

Specialiștii din cadrul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Iași au demarat mai multe verificări în această perioadă. Aceștia au verificat în special magazinele unde se comercializează produse din carne. Astfel, au fost controlate zeci de supermarketuri, măcelării, magazine alimentare, dar și pescării. În urma verificărilor nu au fost găsite nereguli. Inspectorii au verificat și patiseriile, cofetăriile și restaurantele din Iași, piețe agroalimentare și locurile unde se face comerț ambulant. Nici aici nu au fost găsite nereguli. Inspectorii au aplicat amenzi în valoare de 3.300 de lei pentru transportul neautorizat al porcilor și cailor. Astfel, cei care au fost prinși cu porcii fără documente au fost amendați cu 1.500 de lei și li s-a confiscat marfa.

Carnea trebuie achiziționată din locuri autorizate

Specialiștii din cadrul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Iași dispun mai multe recomandări celor care vor să consume carne de porc, de sărbători. În scopul prevenirii apariției toxiinfecțiilor alimentare când crește consumul de produse din carne în această perioadă, dar și pentru prevenirea răspândirii pestei porcine africane, sunt dispuse mai multe măsuri specifice. De asemenea, vor fi intensificate controalele efectuate de către inspectorii sanitar veterinari. Vor fi verificate condițiile de igienă, în care sunt produse, depozitate, transportate și valorificate carnea de porc și alte produse de origine animală destinate consumului uman.

Parazit care poate provoca decesul

Pentru siguranța consumatorilor, DSVSA recomandă populației să achiziționeze produsele alimentare numai din unități autorizate sau înregistrate sanitar veterinar. Astfel, sacrificarea porcilor în gospodăriile populației se realizează numai pentru consum familial. În această situație, examenul trichineloscopic este efectuat de către proprietarii animalelor. Testele se pot efectua de către medicul veterinar din localitate sau se pot realiza în piețele agroalimentare din municipiu. Examenul trichineloscopic este metoda principală prin care se poate depista parazitul Trichinella spp. din carnea de porc, mistreț, urs, cal, nutrie. Acest parazit poate provoca afecțiuni grave, ce se pot finaliza cu decesul persoanelor care au consumat carnea infestată.

În această perioadă, persoanele care vor să depună reclamații o pot face la numărul de telefon de pe site-ul instituției, respectiv 0800.826.787 sau la adresele [email protected] și [email protected].

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *