Prima pagină » Turism » Info Turism » Atentie. Cum te poti feri de muscatura de capusa si ce trebuie sa faci daca esti intepat. Sfaturile medicilor
Atentie. Cum te poti feri de muscatura de capusa si ce trebuie sa faci daca esti intepat. Sfaturile medicilor

Atentie. Cum te poti feri de muscatura de capusa si ce trebuie sa faci daca esti intepat. Sfaturile medicilor

17 apr. 2018, 15:25,
în Turism
a:3:{s:7:"site_id";i:9;s:6:"old_id";i:75887;s:8:"site_url";s:13:"turism.bzi.ro";}

Medicii le recomanda prudenta celor care merg in zonele frecventate de animale si cu multa vegetatie intrucat, in perioadele cu ploi si calduri extreme, exista riscul intepaturilor de capuse si de tantari, purtatori ai unor boli grave.

Temperaturile ridicate si ploile favorizeaza aparitia si raspandirea insectelor responsabile cu transmiterea mai multor boli la om, in aceasta categorie fiind incluse, printre altele, capusele si tantarii. La nivel mondial, dupa tantari, capusele sunt insectele cel mai adesea responsabile pentru transmiterea bolilor la oameni, spun specialistii.

In cazul capuselor, desi nu toate muscaturile provoaca infectarea, acestea pot transmite la om boala Lyme, o afectiune grava care afecteaza intregul organism. Din cauza simptomelor care nu sunt specifice (manifestari pseudogripale, oboseala accentuata, dureri de cap si articulare, tulburari de somn), boala Lyme, denumita si borelioza, nu este usor de depistat si poate fi confundata cu alte afectiuni. Acesta este motivul pentru care afectiunea este numita si „boala cu 1000 de fete”. Simptomul distinctiv este o pata de dimensiuni mari pe piele, in locul intepaturii de capusa, un eritem migrator pe baza caruia medicul poate da un prim diagnostic al bolii in primul stadiu al infectiei.

Conform medicilor, in cazul in care depistam o capusa pe corp se recomanda scoaterea cat mai rapida a insectei cu ajutorul unei pense, fara a se astepta detasarea spontana. Daca nu poate scoate singur capusa, pacientul trebuie sa ajunga de urgenta la medicul de familie sau la camera de garda a unui spital pentru extragerea ei.

Testarea serologica se face numai dupa minim 4 saptamani de la muscatura capusei, din cauza ca anticorpii apar tardiv, boala Lyme fiind o afectiune care s-ar putea manifesta la aproximativ o luna dupa muscatura.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`