Brian vad Mathiesen, un cunoscut cercetător, spune că centralele termice de apartament ar trebui să fie interzise. Specializat în sisteme inteligente de energie, la Universitatea Aalborg, Danemarca, cercetătorul universitar este de părere că, în acest mod, emisiile de carbon generate de încălzirea rezidenţială pot fi reduse drastic.
Brian vad Mathiesen oferă și un ultimatum: anul 2030. El consideră că dacă Uniunea Europeană dorește să atingă ţinta de neutralitate climatică în 2050, trebui să îmbrățișeze ideea ca până în anul 2030, cel mai târziu, să fie interzisă instalarea de noi centrale termice de apartament.
„Când va fi instalată ultima centrală pe gaze într-o locuinţă, în fiecare stat membru? În multe ţări din UE, acest lucru s-ar putea întâmpla foarte curând, cel puţin pentru clădirile noi. Aşadar, când ar trebui să cumpărăm ultima centrală pe gaze? Anul 2030 ar trebui considerat drept ultimul termen. Şi cred că multe ţări sunt pregătite politic şi tehnologic să o facă.
Dacă încă instalăm cazane pe gaz natural până în 2030, atunci ar trebui să ne întrebăm dacă suntem cu adevărat serioşi cu privire la tranziţia la energia cu emisii reduse de carbon. Trebuie să vă amintesc că centralele pe gaz au o viaţă de 12-15 ani, astfel încât orice interdicţie ar trebui stabilită în următorii câţiva ani pentru a face diferenţa – şi pentru a pregăti cetăţenii pentru o nouă paradigmă”, spune vad Mathiesen, coordonatorul principal al Heat Roadmap Europe, un proiect finanțat de UE care a dezvoltat o strategie de încălzire și răcire cu emisii reduse de carbon pentru Europa.
Conform specialistului, Comisia Europeană ar trebui să ceară statelor membre să hotărască şi să aibă o dezbatere la nivel naţional, astfel încât fiecare ţară să poată veni cu termenul propriu.
Care sunt noile tendințe în materie de sisteme de climatizare?
În momentul de față, cea mai populară soluție de încălzire este centrala termică. Cu toate acestea, ultimii ani au venit cu o soluție inovatoare: pompele de căldură, fiindcă s-a ajuns la concluzia că au mai multe beneficii, aflându-se pe o tendință ascendentă. Acest sistem de climatizare prezintă multe avantaje, pe lângă cel al costurilor. Astfel, pompa de căldură este perfectă pentru instalații noi și înlocuiri, la fel de bine cum este și pentru conectarea la sistemul de încălzire din pardoseală și radiatoare, asigurând toate nevoile: încălzire, răcire/aer condiționat și apă caldă menajeră. Este cea mai bună soluție de climatizare, în ceea ce privește zonele care nu au acces la gaz.
Mai mult de atât, pompa de căldură poate colecta până la 75% din energia utilizată din aer și restul din electricitate. În mare parte, o astfel de pompă este alimentată de o energie regenerabilă, fiind mai eficientă din punct de vedere al costurilor și cea mai prietenoasă soluție cu mediul existentă în prezent.
De asemenea, pentru că aerul exterior sau solul conține mereu un potențial energetic, o pompă de căldură performantă poate să încălzească eficient și în cele mai reci condiții. De exemplu, sistemul Altherma 3 de la Daikin este capabil să ofere apă caldă menajeră chiar și în condițiile în care temperatura de afară este de -28 de grade.